Artikel

Buitenkansje: voor drie tientjes naar Lille – Lens, de meest beladen derby van de Ligue 1

Bij SANTOS zijn we altijd aan het speuren naar toffe voetbalreisjes om te maken, en daarvan laten we jullie graag meeprofiteren. Deze keer: Lille – Lens, de beladen Derby du Nord in Frankrijk, op zondag 9 oktober om 20:45 uur. Op amper twee uur rijden van Breda, en dat voor slechts drie tientjes.

51583801 BSR AGENCY 1
54173229 BSR AGENCY

Er zijn van die wedstrijden waar je hoe dan ook een keer bij geweest moet zijn. Van sommige wedstrijden weet je dat zelf alleen nog niet. Lille tegen Lens is zo’n wedstrijd, de ‘Derby du Nord’ in Frankrijk. Een derby is in Frankrijk zeldzaam, maar dit is een echte, met slechts 30 km tussen beide clubs. Voor Franse begrippen zit je dan praktisch op elkaars lip. Hoe klein de afstand ook is, zo groot is de tegenstelling. Tussen de steden, maar ook tussen de clubs.

RC Lens is de club van de mijnen en de arbeiders. Lille de club van de welgestelden uit de stad. En bij clashes tussen beide ploegen is het altijd hard tegen hard. Bovendien zijn het clubs die elkaar een beetje in de weg zitten. Lens is traditioneel de grotere club, trots van de regio en het platteland. Maar de laatste 15 jaar kwakkelde het en hebben ze lang in Ligue 2 gespeeld, waar Lille juist floreerde, kampioen werd en uitgroeide tot een Franse topclub, en zo steeds populairder werd in stad en regio. Sinds de laatste titel van Lille in 2021 is het spanningsveld wéér veranderd. Lille is wat weggezakt, waar Lens het fantastisch doet. Een doorn in het oog van de Lillois, die dachten de gehate buurman definitief op achterstand te hebben gezet.

In Lille maakt men het ‘simpele’ en ‘boerse’ Lens graag belachelijk. Een grauw stadje waar behalve voetbal niets te doen is. Grappen over inteelt en armoede. Bij Lens zijn ze juist trots op het feit dat het een volksclub is en moeten ze niets van de stad Lille hebben. Andersom is Lille een bruisende stad, de vierde van het land, waar het geld zit en waar de toeristen naartoe komen. En er kwam een hypermodern stadion, met een dak. Volgens Lens-supporters is het bioscooppubliek, een omhooggevallen club zonder identiteit, bevoordeeld door de overheid.

Het noorden van Frankrijk wordt graag bespot door de rest van het land, ze zijn er zogezegd armoedig, achtergesteld en de zon schijnt er nooit. Maar als volgende week zondag Lille tegen Lens speelt kijkt het hele land. Bij afwezigheid van de derby tussen Saint-Étienne en Lyon dé derby in de Ligue 1.

Beeld: BSR Agency

Gerelateerd

‘Nog los van het WK: het wemelt hier echt van de stadions’

‘Nog los van het WK: het wemelt hier echt van de stadions’

Artikel

Valt er in Qatar wat te beleven op het gebied van voetbalreizen? Namens het AD volgt SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou vijf weken lang het WK in Qatar. Valt daar, tussen alle kritiek en commotie door, ook nog wat te genieten op het gebied van voetbalreizen en voetbalcultuur? We belden voor een eerste indruk.
Bekijk dit item
De tien bijzonderste 'Nederlandse' WK-stadions

De tien bijzonderste 'Nederlandse' WK-stadions

Artikel

Door de jaren heen is het Nederlands elftal op tal van WK's actief geweest. Maar wat zijn nou bijzondere stadions met een Nederlands WK-tintje? Wij zetten er tien voor je op een rij.
Bekijk dit item
Op zoek naar Oranje: Zo speelden wij

Op zoek naar Oranje: Zo speelden wij

Podcast

Gedurende vijf weken gaan we ‘Op zoek naar Oranje’: we stellen een Oranje-gerelateerd boek centraal en we hebben de schrijver te gast. Dat alles doen we live vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht. Als afsluiter van de reeks ontvangen we Arthur van den Boogaard, schrijver van het boek 'Zo speelden wij', waarin hij de Nederlandse voetbalgeschiedenis beschrijft aan de hand van een aantal belangrijke wedstrijden, bekend en onbekend.
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: Istanbul

SANTOS Football Podcast: Istanbul

Podcast

De SANTOS Football Podcast gaat deze week over een voetbalstad waar de passie door het bloed van 15 miljoen mensen loopt. Een stad liggend in twee werelddelen, met een paar fantastische giganten van clubs en daarnaast ook talloze geweldige, kleine stadionnetjes. Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Vandaag reizen we af naar Istanbul.
Bekijk dit item