Artikel

In het spoor van Totti door Rome

Er is geen voetballer die zo veel heeft betekend voor Rome als Francesco Totti. Als kind van de stad meer dan 25 jaar hét boegbeeld van AS Roma, en hij keerde zijn eerste liefde nooit de rug toe. SANTOS reisde door Rome op zoek naar Totti, langs historische plekken en schitterende eerbetonen.

In het spoor van Totti door Rome

Het was mei 2020, de hele wereld zat op slot, en Francesco Totti besloot er maar eens voor te gaan. Gewapend met een mondkapje maakte hij een rondje door zijn geliefde Rome, langs de Trevifontein, het Pantheon. Een rondje dat miljoenen toeristen per jaar maken maar wat hij, als één van de beroemdste kinderen van de stad, veel te weinig kan maken. Want waar Totti opduikt, ontstaat chaos. Een heilige onder de stervelingen in Rome. Toch zijn er overal in de Eeuwige Stad sporen van Il Capitano te vinden.

In hartje stad vind je één van de bekendste muurschilderingen van Rome. Hoewel de wijk Monti zo’n beetje in hartje Rome ligt – grofweg tussen het centraal station en het Colosseum – is het van oudsher een echte volksbuurt. Op de Via Pozzuolo, zo’n beetje om de hoek bij het Colosseum, vind je op een prachtig rood-gele muur de beeltenis van Totti in het jaar van de Scudetto, 2001. Hoewel de legendarische nummer 10 nog 25 moest worden, was zijn legende als echte Romeinse toen al geschreven. Het is door de jaren heen een heus bedevaartsoord geworden voor Roma-fans, voor sommige fans van aartsrivaal Lazio juist reden om het te bekladden.

Het is niet het grootste aan Totti gewijde kunstwerk. Daarvoor moeten we in de richting van de wijk waar hij vandaan komt, San Giovanni, aan de andere kant van het Colosseum. Langzaam raakt het oude amfitheater uit zicht en nemen de touringcars drastisch af. Je passeert de Porta Metronia (één van de oude stadspoorten van Rome), en komt verrassend dicht bij het historische centrum in een gewone woonwijk terecht. Aan het eind van een zijstraat van de Via Gallia, de Via Apulia, vind je op een schoolgebouw een gigantische muurschildering van Il Capitano. Ook hier hebben vandalen wel hun best gedaan om het te bekladden (onderaan valt ‘Roma merda’ te lezen), maar het gezicht van Totti is gelukkig ongeschonden.

Een paar straten verderop liggen de echte roots van Totti, op en rond de Via Vetulonia. Het is de plek waar hij geboren werd (op nummer 18) en het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbracht. Op de hoek zit Bar Lustri, een bar als zovelen, ware het niet dat de jonge Francesco hier uren doorbracht achter de flipperkast. Schuin aan de overkant zit (op nummer 27) pizzeria Core de Roma. Het is een plek waar je voetbalhart direct sneller van gaat kloppen. Een Totti annex Roma-museum vol met foto’s, shirtjes en andere relikwieën uit de clubhistorie aan de muren, volledig in de kleuren van AS Roma.

Het favoriete restaurant van Totti ligt even verderop. Via de brede, lommerrijke lanen van het Parco San Sebastiano kom je bij de Piramide van Cestius, nog zo’n bijzonder Romeins monument, van meer dan 2000 jaar oud. Schuin er tegenover ligt Ristorante La Villetta dal 1940, sinds jaar en dag het lievelingsrestaurant van de officieuze keizer van Rome. Eigenaar Claudio is een goede vriend van Totti. Het is de plek waar hij feest vierde na de Scudetto van 2001, en waar hij samenkwam met zijn geliefden na zijn unieke afscheid in 2017.

Recent is het restaurant compleet verbouwd en gemoderniseerd. Het complete interieur werd veranderd, maar alle foto’s van Totti, Roma en alle andere bijzondere gasten – het is een geliefde plek onder meer beroemdheden – kwamen uiteraard weer terug.

De kans dat je Francesco Totti op één van deze plekken tegenkomt is niet zo groot. Waar hij gaat, is hij undercover, en als hij naar zijn favoriete restaurant gaat zit hij apart. Het is anders geen doen voor de man die voor Rome net zoveel betekent als Maradona voor Napels. Maar tegelijk is Totti overal, op z’n minst in de harten van de Romeinen. En zoals dat hier gaat met mythische figuren, kan hij nog zeker 2000 jaar mee.

Gerelateerd

VfL Bochum, een Belgische topper en 1. FC Magdeburg

Artikel

Het is koud, maar als je je goed aankleedt kun je gewoon naar het stadion, ook dit weekend weer. SANTOS zet de mooiste last minute voetbaltrips voor je op een rijtje, waardoor je morgen of overmorgen nog zomaar in een buitenlands stadion kunt zitten.
Bekijk dit item

Brusselse derby Anderlecht - RWDM na 21 jaar terug - en hoe

Artikel

Anderlecht en Molenbeek, twee aan elkaar grenzende gemeenten in het westen van Brussel, elk met hun eigen, iconische voetbalclub. Maar waar RSC Anderlecht al sinds jaar en dag één van de grootste Belgische clubs is, is RWD Molenbeek na tal van faillissementen, fusies en nieuwe pogingen nu écht terug op het hoogste niveau. En dus is ook de derby terug. Op naar Brussel.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: FC Groningen, de Euroborg en het Oosterpark

Artikel

Er gaat niets boven Groningen, was de slogan ooit. Gelegen in het uiterste noorden van het land is er in letterlijke zin wel wat voor te zeggen, en ook figuurlijk kunnen niet alle steden zich meten met een bruisende stad als Grunn. In voetballend opzicht gaat er momenteel heel veel boven Groningen, maar dat doet niets af aan de rijke voetbalstad die het is en de verdiensten van de FC. Dus op naar het noorden! Op naar FC Groningen.
Bekijk dit item

Volle bak bij HSV, een Belgische topper en een Europees avondje AZ

Artikel

Het competitievoetbal begint weer, en dat betekent dus ook dat er weer vele voetbaltripjes mogelijk zijn. SANTOS zet, zoals elke week, de mooiste voor je op een rijtje.
Bekijk dit item