Artikel

Engelandvaarders: Kika van Es

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Met vandaag: Kika van Es, in het seizoen 2019-2020 actief in de WSL bij Everton.

Santos Kika van Es 72

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)


“Ze hebben van die velden op ons trainingscomplex… die zijn echt schitterend. Van die velden die je alleen van tv kent. Als je ze ziet dan wil je er direct op voetballen. Zo groen ook, zelfs de stroken gras tussen de velden zijn zo perfect bijgehouden dat je er ook zo op zou kunnen spelen. Ik denk dat, dat typisch Engels is. Sowieso zijn de faciliteiten bij Everton geweldig. Ik kijk mijn ogen uit.

Ik wilde altijd al in het buitenland voetballen. Dat was mijn droom. En Engeland heeft nu ook de beste vrouwencompetitie ter wereld. Ze maken hier heel grote stappen. Niet voor niets spelen de meeste speelsters van het Nederlands elftal in Engeland.

Vanuit Nederland ben ik nog gewend om alles voetballend op te lossen maar hier in Engeland is het nog steeds ouderwets kick and rush. Bal naar voren en lopen, lopen, lopen. Ik merk het zelfs bij de revalidatie van mijn knieblessure. Zij denken van: het ene been is geblesseerd maar op dat andere been kan je nog mooi je conditie bijwerken: ‘aan de slag dus’.

Aan alles merk je dat Liverpool een echte voetbalstad is. Rood is uit den boze voor een speelster van Everton omdat de stadsrivaal Liverpool daar in speelt. Ik rijd rond in een knalblauwe auto. Neem ik een taxi dan is het telkens weer de vraag voor wie de chauffeur is, Liverpool of Everton. Als ze voor Everton zijn zit ik goed.”


Gerelateerd

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Artikel

Zoals elke week heeft SANTOS weer het nodige uitzoekwerk voor de reislustige voetballiefhebber gedaan. Wat speelt er allemaal, en waar kun je makkelijk voor aan kaartjes komen? Wij zochten het voor je uit.
Bekijk dit item
De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Artikel

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.
Bekijk dit item
SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

Artikel

In deze video reizen we af naar één van de allergrootste wedstrijden ter wereld: THE OLD FIRM, RANGERS - CELTIC! Meer dan honderd jaar rivaliteit, een keiharde strijd op leven en dood tussen protestant en katholiek, blauw en groen en nog veel meer. Een gevecht om de eer van Glasgow, En dat allemaal in één van de gaafste stadions van Groot-Britannië, Ibrox Stadium!
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: München

SANTOS Football Podcast: München

Podcast

Guten Abend allerseits! Er is geen buitenlandse stad waar meer Nederlandse voetbalgeschiedenis ligt dan in München. Dus trokken we de Lederhosen aan en reisden we af naar Beieren om de Stern des Südens eens nader te onderzoeken. Bereid je voor op veel Bayern München, 1860 München, nieuwe en oude stadions, schreeuwende trainers, Kaiser Franz Beckenbauer, het Oktoberfest en toch ook een stukje FC Hollywood. Auf geht's!
Bekijk dit item