Artikel

Engelandvaarders: Guus Uhlenbeek

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Iemand die de liefde voor het Engelse voetbal uitstekend belichaamt is Guus Uhlenbeek, Surinaamse voetbalnomade met een lange carrière in Engeland, langs vele clubs op verschillende niveaus.

Engelandvaarders: Guus Uhlenbeek

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)


“Mijn mooiste tijd was bij Fulham. Craven Cottage, met die opkomst vanuit de hoek van het veld. Al Fayed was net eigenaar geworden en pompte er geld in. We moesten zo snel mogelijk omhoog. Michael Jackson kwam langs in de kleedkamer. Hij gaf iedereen een hand. Hugh Grant was groot fan. En na ons kampioenschap was er een geweldig feest in Harrods.

Spelen in Engeland was altijd al mijn droom. Ik keek altijd naar Match of the Day. En met mijn amateurclub VVA gingen we vroeger naar Nottingham voor een voetbaltrip. Dat was geweldig. Ik heb daarna al op verschillende manieren geprobeerd om er te komen. Ik deed proeftrainingen bij Newcastle United en Sunderland. Uiteindelijk lukte het me via Romeo Zondervan. Die kende een Engelse trainer. Ze wilden me direct hebben.

Ik was de jeugdopleiding van Ajax gewend maar in Engeland zeiden ze: put the ball in the channels. Het gebied tussen de zestienmeter en de zijlijn. Nou dat lukte me wel. Verdedigers waren in die tijd vooral houthakkers. Nu zijn het allemaal atleten. Old Trafford, St. James’ Park, Anfield, ik heb er allemaal gespeeld. Maar ook gewoon non-league bij Halifax Town. Dat is bijna net zo leuk. Dat is het pure voetbal.”

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item