Artikel

Engelandvaarders: Kika van Es

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Met vandaag: Kika van Es, in het seizoen 2019-2020 actief in de WSL bij Everton.

Engelandvaarders: Kika van Es

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)


“Ze hebben van die velden op ons trainingscomplex… die zijn echt schitterend. Van die velden die je alleen van tv kent. Als je ze ziet dan wil je er direct op voetballen. Zo groen ook, zelfs de stroken gras tussen de velden zijn zo perfect bijgehouden dat je er ook zo op zou kunnen spelen. Ik denk dat, dat typisch Engels is. Sowieso zijn de faciliteiten bij Everton geweldig. Ik kijk mijn ogen uit.

Ik wilde altijd al in het buitenland voetballen. Dat was mijn droom. En Engeland heeft nu ook de beste vrouwencompetitie ter wereld. Ze maken hier heel grote stappen. Niet voor niets spelen de meeste speelsters van het Nederlands elftal in Engeland.

Vanuit Nederland ben ik nog gewend om alles voetballend op te lossen maar hier in Engeland is het nog steeds ouderwets kick and rush. Bal naar voren en lopen, lopen, lopen. Ik merk het zelfs bij de revalidatie van mijn knieblessure. Zij denken van: het ene been is geblesseerd maar op dat andere been kan je nog mooi je conditie bijwerken: ‘aan de slag dus’.

Aan alles merk je dat Liverpool een echte voetbalstad is. Rood is uit den boze voor een speelster van Everton omdat de stadsrivaal Liverpool daar in speelt. Ik rijd rond in een knalblauwe auto. Neem ik een taxi dan is het telkens weer de vraag voor wie de chauffeur is, Liverpool of Everton. Als ze voor Everton zijn zit ik goed.”


Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item