Dit moet je weten voor een weekendje Engeland in corona-tijd
Het is een hoop gedoe, aan testen ben je irritant veel geld kwijt, maar het kan wél: een voetbalweekendje naar Engeland in december of januari. Hieronder zetten we op een rijtje wat je moet weten (binnen de huidige maatregelen en beperkingen per 13 december 2021).
Let op
Wij zijn natuurlijk de laatsten die het coronavirus willen helpen verspreiden, dus gebruik in alle gevallen je gezond verstand. Houd je vooral aan de plaatselijke protocollen.
Testen en papierwerk
Om Engeland in te komen heb je sowieso een negatieve PCR-test met internationale reisverklaring nodig. Maar óók in Engeland zelf moet je op voorhand een PCR-test boeken, een zogenaamde 'Day 2'-test, die je uiterlijk op dag twee ná aankomst moet voldoen (je aankomstdag is dag 'nul'). Daarnaast moet je een uitgebreid 'Passenger Locator Form' invullen.
Alle details kun je terugvinden op de website van de rijksoverheid, maar we geven je hieronder even wat handige tips en weetjes mee.
LET OP: je hebt vooraf in alle gevallen een boekingsbewijs nodig van je 'Engelse' test. Ook als je een kort tripje maakt en je de test feitelijk niet per se hoeft uit te voeren. Tot je uitslag moet je officieel in zelf-isolatie. Dat is primair een formaliteit (als het goed is heb je sowieso je negatieve Nederlandse test op zak), maar je zou ter controle incidenteel wel gebeld kunnen worden. Uiteraard geven wij slechts wat richting en adviezen, maak vooral je eigen verstandige afweging.
Één nachtje scheelt rompslomp én risico
Als je minimaal drie dagen (en dus twee nachten) naar Engeland gaat, moet je aan alle bovenstaande verplichtingen voldoen om terug te keren naar het vasteland. Daar zit ook best een risico aan: test je in Engeland onverhoopt positief, dan moet je formeel tien dagen in quarantaine in het Verenigd Koninkrijk.
Blijf je echter maar één nachtje, dan hoef je de zogenoemde 'Day 2'-test feitelijk niet te doen (je hoeft deze dus alleen te boeken). Je kunt dan gewoon je 'Nederlandse' PCR-test gebruiken om terug te vliegen ofwel rijden. Dat scheelt gedoe, maar dus ook risico: je kunt sowieso terug.
LET OP: Officieel moet je wel in zelf-isolatie tot de uitslag van je 'Engelse' test. Die maatregel is er in de praktijk vooral ter ontmoediging vooraf. De Engelse overheid realiseert zich natuurlijk ook wel dat toeristen niet allemaal twee dagen op hun kamer gaan zitten, zeker niet als ze in eigen land net negatief zijn getest. Wil je het helemaal volgens de regels doen, dan is een spoed-PCR een optie. Daar betaal je wel flink voor, maar dan zit je sowieso 'safe' zodra de uitslag binnen is.
QR-code weer af en toe nodig in Engeland
Vanaf deze week (per 13-12) heeft premier Boris Johnson de coronamaatregelen weer wat verscherpt. Hij wil weer vaker een check van QR-codes bij grote evenementen, waaronder selectief ook bij voetbalstadions. In algemene zin kan er in Engeland nog vrij veel: het land heeft een hoge vaccinatiegraad, veel mensen hebben al een boosterprik gehad en de IC-capaciteit is afgelopen jaar flink opgeschaald.
Voorlopig zijn pubs en restaurants nog gewoon volop open. Een combinatie tussen een wedstrijd, de pub en een avondje uit is dus prima te doen. Houd uiteraard zelf in de gaten of dat de komende weken standhoudt.
* Mondkapjes worden veel gedragen in Engeland, maar dat gebeurt veelal op eigen verantwoordelijkheid. In winkels en het openbaar vervoer zie je ze veel, in de pub alleen als mensen zich verplaatsen.
Stadions blijven voorlopig gewoon volledig open
Je weet het nooit, maar in Engeland zijn er voorlopig geen indicaties dat de stadions op korte termijn alsnog (deels) worden gesloten. Door het ontmoedigingsbeleid op het gebied van reizen zijn er duidelijk minder toeristen bij wedstrijden. Dat heeft als voordeel dat je bij de meeste clubs prima aan kaartjes kunt komen. De sfeer is zoals meestal heel goed: hier vind je onze uitgebreide gidsjes naar heel veel Engelse stadions.
TIP: Lees vooral ook even ons stuk over het bekerweekend in januari. In dat weekend heb je sowieso volop keuze, ook bij grote clubs die vaak uitverkocht zijn.
Controles zijn wisselend
De controles op de diverse PCR-testen en paperassen zijn wisselend, zo is onze ervaring. Bij de douane is het lastig te voorspellen hoe streng er precies wordt gekeken naar al je papierwerk: soms kun je achteloos doorlopen, dan weer volgen er uitgebreide vragen.
Reis je met de auto via Eurotunnel? Je kunt dan vooraf alle documenten uploaden in je boeking. Dat is even werk, maar het scheelt veel tijd en gehannes bij de douane.
Beeld: BSR Agency