Artikel

Belgrado: paradijs voor groundhoppers, oostblokfans en bierdrinkers

Reis je Feyenoord achterna naar de heerlijke voetbalstad Belgrado? In de Servische hoofdstad kun je je lol op, zowel qua voetbal als met aanverwante zaken. SANTOS Football Planet zet de tofste plekken voor je op een rij.

Belgrado: paradijs voor groundhoppers, oostblokfans en bierdrinkers

Partizan is overal

Het Partizanstadion (JNA Stadium) heeft alles wat je maar verlangen kunt van een typisch, klassiek oostblokstadion. Een betonnen ovalen bak, imposante lichtmasten, een vaak duistere sfeer en tal van semi-intimiderende muurschilderingen. Het stadion ligt aan de zuidkant van Belgrado, vlakbij dat van rivaal Rode Ster (zie hieronder).

Verwijzingen naar Partizan, net als de vijand opgericht in de post-oorlogsmaanden van 1945, vind je op tal van plekken in de stad. De club van de Partizanen heeft ook een basketballtak die erg populair is, al is de voetbalclub het grootst. In het fraaie Kalemegdan-park aan de oevers van de Donau (sowieso een aanrader) tref je toffe trap- annex basketballveldjes met het clublogo op de stenen.

Bonustip: Naast de officiële clubshop bij het stadion vind je in het centrum van Belgrado nog een erg leuk Partizan-winkeltje. In de Partizan Spirit Shop verkopen ze veel originele en zelf ontworpen clubsouvenirs, waaronder toffe T-shirts waar je prima in voor de dag kunt komen.

Een vuige, meeslepende, bruisende voetbalstad

— Groundhoppen in Belgrado
Belgrado Rad shutterstock 1262497939

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item