Artikel

De regels voor stadionbezoek in Europa

In Nederland zijn de stadions, tot ons verdriet, nog altijd dicht. Daar staan we binnen Europa zeker niet alleen in, maar in elk land zitten de regels net iets anders in elkaar. SANTOS zette de belangrijkste voetballanden op een rijtje – misschien levert het je nog wat op.

De regels voor stadionbezoek in Europa

Duitsland – bijna helemaal dicht

In Duitsland wordt het coronabeleid, doordat het land zo groot is, vaak regionaal benaderd. Voor bijna het hele land geldt helaas dat er nauwelijks fans in het stadion mogen. Zo mogen er in Noordrijn-Westfalen slechts 750 toeschouwers per stadion naar binnen, en in Berlijn (het gunstigste geval) 3000. Kans om momenteel een regulier kaartje te kopen voor Duitse voetbalwedstrijden heb je dus niet.

België - dicht

Iets later dan bij ons, maar in België gingen de stadions met de kerstdagen dan ook op slot. Een maatregel die vooralsnog van kracht is tot 28 januari, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er momenteel weinig aanleiding is om te denken dat je dan weer ‘gewoon’ een tripje naar België kunt maken.

Nantes fans 52976177 BSR AGENCY

Engeland – open

Het is een even mooi als jaloersmakend gezicht, de beelden van volle Engelse stadions met juichende fans: alsof er geen corona bestaat. Dat is helaas niet het geval – wat heet, de Engelse besmettingscijfers gaan door het dak – maar je kunt in Engeland vrij ongestoord naar het stadion, indien je aan de inreisregels van het land voldoet. Momenteel is Engeland hét voetbalwalhalla van Europa, met volle stadions en open pubs.

(Meer weten over de inreisregels van het Verenigd Koninkrijk? Die zijn onlangs versoepeld. We hebben alles wat je nodig hebt in een handje overzichtje gegoten, wat je hier vindt.)

Frankrijk – half dicht?

Een bittere pil om het jaar mee te beginnen voor de Franse clubs, toen bekend werd gemaakt dat ook in Frankrijk de capaciteit in de stadions fors zou worden teruggeschroefd. In eerste instantie naar een vast maximaal toeschouwersaantal van 5000. Daar kwam kritiek op: het is onzinnig om voor het Stade de France (81000 plaatsen) dezelfde grens te hanteren als voor het Stade Gabriel Montpied van Clermont Foot (nog geen 12000 plaatsen). Nu ligt er een wetsvoorstel waarbij het wordt bepaald aan de hand van de grootte van het stadion. Bovenop de 5000, mag de resterende capaciteit voor 50% worden gevuld. De stadions zouden dan dus ongeveer voor de helft (iets meer) gevuld kunnen worden.

Venezia fans 52944144 BSR AGENCY 1

Italië – bijna helemaal dicht

Van een maximale bezettingsgraad van 75% gingen ze terug naar 50% en vervolgens razendsnel (met ingang van dit weekend) naar maximaal 5000 toeschouwers. In Italië kon je vrij lang goed naar het stadion gaan, maar ook daar gaan de stadions nu grotendeels dicht. Bij een kleine club zou je misschien nog wel geluk kunnen hebben met een kaartje, maar voor de grote Italiaanse ploegen is het uitgesloten.

Spanje – bijna helemaal open

Sinds de jaarwisseling zijn in Spanje de teugels ook weer wat strakker aangetrokken, maar de schade valt nog enigszins mee. De Spaanse stadions mogen maximaal voor 75% bezet zijn – iets wat vooral de grote clubs treft. In Spanje hebben de kleinere clubs ook vaak grote stadions en doorgaans toch al moeite om die helemaal te vullen, dus daar zal je niet zoveel verschil merken. In Bernabéu en Camp Nou natuurlijk wel, al zal je vermoedelijk daar bij reguliere wedstrijden ook nog best een kaartje voor kunnen kopen. Overigens zijn in Spanje mondkapjes wel verplicht gedurende je stadionbezoek, ook als je gewoon op je plek zit.

Beeld: BSR Agency

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item