Dit zijn de 10 stadions van het WK voor vrouwen
Aan de andere kant van de wereld is het WK voetbal voor vrouwen van start gegaan. Australië en Nieuw-Zeeland organiseren het toernooi, voor ons toch wat onbekendere voetballanden. Een goede reden om daar wat verandering in te brengen: dit zijn de soms verrassend leuke speelstadions!
1. Stadium Australia, Sydney (75.784)
Het grootste stadion van dit toernooi staat in Sydney en is ook de plek waar de finale zal worden gespeeld. Er kunnen 75.784 voetbalfans in, dat lijkt veel maar was ooit nog veel meer. Bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2000 – waar het stadion voor werd gebouwd – waren maar liefst 114.714 sportliefhebbers aanwezig. Het is ook de plek waar in 2005 de Socceroos van Guus Hiddink zich na een thriller tegen Uruguay historisch wisten te kwalificeren voor het WK in Duitsland. Tijd voor een nieuw hoofdstuk dus.
2. Lang Park, Brisbane (49.461)
In Brisbane ligt het Lang Park, één van de oudste stadions van het toernooi. Al in 1911 werden er op deze plek voetbalwedstrijden gespeeld. Sindsdien is het stadion wel een aantal keer enorm gerenoveerd, voor het laatst begin deze eeuw, waardoor je absoluut niet het gevoel hebt dat je in een monumentaal stadion bent aanbeland. Het stadion wordt ook gebruikt voor rugby, en is alom geroemd vanwege de relatief kleine afstand tussen het veld en het publiek. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.
3. Eden Park, Auckland (43.217)
Al sinds 1900 is Eden Park een sportstadion, maar gevoetbald werd er eigenlijk maar zelden. Nee, het stadion in Auckland staat vooral bekend als het thuis van de All Blacks, het beroemde nationale rugby-elftal van Nieuw-Zeeland, maar voor het WK voetbal is er een uitzondering voor het voetbal gemaakt. De openingswedstrijd vond er plaats en er zullen nog vele wedstrijden volgen, waaronder een halve finale. Uitstekend, want het is een bijzonder stadion, met twee kleine rechthoekige tribunes achter de doelen en twee enorme kromme lange zijdes.
4. Sydney Football Stadium, Sydney (40.583)
Het nieuwste stadion van het toernooi staat ook in Sydney, dat dus twee speelstadions telt. Het Sydney Football Stadium is de thuishaven van Sydney FC, de recordkampioen van Australië. Met slechts tien maanden sinds de opening nieuw, maar toch ook niet: er was al een gelijknamig stadion op dezelfde plek, wat vervolgens tot de grond toe werd afgebroken ten behoeve van de nieuwe arena. Naar onze bescheiden mening is het er niet slechter van geworden.
5. Wellington Regional Stadium, Wellington (33.132)
Verreweg het stadion met de mooiste ligging van allemaal, pal aan de baai van Wellington en niet ver van het centrum van de stad. Daar merk je van binnen overigens weinig van, door het gesloten karakter van het stadion. De nagenoeg ronde vorm maakt het een bijzondere plek, maar daardoor zit je ook bijzonder ver van het veld. Hier zal ook de herhaling van de WK-finale van 2019 tussen de Verenigde Staten en Nederland worden gespeeld.
6. Melbourne Rectangular Stadium, Melbourne (27.706)
In de op één na grootste stad van Australië spelen twee clubs uit de hoogste afdeling van het land, de A-League: Melbourne City en Melbourne Victory. Beide clubs spelen in dit stadion, dat beter bekend staat als het AAMI Park, zoals het wegens sponsorredenen al sinds de opening heet. Het is een wat kleiner stadion, maar straalt in tegenstelling tot andere stadions door de rechthoekige vorm alvast veel meer voetbalsfeer uit.
7. Forsyth Barr Stadium, Dunedin (25.947)
Twee keer komen de Oranje Leeuwinnen hier in actie, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het Forsyth Barr Stadium in Dunedin is één van de meest opmerkelijke stadions van dit WK, met name door het dak dat het stadion heeft. Door het glazen dak is de bijnaam dan ook ‘The Glasshouse’, en inderdaad: het lijkt verdacht veel op een kas. Gelukkig is het momenteel winter in Nieuw-Zeeland, want open kan het dak niet. Aan zo’n broeikas moet je dan niet denken.
8. Perth Rectangular Stadium, Perth (18.727)
Aan de westkust van Australië ligt Perth, betrekkelijk geïsoleerd van de andere speelsteden. De vierde stad van het land heeft ook een stadion voor 61.000 fans, maar dat is een cricketstadion en daar kan niet worden gespeeld (Andries Jonker weet er alles van). Gespeeld wordt er in het Perth Rectangular Stadium – een stuk kleiner en minder imposant, maar meer voetbalstadion dan de grote buurman.
9. Waikato Stadium, Hamilton (18.009)
Het Waikato Stadium in Hamilton (Nieuw-Zeeland) heeft wel wat dingen waar we enthousiast van worden. Het heeft een paar bijzondere lichtmasten en achter één van beide doelen heb je een heuse staantribune, die het bij rugbywedstrijden vaak gezellig vol staat. Of die ook bij een FIFA-evenement als dit in gebruik is weten we niet, maar het is een goede reden om bij de wedstrijden in Hamilton even goed op te letten. En bovendien, zo vaak wordt er niet gevoetbald in dit stadion, dat vrijwel alleen maar onoverdekte plaatsen heeft.
10. Hindmarsh Stadium, Adelaide (13.557)
Het kleinste stadion van dit WK staat in Adelaide, aan de Australische zuidkust. Het Hindmarsh Stadium is de thuishaven van Adelaide United, en is een echt voetbalstadion: in die hoedanigheid werd het in 2000 ook gebruikt als speelstadion voor het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Sydney. Meest in het oog springend is de hoofdtribune die ver boven de rest van het stadion uittorent, en een mooi uitzicht over de stad Adelaide biedt.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency