De stadions van Berlijn
Deze week neemt Ajax het op tegen 1. FC Union Berlin, diep in de bossen van Oost-Berlijn, in het geweldige Stadion An der Alten Försterei. Maar op stadiongebied heeft Berlijn nog veel meer te bieden. We maken een rondje door de stad, met de klok mee, langs de bijzonderste stadions van Berlijn.
Olympiastadion
Het Olympiastadion is een monument op zich. Het stadion in Charlottenburg, West-Berlijn, werd gebouwd voor de ‘nazi-Spelen’ van 1936 en was in 2006 het decor voor de WK-finale en de beroemde kopstoot van Zidane. Bovenal is het stadion tweewekelijks de thuishaven van Hertha BSC, maar die club wil juist niets liever dan het historische stadion verlaten: met bijna 75.000 plaatsen is het simpelweg te groot voor de club, en dan zitten de fans ook nog eens heel ver van het veld.
Poststadion
Niet ver van het Hauptbahnhof van Berlijn ligt het Poststadion, ooit één van de belangrijkste stadions van heel Duitsland. Het nationale team speelde er, er werden finales om het Duitse kampioenschap gehouden, en er konden maar liefst 35.000 fans in. Dat is vandaag de dag allemaal niet meer het geval, maar gevoetbald wordt er nog steeds. Berliner AK’07 speelt er zijn thuiswedstrijden in de Regionalliga, op het vierde niveau.
Gesundbrunnen, de oude Hertha-wijk
Gesundbrunnen is de wijk waar Hertha BSC zijn eigenlijke oorsprong vindt, veel meer in de stad Berlijn dan waar ze nu al jaren spelen. Tot 1974 lag hier, pal naast station Berlin-Gesundbrunnen, het Stadion am Gesundbrunnen, ook wel die Plumpe genoemd. Vandaag de dag herinneren alleen een paar sculpturen in de Behmstraße (ter hoogte van nr. 40) en op de Bellermannstraße (in het verlengde van de brug) er nog aan.
Aan de overkant van de Behmstraße vind je twee velden: het linkerveld is de NNW-Platz, het oudste nog bestaande clubterrein van heel Duitsland. Al in 1904 speelde Hertha BSC hier wedstrijden. Loop ook even naar de ‘Bierbrunnen an der Plumpe’, het café verderop in de straat, op nummer 3. Hier kun je onder het genot van een glaasje Berliner Kindl genieten van prachtige foto’s van de vroegere stadions.
Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark
Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark ligt in Prenzlauer Berg, in het Mauerpark om precies te zijn, vernoemd naar de Berlijnse Muur die vroeger pal langs het stadion liep. Het heeft kenmerkende gekleurde stoeltjes en aparte driehoekvormige lichtmasten. Vrijwel elke Berlijnse club heeft er wel wedstrijden gespeeld, maar meest in het oog springend waren de wedstrijden van BFC Dynamo in de DDR-tijd, dat hier haar meeste landstitels vierde en Europa Cup-wedstrijden speelde. Hertha BSC speelde er niet al te lang geleden ook - nota bene in Oost-Berlijn - potjes in Europese voorrondes waar het Olympiastadion écht te groot voor was. Meest recent werd het stadion nog gebruikt door Viktoria Berlin, toen het vorig seizoen in de 3. Liga uitkwam.
Sportforum Hohenschönhausen
BFC Dynamo, de naam is genoemd, is één van de beruchtste namen in het Duitse voetbal. De club uit Oost-Berlijn was de favoriete ploeg van Stasi-leider Erich Mielke, en werd niet geheel toevallig tien keer achter elkaar kampioen van de DDR. Na de val van de Muur begon de club opmerkelijk genoeg juist steeds meer extreem-rechtse types aan te trekken. De zweem van corruptie en beruchte hooliganisme maken de club verre van geliefde bij andere clubs in Berlijn en de rest van Duitsland. Het Sportforum Hohenschönhausen is het thuis van de club, een stadion met fraai vervallen staantribunes die doorgaans goed vollopen als Dynamo thuis speelt.
Hans-Zoschke-Stadion
In Lichtenberg ligt het Hans-Zoschke-Stadion van SV Lichtenberg 07. Anders dan de naam doet vermoeden een echte Berlijnse club, en een verrassend leuk stadion met staantribunes rondom. Pal naast het stadion ligt bovendien het Stasi-museum, erg interessant voor eenieder die geïnteresseerd is in geschiedenis en die van Oost-Duitsland in het bijzonder.
Stadion an der Alten Försterei
Het Stadion an der Alten Försterei van 1. FC Union Berlin is uniek in zijn soort. Het bestaat voor 80% uit staanplaatsen en ligt aan de rand van een bos, diep in Oost-Berlijn, in stadsdeel Köpenick. Dit seizoen speelt Union haar Europese thuiswedstrijden dan eindelijk in het eigen stadion, waar het vorig seizoen – onder andere voor de wedstrijd tegen Feyenoord – nog moest uitwijken naar het grote Olympiastadion. Dat is nu gelukkig voorbij, want Union hoort in Köpenick te spelen, en niet 25 kilometer verderop.
Stadion Lichterfelde
In de tuinwijk Lichterfelde, in het zuiden van Berlijn, waan je je haast niet meer in de bruisende metropool. Veel groen, vrij staande huizen, dit is zeker niet de slechtste wijk van de stad. In het gelijknamige Stadion Lichterfelde wordt veelvuldig gevoetbald, momenteel door Viktoria Berlin en incidenteel door Tasmania Berlin. Overigens heette het best leuke stadion tussen 1933 en 1945 ‘Adolf-Hitler-Stadion’, een stuk minder pittoresk dus.
Mommsenstadion
Het Mommsenstadion ligt in West-Berlijn, naast de beurs van de stad en ook helemaal niet zo ver van het Olympiastadion. Zoals zoveel stadions in Berlijn uitgerust met atletiekbaan, staantribunes en een enkele overdekte tribune. Het is de thuishaven van TeBe Berlin, inmiddels actief op het vierde niveau van Duitsland, in de Regionalliga Nordost.
Beeld: SANTOS, Shutterstock, BSR Agency