Een minigids door voetbalstad Rio de Janeiro
Hoewel de topcompetities momenteel stilliggen, valt er deze zomer genoeg te beleven op het gebied van voetbal. Voor sommige plekken moet je echter wel verder reizen dan anderen. Zo voetballen ze in Scandinavië gewoon door, terwijl er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ook genoeg te beleven is. Vandaag lichten we met SANTOS de mooiste voetbalplekken uit van de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro!
Overal voetbal, bijna altijd derby’s
Denk je aan Rio de Janeiro, dan denk je aan strand, prachtige dames en natuurlijk… voetbal! Of je nu een kijkje neemt in de favela’s of je je op blote voeten door het zand beweegt, overal komt de sport terug. Het is dan ook niet gek dat Rio de Janeiro maar liefst 4 topclubs kent: Fluminense FC, Flamengo, CR Vasco da Gama en Botafogo. Momenteel doet Flamengo elk jaar mee om het kampioenschap, al hebben de andere clubs ook een indrukwekkende prijzenkast. Met vier ploegen uit Rio is een stadsderby meer regel dan uitzondering. Fla-Flu, de derby tussen Flamengo en Fluminense, staat bekend als een van de meest verhitte derby’s in de wereld. De twee clubs stammen uit dezelfde wijk Rio de Janeiro, genaamd Flamengo, en zijn vanaf 1910 elkaars aartsrivalen. De derby’s vinden in plaats in Maracanã, het grootste stadion van Brazilië.
Het illustere Maracanã
Als je in Rio bent, mag een bezoek aan het wereldberoemde Maracanã stadion absoluut niet ontbreken. Gebouwd in 1950 voor het WK was dit destijds het grootste stadion ooit. Vroeger stond het bekend vanwege de intieme sfeer, gevormd door de ovalen vorm. Hierdoor waren er twee rijen die zonder onderbreking rondliepen en plek boden aan 183.000 (!) toeschouwers. Voor de Fla-Flu derby van 1963 werden zelfs 194.603 supporters geteld, een record. Na renovaties werden alle staanplaatsen vervangen voor stoelen en uit veiligheidsoverwegingen is de capaciteit teruggedrongen tot een kleine 80.000. De laatste belangrijke internationale wedstrijd die er heeft plaatsgevonden is de WK-finale van 2014, toen de Duitser Mario Götze in blessuretijd de winnende maakte tegen Argentinië. Volgens veel Brazilianen hangt er een vloek op het stadion, de WK-finale van 1950 ging met 2-1 verloren van underdog Uruguay. Volgens journalisten is destijds ‘de luidste stilte’ in een stadion ooit geregistreerd. Voor €15 haalt een gids samen met jou deze herinneringen op.
Estádio da Gávea, pleisterplaats van Oranje
Vroeger speelde Flamengo in het Estádio da Gávea, dat nu wordt gebruikt als trainingscomplex. Het is een klein stadion met ongeveer plek voor 2000 man en heel veel roodzwart, maar sinds 1997 worden er geen officiële wedstrijden meer gespeeld. Wel bevindt zich er het officiële museum van Flamengo. Hier zijn schitterende historische beelden te zien, de uitgebreide prijzenkast is te bewonderen en de toch wel iconische shirtjes zijn hier in allerlei soorten en maten te verkrijgen, veelal met Zico en 10 achterop. Grappig feitje: tijdens het WK in 2014 gebruikte het Nederlands elftal het Estádio da Gávea complex om te trainen, na uitgebreide inspectie door bondscoach Louis van Gaal. Estádio da Gávea ligt in het zuiden van Rio, vlakbij het beroemde Ipanema strand.
‘Joga Bonito’ op Ipanema en Copacabana
Als je in Rio bent, ga je ongetwijfeld langs de Copacabana en Ipanema stranden. Hier lacht het leven je toe, helemaal als je voetbalgek bent. Groepjes Braziliaanse mannen en vrouwen die achteloos een bal hooghouden aan de kustlijn, het zijn beelden die elk jaar weer viral gaan op sociale media. Een beetje goeie techniek is de enige voorwaarde om erbij te mogen staan. Mocht je daarna nog energie over hebben, kan je terecht bij een van de vele fitnesstoestellen op het strand. De totale kustlijn van 6 kilometer bevat genoeg plekken waar jij terecht kan voor een complete workout. Ook het serieuzere voetbal is te vinden bij Copacabana en Ipanema. Zo zijn er complete voetbalscholen van alle leeftijden die hun trainingen afwerken in het warme zand. Het toont aan hoe voetbal verweven is in het dagelijks leven van de Brazilianen.
Estádio São Januário
Dat CR Vasco da Gama hier speelt, wordt al snel duidelijk. Het iconische logo is verspreid over de hele tribune. Het stadion ligt naast de favela Barreira da Vasco, wat veel zegt over de historie van de club. Vasco da Gama staat bekend als ‘club van alle rassen’, omdat het de eerste club is die in 1920 zwarte spelers toeliet en openstaat voor verschillende sociale klassen. De jaren daarna heeft de club een belangrijke rol gespeeld in het bestrijden van ongelijkheid in het Braziliaanse voetbal. Om hier meer over te leren, zijn er elke zaterdag Engelstalige tours die je door het stadion, de prijzenkamer, kleedkamers en het standbeeld van clublegende Romário brengen.
São Cristovão
Over ex-PSV’ers gesproken, Rio de Janeiro is ook de geboortestad van een van de beste voetballers aller tijden: Ronaldo. Hij speelde in de jeugd bij São Cristovão, een club die 2.5 kilometer van het Maracanã ligt. Estádio Ronaldo Luis Nazário de Lima kan je nauwelijks een stadion noemen, maar voor de echte voetbalfetisjist is het zeker een bezoek waard. Verwacht verlepte plastic stoeltjes, een vervallen clubhuis en een knollenveld. En beeld je in dat Ronaldo hier zijn eerste scharen en overstapjes eruit gooide.
Bandeira F.C.
Een van de beste voetbalrestaurants in Rio is Bandeira F.C.. Het etablissement bevat posters van verschillende teams uit Brazilië, heeft voetballen als kroonluchters en is versierd met talloze vlaggen. Aan de muur is vooral aandacht voor de vier grote clubs uit Rio de Janeiro waardoor gasten zich blijven afvragen voor welk team de eigenaars nu werkelijk zijn. Als je hier een hapje gaat eten, is de fejioada een absolute aanrader. Dit is een traditioneel Braziliaanse stoofpot, bestaande uit bonen en verschillende soorten vlees. Het restaurant ligt vlakbij het Maracanã, in de wijk Praça da Bandeira.
Cristo Redentor
Dat er in het Maracanã bij vlagen hemels voetbal wordt gespeeld, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De grote trekpleister van Rio de Janeiro is het standbeeld van Christus de Verlosser, die op 710 meter hoog waakt over de Braziliaanse wereldstad. Treed in de voetsporen van de Oranje-internationals als Daley Blind, Joël Veltman en Jeremain Lens en maak een iconische foto voor een van de zeven wereldwonderen.
Beeld: BSR Agency, Shutterstock, Instagram