Artikel

Engelandvaarders: Guus Uhlenbeek

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Iemand die de liefde voor het Engelse voetbal uitstekend belichaamt is Guus Uhlenbeek, Surinaamse voetbalnomade met een lange carrière in Engeland, langs vele clubs op verschillende niveaus.

Santos Guus Uhlenbeek 34

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)


“Mijn mooiste tijd was bij Fulham. Craven Cottage, met die opkomst vanuit de hoek van het veld. Al Fayed was net eigenaar geworden en pompte er geld in. We moesten zo snel mogelijk omhoog. Michael Jackson kwam langs in de kleedkamer. Hij gaf iedereen een hand. Hugh Grant was groot fan. En na ons kampioenschap was er een geweldig feest in Harrods.

Spelen in Engeland was altijd al mijn droom. Ik keek altijd naar Match of the Day. En met mijn amateurclub VVA gingen we vroeger naar Nottingham voor een voetbaltrip. Dat was geweldig. Ik heb daarna al op verschillende manieren geprobeerd om er te komen. Ik deed proeftrainingen bij Newcastle United en Sunderland. Uiteindelijk lukte het me via Romeo Zondervan. Die kende een Engelse trainer. Ze wilden me direct hebben.

Ik was de jeugdopleiding van Ajax gewend maar in Engeland zeiden ze: put the ball in the channels. Het gebied tussen de zestienmeter en de zijlijn. Nou dat lukte me wel. Verdedigers waren in die tijd vooral houthakkers. Nu zijn het allemaal atleten. Old Trafford, St. James’ Park, Anfield, ik heb er allemaal gespeeld. Maar ook gewoon non-league bij Halifax Town. Dat is bijna net zo leuk. Dat is het pure voetbal.”

Gerelateerd

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Artikel

Zoals elke week heeft SANTOS weer het nodige uitzoekwerk voor de reislustige voetballiefhebber gedaan. Wat speelt er allemaal, en waar kun je makkelijk voor aan kaartjes komen? Wij zochten het voor je uit.
Bekijk dit item
De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Artikel

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.
Bekijk dit item
SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

Artikel

In deze video reizen we af naar één van de allergrootste wedstrijden ter wereld: THE OLD FIRM, RANGERS - CELTIC! Meer dan honderd jaar rivaliteit, een keiharde strijd op leven en dood tussen protestant en katholiek, blauw en groen en nog veel meer. Een gevecht om de eer van Glasgow, En dat allemaal in één van de gaafste stadions van Groot-Britannië, Ibrox Stadium!
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: München

SANTOS Football Podcast: München

Podcast

Guten Abend allerseits! Er is geen buitenlandse stad waar meer Nederlandse voetbalgeschiedenis ligt dan in München. Dus trokken we de Lederhosen aan en reisden we af naar Beieren om de Stern des Südens eens nader te onderzoeken. Bereid je voor op veel Bayern München, 1860 München, nieuwe en oude stadions, schreeuwende trainers, Kaiser Franz Beckenbauer, het Oktoberfest en toch ook een stukje FC Hollywood. Auf geht's!
Bekijk dit item