Artikel

De budgettip: Goedkoop naar PSG? Het kan

Alles kost geld. En dat de prijzen om Messi, Mbappé en Neymar te zien spelen hoger liggen dan bij TOP Oss - Telstar moge duidelijk zijn, en ook logisch. Maar toch kun je best betaalbaar naar Paris Saint-Germain, als je maar weet waar en hoe je moet zoeken. Hier een paar basistips.

De budgettip: Goedkoop naar PSG? Het kan

Het zijn misschien wel de meest gewilde voetbalkaartjes die er zijn momenteel, kaartjes voor een thuiswedstrijd van Paris Saint-Germain. Want welke voetballiefhebber wil het sterrenensemble nou niet in actie zien, al dan niet in combinatie met een weekendje Parijs? Toch haken veel mensen – begrijpelijk – af wanneer ze de prijzen op de site van PSG zien, al gauw enkele honderden, tot soms zelfs duizenden euro’s per persoon. Maar, dat hoeft niet. Wij leggen je uit hoe je relatief goedkoop toch aan een kaartje kan komen, en dat doen we door middel van een aantal basistips.


Waar koop je ze?

Ook bij PSG wend je je voor kaarten gewoon tot de site van de club zelf. Vind je de prijs te hoog, dan is de kans klein dat je ze elders goedkoper vindt. Andere ticketaanbieders kunnen je soms een voordeel bieden (bijvoorbeeld, al ver voor de wedstrijd je verzekeren van tickets), maar zijn vrijwel altijd duurder dan via de club zelf. Bovendien kun je bij PSG voor vrijwel alle wedstrijden ‘gewoon’ in de vrije verkoop kopen. Richting de PSG-site dus, waar je bovenin naar het kopje ‘billetterie’ of ‘tickets’ (afhankelijk van je taal) navigeert.


Hoe werkt de kaartverkoop?

Om kaartjes voor PSG voor een fatsoenlijke prijs te kopen moet je hun ticketsysteem begrijpen. De kaartverkoop bestaat uit twee delen: de reguliere ticketverkoop en de tweedehands kaartenmarkt, de Ticketplace. De reguliere kaartverkoop start doorgaans enkele weken van tevoren. De communicatie daaromtrent laat vaak wat te wensen over en de kaarten zijn snel weg, maar het is wel de goedkoopste manier om aan kaarten te komen. Alle prijzen die je ziet zijn de standaardprijzen voor dat vak, en goedkoper ga je dus ook niet vinden.

De Ticketplace is meestal al veel langer open. Het is de plek waar seizoenkaarthouders en mensen die al eerder een kaart gekocht hebben, hun plek weer aan kunnen bieden. Bizar genoeg kunnen ze daarvoor vragen wat ze willen, en is het dus de plek waar cowboys onder het Franse equivalent van ‘kijken wat de gek ervoor geeft’ soms honderden of zelfs duizenden euro’s vragen voor een ticket. Dit zijn de bedragen die veel mensen afschrikken en waardoor het al gauw lijkt alsof het niet goedkoper kan. Bovendien komen er bovenop de vermelde prijzen vaak nog reserveringskosten die niet misselijk zijn.

(tekst gaat verder onder de foto)

Wanneer toeslaan?

Hoe kan het dan wel? Het belangrijkste is dat je je moment goed kiest. Weet je al heel lang dat je naar een specifieke wedstrijd wil? Hou de website dan al lang vantevoren in de gaten. Neem het mee in je dagelijkse online rondje dat je maakt. Zijn de kaarten al in de verkoop? En zo niet, hou ook de andere wedstrijden in de gaten, hoe lang vantevoren zijn die in de verkoop gegaan? Het levert je vaak waardevolle informatie op over wanneer je scherp moet zijn.

Een andere optie is dat je juist heel lang wacht. Voor de reguliere competitiewedstrijden zal je zien dat in de laatste week voor de wedstrijden de kaarten op de Ticketplace ook zakken, tot kort voor de aftrap aan toe. Een kaartje in de hoek of achter het doel kun je dan zomaar voor rond de vijftig euro scoren, al komen ook daar dan wel reserveringskosten bij (tegen de twintig procent van het kaartje).

Waar ga je zitten?

De goedkoopst mogelijke kaartjes bevinden zich in de hoeken van het stadion en achter het doel. In de ticketshop zijn deze kaarten aangeduid als categorie 15, 16 en 17. Hoewel het Parc des Princes bijna net zo groot is als de Kuip of de Johan Cruijff Arena, is het een vrij compact stadion en zit je nergens écht hoog of ver van het veld, al is de afstand achter de doelen naar het veld wel wat groter. Hou er wel rekening mee dat de Tribune Auteuil achter één van de doelen de plek is van de ultra’s van PSG. Dat betekent staan, en dat je ook niet altijd op je plekje terechtkunt. Hartstikke leuk als je fanatiek fan bent, wil je gewoon een keer de sterren in actie zien is het misschien niet de beste keus voor je.

Conclusie

Kortom, je moet bij PSG soms iets langer en grondiger zoeken naar een betaalbare plaats, maar onmogelijk is het zeker niet. Spotgoedkoop zal het wellicht niet direct zijn, maar het is echt niet onhaalbaar om de sterren van Paris Saint-Germain eens in actie te zien.Jean-Paul Rison is schrijver bij SANTOS en al ruim 25 jaar volger van Paris Saint-Germain.

Beeld: BSR Agency, Shutterstock

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item