Finalestad Praag: een stad vol indrukwekkende stadions en pleinen
Aanstaande woensdag staat in Praag de finale van de Conference League op het programma, en de stad zal overspoeld worden met fans van Fiorentina en West Ham United. SANTOS geeft je de beste lokale tips en leidt je langs de voetbalhotspots van Praag, een stad met een rijke voetbalgeschiedenis.
Fortuna Arena, Slavia Praag
De finale wordt gespeeld in de Fortuna Arena van Slavia Praag, de oudste club van het Tsjechië. Het in 2008 geopende stadion ligt in het zuidoosten van de stad, op de plek waar Slavia al sinds de jaren '50 speelt. Het heeft 'slechts' 20.800 plaatsen, en daarmee heeft de Europa voor de Conference League-finale wederom voor een relatief klein stadion gekozen, sterker nog: het is nog kleiner dan het stadion in Tirana waar de vorige finale werd gespeeld. Je zou de fans van Fiorentina en West Ham - net als vorig jaar - een mooier podium gunnen.
Sparta Praag, de grootste club van het land
Sparta Praag is historisch de grootste club van het land, maar moest de afgelopen jaren het onderspit delven tegen aartsrivaal Slavia. Dit jaar kwam Sparta echter weer bovendrijven, en wist het na negen jaar weer een landstitel aan het rijke palmares toe te voegen. Hun Letnastadion - wegens sponsorredenen Epet Arena geheten - is een plek waar Tsjechië veel grote interlands speelde en ook het Nederlands elftal al regelmatig ontmoette. Het stadion ligt aan de overkant van de Moldau, ongeveer een kwartiertje lopen vanuit de oude stad.
Dukla: in Juliska te sterk voor Ajax
Dukla Praag was in de jaren vijftig en zestig een hele grote club in Europa. Hun Juliskastadion ligt in het noordwesten van Praag en was een onneembare vesting voor veel Europese clubs. In 1967 wist Dukla aan de hand van Josef Masopust hier zelfs het Ajax van Cruijff uit de kwartfinale van de Europa Cup I te knikkeren. Door de hoge ligging van Juliska heb je vanaf de imposante hoofdtribune een panoramisch uitzicht over Praag. Op het plein voor het stadion staat een standbeeld van de in Tsjechië legendarische Masopust. En oh, ook ene Pavel Nedved debuteerde hier als profvoetballer.
De club van Antonin Panenka
Bohemians 1905 is de club van Antonin Panenka, het meesterbrein achter de beroemdste penalty ter wereld. In Tsjechië heet ‘de panenka’ overigens de ‘vrsovicky dloubak’ naar de Praagse wijk Vrsovice waar de truc haar oorsprong vindt: in het Ďolíček, waar Bohemians nog altijd speelt. Hier deed ploeggenoot Stefan Ivančík het al eens eerder, voordat Panenka in 1976 de wereld verbijsterde. Antonin Panenka is nog altijd hét boegbeeld van Bohemians en vandaag de dag ook voorzitter van de club.
Strahov en het oude Slavia-stadion
In het westen van Praag ligt het Strahovstadion, het grootste stadioncomplex ter wereld. Het heeft namelijk niet de gebruikelijke stadionafmetingen – alleen de zes voetbalvelden samen meten al grofweg 300 bij 200m – en heeft daardoor plaats voor maar liefst 220.000 toeschouwers. Vroeger hielden de communisten hier grote bijeenkomsten, tegenwoordig zitten er zelden meer dan enkele honderden voor de jeugdwedstrijden van Sparta Praag.
Naast het Strahovstadion ligt het Stadion Evžena Rošického: aan het begin van het millennium speelde Slavia Praag hier enkele jaren haar thuiswedstrijden.
De Hall of Fame van het Tsjechische voetbal
Om de hoek bij deze stadions ligt het hoofdkantoor van de Tsjechische voetbalbond (Atleticka 2474/8), met daarin de Hall of Fame van het Tsjechische voetbal. Hier hebben de meest legendarische Tsjechische spelers en elftallen een eervol plekje gekregen. Absolute pronkstukken zijn de beker van de Tsjechoslowaakse EK-winst in 1976 en de Gouden Bal van Masopust uit 1962. De eregalerij is op kantoortijden geopend voor nieuwsgierigen en toegang is gratis.
Het stadionnetje van Viktoria Žižkov
Via de achteruitgang van het hoofdstation van Praag kom je binnen enkele minuten bij het FK Viktoriastadion van Viktoria Žižkov, één van de kleinere clubs van de stad. Maar toch is het stadionnetje de moeite waard, ingekapseld door typisch Oost-Europese bebouwing en met een gigantische televisietoren als backdrop.
Bier op het oude stadsplein
Pils zoals we het kennen komt oorspronkelijk uit Tsjechië en kun je hier overal goedkoop krijgen. Op het centrale plein van de stad (Staroměstské náměstí) liggen de prijzen wat hoger, maar naar Nederlandse maatstaven lach je je nog steeds een breuk. Het is traditioneel de plek waar Europese uitsupporters massaal samenkomen voor een wedstrijd tegen het Tsjechische elftal of één van de Praagse clubs.
U Zlatého tygra, klassieke kroeg vol historie
Niet ver van het plein zit U Zlatého tygra (De Gouden Tijger), een oud voetbalcafé. Hier vind je prachtige souvenirs uit de Tsjechische voetbalgeschiedenis, en die van Slavia Praag in het bijzonder.
Beeld: BSR Agency, Shutterstock