Artikel

Kopenhagen: Scandinavische schoonheid en stadions in overvloed

Reis je PSV achterna naar Kopenhagen? In de Deense hoofdstad is genoeg te beleven, zowel qua voetbal als met aanverwante zaken. SANTOS zet de tofste plekken voor je op een rij.

Shutterstock 1529349632

Parken

Het Parken-stadion is natuurlijk de plek waar het moet gebeuren voor PSV, de thuishaven van FC Kopenhagen, de grootste club van het land. Een relatief modern stadion, zo’n 30 jaar geleden gebouwd op de plek van het oude Deense nationale stadion. Hoewel het van buiten niet direct uitnodigt is het van binnen best aardig, voelt het erg gesloten en intiem. De fanatieke fans (Sektion 12) van Kopenhagen doen de rest. Ook de moeite waard: de FCK Experience, het museum van de club. Je komt er via de fanshop, en toegang is gratis.

52714284 BSR AGENCY
50917754 BSR AGENCY
22604071 BSR AGENCY
52714284 BSR AGENCY
50917754 BSR AGENCY
22604071 BSR AGENCY

Met de auto? Vergeet de rivaal niet

Als je vanuit Nederland met de auto naar Kopenhagen gaat kom je sowieso langs Brøndby, de aartsrivaal uit de gelijknamige voorstad van Kopenhagen. Het Brøndby Stadion is een leuk voetbalstadion, oogt wat Duits en ligt slechts een paar minuten rijden van de snelweg. Ideaal om even te stoppen op de heen- of terugweg.

Shutterstock 1475198576

Talloze andere stadions

Het barst in en rond Kopenhagen van de clubs en stadions. Pal naast Parken ligt het Osterbrø Stadion van B93 Kopenhagen, in een ver verleden negen keer kampioen in Denemarken. Het historische hoofdgebouw van het stadion is werkelijk prachtig. Ten noorden van de stad speelt AB in het Gladsaxe Stadion, in de gelijknamige voorstad. Nog iets verder naar het noorden vind je Lyngby BK en FC Nordsjælland. In het zuiden vind je het Valby Idrætspark van BK Frem en het Sundby Idrætspark van Fremad Amager.

Ruime keuze uit bars

Naar bier hoef je in Kopenhagen niet lang te zoeken. In het centrum van de stad kun je je lol behoorlijk op tussen de Rådhusplatsen en de Kongens Nytorv, bijvoorbeeld bij The Dubliner, aan winkelstraat Strøget. Beroemd is ook de Biergarten van pretpark Tivoli, pal naast het centraal station van de stad. Om de hoek, aan de Vesterbrogade, vind je niet ver van de Rådhusplatsen tal van goeie pubs. Je kunt ook een rondleiding door de Carlsberg-brouwerij krijgen, niet ver van het centrum.

49623183 BSR AGENCY
8968508 BSR AGENCY
49623183 BSR AGENCY
8968508 BSR AGENCY

Cultuur

Kopenhagen is een prachtige Scandinavische stad waar genoeg moois te zien en te beleven is. We noemden de Rådhusplatsen al even, het plein waar in 1992 de Deense selectie gehuldigd werd. In de wijk Nyhavn (beroemd om haar gekleurde huizen) kun je heerlijk aan het water wat eten en drinken. En vergeet natuurlijk – Bassie & Adriaan-fans opgelet! – het beeldje van De Kleine Zeemeermin niet. Ook leuk: de wijk Christiania, een wijk van hippies, krakers en anarchisten, die door haar bewoners als een echte vrijstad wordt beschouwd.

Shutterstock 1962994957
Shutterstock 134649926
Shutterstock 1343258141 1
Shutterstock 1962994957
Shutterstock 134649926
Shutterstock 1343258141 1

Beeld: Shutterstock, BSR Agency

Gerelateerd

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Artikel

Zoals elke week heeft SANTOS weer het nodige uitzoekwerk voor de reislustige voetballiefhebber gedaan. Wat speelt er allemaal, en waar kun je makkelijk voor aan kaartjes komen? Wij zochten het voor je uit.
Bekijk dit item
De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Artikel

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.
Bekijk dit item
SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

Artikel

In deze video reizen we af naar één van de allergrootste wedstrijden ter wereld: THE OLD FIRM, RANGERS - CELTIC! Meer dan honderd jaar rivaliteit, een keiharde strijd op leven en dood tussen protestant en katholiek, blauw en groen en nog veel meer. Een gevecht om de eer van Glasgow, En dat allemaal in één van de gaafste stadions van Groot-Britannië, Ibrox Stadium!
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: München

SANTOS Football Podcast: München

Podcast

Guten Abend allerseits! Er is geen buitenlandse stad waar meer Nederlandse voetbalgeschiedenis ligt dan in München. Dus trokken we de Lederhosen aan en reisden we af naar Beieren om de Stern des Südens eens nader te onderzoeken. Bereid je voor op veel Bayern München, 1860 München, nieuwe en oude stadions, schreeuwende trainers, Kaiser Franz Beckenbauer, het Oktoberfest en toch ook een stukje FC Hollywood. Auf geht's!
Bekijk dit item