De transformatie van het stadion van Atalanta Bergamo
Soms verdwijnen er stadions, anderen worden gerenoveerd en soms komt er zelfs een compleet nieuwe voetbaltempels. Een proces dat vaak voor- en tegenstanders heeft, maar één ding is zeker: bij SANTOS volgen we het op de voet. Met vandaag: het Stadio Atleti Azzurri d’Italia van Atalanta Bergamo.
Atalanta Bergamo was jarenlang niet de meest bruisende club binnen het Italiaanse voetbal. Een middenmoter, met af en toe een jaar waarin het er compleet doorheen zakte en degradeerde, om vervolgens binnen een jaar weer te promoveren. Dat gold ook een beetje voor het stadion: het uit 1927 stammende Stadio Atleti Azzurri d’Italia ademde weliswaar historie, maar dat is wel de meest eufemistische manier om het te omschrijven. Het was vooral hopeloos verouderd.
Maar de tijden zijn veranderd. Atalanta is sinds het aantreden van manager Gian Piero Gasperini in 2016 sportief gezien juist één van de leukste clubs van Italië. En voor de club misschien nog wel belangrijker: het kreeg het stadion in eigen beheer. En dat was maar goed ook, want Atalanta behaalde Europees voetbal, zelfs Champions League, maar daarvoor moest het zelfs uitwijken naar respectievelijk Reggio Emilia en Milaan.
En dus werd er besloten een gefaseerde verbouwing uit te voeren. Van een klassiek Italiaans stadion – twee overdekte tribunes aan de lange zijde, twee onoverdekte curva’s – naar een moderne, rechthoekige variant. En er kwam ook een nieuwe naam, het Gewiss Stadium. Zijn we wat minder fan van.
In 2019 werd de Curva Nord gesloopt, de plek waar de harde kern normaliter staat, en vervangen door een nieuwe, overdekte tribune, dichter op het veld bovendien. De lange zijdes kregen ook een upgrade, maar daar hoefde minder aan veranderd te worden, en die hoefden dan ook niet helemaal plat.
Deze zomer is de laatste bouwfase aangebroken. Direct na de laatste speelronde was de Curva Sud aan de beurt om gesloopt te worden. Er zal in het komende jaar een volwaardige tegenhanger van de Curva Nord verrijzen, met de opleverdatum ergens in september 2024. De keerzijde van het project is dat Atalanta het komende seizoen met slechts drie tribunes moet doen, en een capaciteit van maar 16.000 plaatsen.
Natuurlijk zullen wij – en de Atalanta-tifosi helemaal – de oude betonnen bak die het stadion ooit was best een beetje missen. Aan de andere kant, Atalanta kan weer even door, het is er voor fans een stuk comfortabeler op geworden en bovendien zitten ze voortaan veel dichter op het veld. Aan de tifosi de taak om er een intimiderende atmosfeer neer te zetten. Wij zijn alvast erg benieuwd, en hebben september 2024 met rood omcirkeld in de agenda.