Artikel

De transformatie van het stadion van Atalanta Bergamo

Soms verdwijnen er stadions, anderen worden gerenoveerd en soms komt er zelfs een compleet nieuwe voetbaltempels. Een proces dat vaak voor- en tegenstanders heeft, maar één ding is zeker: bij SANTOS volgen we het op de voet. Met vandaag: het Stadio Atleti Azzurri d’Italia van Atalanta Bergamo.

De transformatie van het stadion van Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamo was jarenlang niet de meest bruisende club binnen het Italiaanse voetbal. Een middenmoter, met af en toe een jaar waarin het er compleet doorheen zakte en degradeerde, om vervolgens binnen een jaar weer te promoveren. Dat gold ook een beetje voor het stadion: het uit 1927 stammende Stadio Atleti Azzurri d’Italia ademde weliswaar historie, maar dat is wel de meest eufemistische manier om het te omschrijven. Het was vooral hopeloos verouderd.

Maar de tijden zijn veranderd. Atalanta is sinds het aantreden van manager Gian Piero Gasperini in 2016 sportief gezien juist één van de leukste clubs van Italië. En voor de club misschien nog wel belangrijker: het kreeg het stadion in eigen beheer. En dat was maar goed ook, want Atalanta behaalde Europees voetbal, zelfs Champions League, maar daarvoor moest het zelfs uitwijken naar respectievelijk Reggio Emilia en Milaan.

En dus werd er besloten een gefaseerde verbouwing uit te voeren. Van een klassiek Italiaans stadion – twee overdekte tribunes aan de lange zijde, twee onoverdekte curva’s – naar een moderne, rechthoekige variant. En er kwam ook een nieuwe naam, het Gewiss Stadium. Zijn we wat minder fan van.

In 2019 werd de Curva Nord gesloopt, de plek waar de harde kern normaliter staat, en vervangen door een nieuwe, overdekte tribune, dichter op het veld bovendien. De lange zijdes kregen ook een upgrade, maar daar hoefde minder aan veranderd te worden, en die hoefden dan ook niet helemaal plat.

Deze zomer is de laatste bouwfase aangebroken. Direct na de laatste speelronde was de Curva Sud aan de beurt om gesloopt te worden. Er zal in het komende jaar een volwaardige tegenhanger van de Curva Nord verrijzen, met de opleverdatum ergens in september 2024. De keerzijde van het project is dat Atalanta het komende seizoen met slechts drie tribunes moet doen, en een capaciteit van maar 16.000 plaatsen.

Natuurlijk zullen wij – en de Atalanta-tifosi helemaal – de oude betonnen bak die het stadion ooit was best een beetje missen. Aan de andere kant, Atalanta kan weer even door, het is er voor fans een stuk comfortabeler op geworden en bovendien zitten ze voortaan veel dichter op het veld. Aan de tifosi de taak om er een intimiderende atmosfeer neer te zetten. Wij zijn alvast erg benieuwd, en hebben september 2024 met rood omcirkeld in de agenda.

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item