Artikel

Allianz Arena: moderne voetbaltempel voor Roemenië - Nederland

Nog geen twintig jaar wordt er gevoetbald in de Allianz Arena, het stadion van FC Bayern ten noorden van München. Desalniettemin zijn de aanvankelijke kritieken snel verstomd: voetballiefhebbers in München en ver daarbuiten hebben het stadion in hun hart gesloten.

Allianz Arena: moderne voetbaltempel voor Roemenië - Nederland

Even schrikken was het wel voor de fanatieke Bayern-fans. Dat het historische Olympiastadion niet meer van deze tijd was, daar was iedereen het wel over eens. Het nieuwe ontwerp viel evenwel niet direct in goede aarde.Een enorm wit luchtkussen, dat ergens in de open ruimte buiten de stad geplaatst zou worden, dat kon niet bij iedereen op enthousiasme rekenen.De 75.000 plaatsen tellende Allianz Arena had wat tijd nodig om inde harten van de fans uit München te worden gesloten. Maar dat is nu wel definitief gebeurd. Dat komt doordat bij de bouw van het stadion de supporter overduidelijk op één is gezet. De tribunes staan kort op het veld en lopen steil omhoog, waardoor je nergens echt ver van het veld zit. En fans betalen –relatief gezien – nog steeds geen achterlijke prijzen voor hun kaartjes. Ook de ligging, tien kilometer buiten het stadscentrum, kreeg veel kritiek, tot de arena er eenmaal stond: met de U-Bahn is het amper een kwartier vanaf de Marienplatz.

Bayern verhuisde in 2005 aanvankelijk met stadgenoot 1860 München naar de Allianz Arena. De buitenkant kon, afhankelijk van wie er thuis speelde, volledig rood of babyblauw gemaakt worden. Maar waar het stadion bij wedstrijden van Bayern uitpuilde, was het wanneer Sechzig speelde nog niet voor een derde gevuld. Eigenlijk hing het stadion als een molensteen om de nek van 1860, dat het liefst terug wilde naar de wortels aan de Grünwalder Straße. Daar ging de stad alleen niet mee akkoord. Pas toen de club in 2017 de huur niet meer kon betalen, verliet het de Allianz Arena, waarna Bayern München ook direct de deur naar een eventueleterugkeer dichtgooide.Sindsdien heeft FC Bayern het stadion voor zichzelf en is het de arena ook steeds meer naar de eigen hand gaan zetten. Er kwamen stoeltjes in de clubkleuren en er verscheen een gigantisch clublogo op de Nordkurve. Bij avondwedstrijden is de buitenkant ook een ronduit spectaculair gezicht. 8000 lampenverlichten de volledige schil van de Allianz Arena, rood als Bayern speelt, wit als Die Mannschaft voetbalt. Door de zee van licht is het kolossale stadion al van kilometers afstand te zien. Fraai is ook het clubmuseum in de Allianz Arena. Natuurlijk, Bayern's status van Rekordmeister is bekend, maar het komt nog net iets beter binnen als je alle gewonnen prijzen in dezelfde ruimte ziet. In de ‘Paulaner Fan-Treffs’ vind je lange tafels met bier uit echt glas en televisies om andere wedstrijden op te volgen. Het kan allemaal veel slechter en er is bijzonder weinig reden voor medelijden met de mensen die hier elke twee weken naartoe mogen.Ja, het was even wennen, zowel voor de Bayern-fans als voor de stadionpurist. Maar amper twintig jaar later is de kritiek volledig verstomd en heeft Bayern München een van de tofste stadions van Duitsland, zo niet Europa.

Werner-Heisenberg-Allee 25,80939 München


Wil je van meer tips over voetballand Duitsland, dit EK en de speelsteden profiteren? Bestel dan nu 'SANTOS #26: Jetzt geht's los!' hier!