De 6 grootste stadions van Kroatië
Eén van de eerste competities die weer van start gaat is die van Kroatië, precies over een maand. Hoe vurig de Kroatische fans zijn hebben we onlangs weer kunnen zien, maar hoe zit het met de stadions? Dit zijn de grootste van het land, ideaal voor als je deze zomervakantie naar Kroatië trekt.
1. Maksimir (Dinamo Zagreb)
Het grootste stadion van Kroatië staat in hoofdstad Zagreb, in de gelijknamige wijk Maksimir, even ten oosten van het centrum. Het ziet er een beetje gek uit, want een sintelbaan in combinatie met rechthoekige tribunes, dat zie je niet vaak. Hierdoor zit je wel een eind van het veld in dit meer dan 35.000 tellende stadion, maar toch weten de fanatieke fans van Dinamo er een behoorlijk intimiderend sfeertje neer te zetten. In 1990 vond hier de beroemde ‘trap die de oorlog startte’ plaats: Kroaat Zvonimir Boban die bij enorme rellen tussen fans van Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado een trap uitdeelde aan een politieagent.
2. Stadion Poljud (Hajduk Split)
De tweede club van Kroatië en aartsrivaal van Dinamo, Hajduk, heeft een iets kleiner onderkomen, het bijna 34.000 plaatsen tellende Stadion Poljud. Een multifunctioneel stadion, ruim opgezet, speciaal gebouwd voor de Middellandse Zeespelen van 1979. Het stadion, dat een grote zeeschelp moet voorstellen, heeft een prachtige ligging pal aan de Adriatische kust. Vanaf sommige tribunes heb je een prachtig uitzicht over de baai van Split.
3. Stadion Gradski vrt (Osijek)
In het uiterste noordoosten van Kroatië speelt NK Osijek in het Stadion Gradski vrt, dat plaats biedt voor 19.500 toeschouwers. Dat hadden er meer kunnen zijn, want in de tijd dat Joegoslavië nog één land was waren er plannen om een tempel voor 42.000 fans te laten verrijzen. Van het oorspronkelijke idee werd alleen de westtribune gerealiseerd, die daardoor aanzienlijk groter is dan de rest van het stadion. Het achthoekige stadion met blauwwitte draagt overigens de weinig vleiende bijnaam ‘Gevangenis’, maar er zijn nieuwe plannen om het stadion onder handen te nemen. De eerste paal moet echter nog geslagen worden.
4. Stadion Branko Čavlović-Čavlek (Karlovac)
Nee, het Stadion Branko Čavlović-Čavlek van NK Karlovac 1919 is niet het bijzonderste van Kroatië, maar door de ruime opzet en de vele staanplaatsen is het in ieder geval qua capaciteit (12.000 plaatsen in totaal) wel één van de grootste stadions van het land. Niet nodig, want Karlovac is al jaren niet meer actief op het hoogste niveau. Er kan overigens niet altijd gevoetbald worden, want als de naastgelegen Korana-rivier buiten haar oevers treedt is het lastig te bereiken.
5. Stadion Varteks (Varaždin)
NK Varaždin (ook wel bekend als Varteks Varaždin) komt uit het uiterste noorden van Kroatië en speelt in het Stadion Varteks. Door fans wordt het ook weleens ‘Stadion Anđelko Herjavec’ genoemd, naar een oud-voorzitter, maar dit is geen officiële naam. Er passen 10.800 fans in het grotendeels onoverdekte stadion, waarvan de stoeltjes mooi blauw-wit in de clubkleuren zijn.
6. Stadion Kantrida (Rijeka)
Het doet ons een beetje pijn, maar het unieke Stadion Kantrida van Rijeka gaat verdwijnen. Ingeklemd tussen een rotswand, zee en strand doen foto’s van het stadion het altijd heel goed bij stadionfetisjisten. Het is echter wel sterk verouderd, waardoor HNK Rijeka inmiddels alweer een paar jaar tijdelijk in een ander, kleiner stadion speelt. De club komt wel terug, naar deze plek aan zee, maar niet voordat er een gloednieuw stadion met overdekte tribunes is verschenen. Het neemt het geweldige uitzicht over de Adriatische Zee van het stadion weg, je zou het haast misdadig noemen.
Beeld: Shutterstock