Artikel

Buitenkansje: voor drie tientjes naar Lille – Lens, de meest beladen derby van de Ligue 1

Bij SANTOS zijn we altijd aan het speuren naar toffe voetbalreisjes om te maken, en daarvan laten we jullie graag meeprofiteren. Deze keer: Lille – Lens, de beladen Derby du Nord in Frankrijk, op zondag 9 oktober om 20:45 uur. Op amper twee uur rijden van Breda, en dat voor slechts drie tientjes.

Buitenkansje: voor drie tientjes naar Lille – Lens, de meest beladen derby van de Ligue 1
54173229 BSR AGENCY

Er zijn van die wedstrijden waar je hoe dan ook een keer bij geweest moet zijn. Van sommige wedstrijden weet je dat zelf alleen nog niet. Lille tegen Lens is zo’n wedstrijd, de ‘Derby du Nord’ in Frankrijk. Een derby is in Frankrijk zeldzaam, maar dit is een echte, met slechts 30 km tussen beide clubs. Voor Franse begrippen zit je dan praktisch op elkaars lip. Hoe klein de afstand ook is, zo groot is de tegenstelling. Tussen de steden, maar ook tussen de clubs.

RC Lens is de club van de mijnen en de arbeiders. Lille de club van de welgestelden uit de stad. En bij clashes tussen beide ploegen is het altijd hard tegen hard. Bovendien zijn het clubs die elkaar een beetje in de weg zitten. Lens is traditioneel de grotere club, trots van de regio en het platteland. Maar de laatste 15 jaar kwakkelde het en hebben ze lang in Ligue 2 gespeeld, waar Lille juist floreerde, kampioen werd en uitgroeide tot een Franse topclub, en zo steeds populairder werd in stad en regio. Sinds de laatste titel van Lille in 2021 is het spanningsveld wéér veranderd. Lille is wat weggezakt, waar Lens het fantastisch doet. Een doorn in het oog van de Lillois, die dachten de gehate buurman definitief op achterstand te hebben gezet.

In Lille maakt men het ‘simpele’ en ‘boerse’ Lens graag belachelijk. Een grauw stadje waar behalve voetbal niets te doen is. Grappen over inteelt en armoede. Bij Lens zijn ze juist trots op het feit dat het een volksclub is en moeten ze niets van de stad Lille hebben. Andersom is Lille een bruisende stad, de vierde van het land, waar het geld zit en waar de toeristen naartoe komen. En er kwam een hypermodern stadion, met een dak. Volgens Lens-supporters is het bioscooppubliek, een omhooggevallen club zonder identiteit, bevoordeeld door de overheid.

Het noorden van Frankrijk wordt graag bespot door de rest van het land, ze zijn er zogezegd armoedig, achtergesteld en de zon schijnt er nooit. Maar als volgende week zondag Lille tegen Lens speelt kijkt het hele land. Bij afwezigheid van de derby tussen Saint-Étienne en Lyon dé derby in de Ligue 1.

Beeld: BSR Agency

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item