10 plekken die je voetbaltrip naar Porto compleet maken
Porto. De stad in het noorden van Portugal wordt vaak in één adem genoemd met FC Porto, één van de absolute grootmachten in het Portugese voetbal. Maar er is meer. We nemen je mee langs tien plekken die jouw voetbaltrip naar Porto helemaal compleet maken.
Estadio do Dragão en het clubmuseum
Het Estadio do Dragão (het Stadion van de Draken) is gebouwd voor het EK van 2004, dat door Portugal georganiseerd werd. Een moderne arena, met kenmerkende open gaten achter de doelen, die al menig historisch duel heeft gezien. Voor het rijke voetbalverleden van FC Porto kun je terecht in het clubmuseum, te vinden op de begane grond achter de zuidtribune. Je vindt er van alles. Standbeelden van grote trainers (zoals Bobby Robson en José Mourinho), een geweldige prijzenkast en natuurlijk speciale aandacht voor de twee keer dat FC Porto de ‘Cup met de Grote Oren’ wist te winnen. Je kunt er zelfs de oude Toyota van Rabah Madjer (inderdaad, die van het hakje) bekijken.
De wijk Das Antas
Loop vanaf het Estadio do Dragão omhoog de wijk in, de Alameda das Antas op. Op de lege plek aan je rechterhand stond jarenlang het Estadio das Antas, het oude stadion van FC Porto. Hoewel het zwaartepunt van de buurt nu 200 meter oostelijker ligt, is dit nog steeds een wijk waar het op wedstrijddagen bijzonder druk is. Veel oude barretjes die er al tientallen jaren zitten zijn nog altijd open, waaronder bijvoorbeeld ‘O Braseiro das Antas’ een knus en bomvol barretje. Sjaals uit vervlogen tijden, foto’s, een biertje voor amper een euro en uiteraard kun je er ook de specialiteiten van Porto bestellen: een glas port en een francesinha (een gigant van een sandwich).
Boavista en het Estadio do Bessa
Het barst in Porto van de voetbalclubs, maar naast de lokale FC is de meest in het oog springende natuurlijk Boavista, met de kenmerkende zwart-wit geblokte shirts. Na jarenlang veroordeeld te zijn tot het tweede niveau is de landskampioen van 2001 weer terug op het hoogste niveau. De club speelt in de gelijknamige wijk aan de Avenida de Boavista, de boulevard die je van het stadscentrum naar de zee leidt. Het Estadio do Bessa van de club (ook gebruikt voor het EK van 2004) heeft van buiten de uitstraling van een gigantische bunker, maar blijkt van binnen toch alleraardigst te zijn met bijzonder steile tribunes en stoeltjes in de clubkleuren.
Guindalense en het mooiste uitzicht van de stad
Grote kans dat je nog nooit van Guindalense Futebol Clube hebt gehoord. Sterker nog, de bescheiden amateurclub bestaat al jaren niet meer, maar toch moet je erheen. Dat heeft alles te maken met het clubhuis. Het zit midden in de oude stad en heeft het mooiste uitzicht op de beroemde Dom Luis I-brug. Binnen vind je de prijzenkast van de club, en hoewel Guindalense zelf niet meer bestaat, houden ze het clubhuis open. Het is één van de mooiste terrassen van Porto, ze zouden wel gek zijn om hier te vertrekken.
Salgueiros
Salgueiros is zo’n naam die je vroeger nog weleens voorbij zag komen op Eurosport. Maar dat is alweer even geleden, want zo snel als de club op klom verdween ze ook weer van het hoogste niveau. Tegenwoordig is Salgueiros actief in de marge van het Portugese voetbal, op een nietszeggend kunstgrascomplex bovendien, maar wat er nog wel is zijn de overblijfselen van het Estadio Vidal Pinheiro. Een geweldige ‘lost ground’ waarvan er nog één tribune overeind staat, inclusief radiokamer en voedselkraampje. Daar gaat ons hart toch een beetje sneller van kloppen.
Campo da Constituição
Lang geleden, van 1913 tot 1952 om precies te zijn, speelde FC Porto midden in de stad. Het Campo da Constituição was het kloppend hart van de club, er werden titels gevierd, en het grote Real Madrid kreeg er ooit zelfs met 5-0 op de broek. Het bleek in de jaren ’50 te klein, en dus werd het Estadio das Antas gebouwd, maar toch heeft FC Porto de plek nooit helemaal verlaten. Wat heet: na een serieuze opknapbeurt is het nu nog altijd één van de plekken waar jeugdteams hun wedstrijden spelen, er zit een fanshop en ook de oude stadionmuur is in ere hersteld.
Het illustere Estadio da Lima
Liefhebber van verlaten stadions? Loop dan bij het stadion hierboven nog even door de Rua da Constituição in, naar het oosten. Sla linksaf de Rua de Alegria in, en na enkele tientallen meters tref je aan je linkerhand een leeg veld aan. Op een muur is een bescheiden kunstwerk gemaakt, dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat. ‘FOOTBALL HISTORY WAS HERE’, staat er in bescheiden Engels. En het klopt ook wel, want het zijn de resten van het oude Estadio da Lima. Hier week FC Porto naar uit als ze een stadion van wat groter formaat nodig hadden, bijvoorbeeld voor de legendarische wedstrijd tegen Arsenal in 1948. De door Porto gewonnen beker in die wedstrijd is de grootste ter wereld, en nog altijd te bewonderen in het clubmuseum. Sinds de jaren ’50 heeft de club niet meer in het Estadio da Lima gespeeld, en bijzonder genoeg is er sindsdien helemaal niets met de plek gedaan. Aan de noordkant van het veld – waar je overigens zo op kunt stappen – vind je nog steeds de staantribunes van weleer, of beter gezegd: wat daar nog van over is.
Aliados, de plek voor de grootste feesten
Als absolute grootmacht in Portugal wordt FC Porto grofweg zo om het jaar kampioen. En dat mag natuurlijk gevierd worden, om precies te zijn op de Avenida dos Aliados in hartje stad. Op de kop van het plein staat het stadhuis waar de spelers dan verschijnen en uitkijken over een mensenmassa van honderdduizenden, helemaal tot de Praça de Liberdade en het station van São Bento aan toe. Links van het stadhuis vind je overigens, op nummer 325, het oude hoofdkwartier van de club.
Leixões
In voorstad Matosinhos speelt Leixões, een club met een bijnaam die maar moeilijk te overtreffen valt: Os Bebés do Mar, oftewel de kinderen van de zee. Juist, de club speelt niet ver van de stranden van Porto vandaan, en het zal je dan ook niet verbazen dat ze in het Estadio do Mar spelen. Niet al te lang geleden speelde de club nog in de hoogste afdeling, maar inmiddels zijn ze een vaste deelnemer op het tweede niveau.
Força Portugal
Wil je nou een shirtje kopen van één van de clubs uit de stad, het nationale team of (niet te hard zeggen) van één van de clubs uit Lissabon? Daar hebben ze in Portugal iets op bedacht. Bij sportwinkelketen ‘Força Portugal’ verkopen ze namelijk de shirts van de ‘Grote Drie’, Boavista en het nationale elftal in één winkel. Je vindt de keten overal in de stad, bereid je wel vast voor op een overkill aan Cristiano Ronaldo.
Nog meer weten over Porto? Luister dan naar de SANTOS Football Podcast die speciaal over Porto én over de rest van Noord-Portugal gaat:
Beeld: Shutterstock, SANTOS