Artikel

Hier gaat Ajax vanavond proberen het publiek stil te spelen

Vanavond gaat Ajax op bezoek bij Besiktas proberen de maximale score in de Champions League vast te houden. Dat doet het in het Vodafone Park, een naam die de historie en magie van het stadion sterk tekortdoet.

Vodafone park shutter

Pele's favoriet

De grote Pelé was al in de herfst van zijn carrière, maar zoiets als Inönü, het stadion van Besiktas, had hij nog nooit gezien. De Braziliaan speelde er in 1972 een galawedstrijd tegen Fenerbahçe en was op slag verliefd. ‘De allermooiste plek om voetbal te kijken’, zou hij later zeggen. En inderdaad, er valt niets af te dingen op de locatie: aan de rand van een levendige wijk in hartje Istanbul, aan de oever van de Bosporus en pal naast de prachtige Dolmabahçe-moskee. Inönü was vermoedelijk het enige stadion waar je vanaf de tribunes zelfs een ander werelddeel kon zien liggen: als het voetbal niet om aan te gluren was kon je altijd nog genieten van het uitzicht over de Bosporus, met in de verte het Aziatische deel van Istanbul.

Van Inönü tot Vodafone Park

Inmiddels is het oude Inönü tot de grond toe afgebroken en is er op dezelfde plek een gloednieuw stadion gekomen, het Vodafone Park dus. Nog steeds op die prachtige, centrale plek – het centrale Taksimplein ligt hier twee keer struikelen vandaan - alleen het dak verhindert nu dat je zo mooi over de Bosporus heen kunt kijken. Een haast misdadig besluit, een beetje alsof je kunstgras op Wembley neerlegt. Het gaf Besiktas een weliswaar geslaagd, maar ook vrij alledaags modern stadion.

Besiktas, wijk van links-anarchisme en oppositie

De gelijknamige wijk Besiktas geldt binnen Istanbul als een wijk met een duidelijk linkse signatuur, een kweekvijver voor oppositie op lokale en landelijke schaal. Er zijn maar nauwelijks wijken in de stad waar het verzet en protest tegen het beleid van president Erdogan groter is dan hier. Dit vertaalt zich ook in de aanhang van de club. Fanatieke supportersgroep Çarsi (let op de omcirkelde A van anarchisme in hun uitingen) speelde een belangrijke rol bij de grote protesten in 2013, toen bij hoge uitzondering supporters van de drie grote clubs van Istanbul de krachten bundelden en samen optrokken tegen het repressieve beleid van Erdogan. De keerzijde is dat zelfs deze maand nog tientallen Besiktas-fans voor de rechter moeten komen voor hun aandeel in de opstand.

132 decibel

Er zijn weinig meer uitgekauwde voetbalclichés dan over Turkse en Griekse stadions die steevast een ‘heksenketel’ worden genoemd, waar het traditioneel een ‘heet avondje’ wordt. Daar willen we eigenlijk ver vandaan blijven, maar bij Besiktas ontkom je er niet aan: Besiktas heeft de meest luidruchtige fans ter wereld. Tijdens een wedstrijd tegen Liverpool in 2007 werd er maar liefst 132 decibel gemeten, nog altijd een wereldrecord. Let wel: bij 140 decibel begint het voor mensen pijn te doen en loop je risico op permanente gehoorschade. Dat aantal werd overigens bij lange na niet gehaald toen Ajax in 1993 de thuisclub hier met 0-4 vernederde: zelden was het op een wedstrijddag stiller aan de Bosporus.

Een bezoek aan besiktas

Vooralsnog zit een bezoek aan Besiktas er nog niet in – door de strenge Turkse coronamaatregelen zijn buitenlandse fans en dus ook Ajacieden voorlopig niet welkom – maar zodra het weer kan is de Turkse kampioen een bezoek meer dan waard. De combinatie stad, stadion en supporters maakt het een ervaring om nooit te vergeten. Sportief mag de club dan geen rol van betekenis kunnen spelen in Europa, buiten het veld is het een club die ontegenzeggelijk indruk op je maakt.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerd

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Artikel

Zoals elke week heeft SANTOS weer het nodige uitzoekwerk voor de reislustige voetballiefhebber gedaan. Wat speelt er allemaal, en waar kun je makkelijk voor aan kaartjes komen? Wij zochten het voor je uit.
Bekijk dit item
De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Artikel

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.
Bekijk dit item
SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

Artikel

In deze video reizen we af naar één van de allergrootste wedstrijden ter wereld: THE OLD FIRM, RANGERS - CELTIC! Meer dan honderd jaar rivaliteit, een keiharde strijd op leven en dood tussen protestant en katholiek, blauw en groen en nog veel meer. Een gevecht om de eer van Glasgow, En dat allemaal in één van de gaafste stadions van Groot-Britannië, Ibrox Stadium!
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: München

SANTOS Football Podcast: München

Podcast

Guten Abend allerseits! Er is geen buitenlandse stad waar meer Nederlandse voetbalgeschiedenis ligt dan in München. Dus trokken we de Lederhosen aan en reisden we af naar Beieren om de Stern des Südens eens nader te onderzoeken. Bereid je voor op veel Bayern München, 1860 München, nieuwe en oude stadions, schreeuwende trainers, Kaiser Franz Beckenbauer, het Oktoberfest en toch ook een stukje FC Hollywood. Auf geht's!
Bekijk dit item