Artikel

Kopenhagen: Scandinavische schoonheid en stadions in overvloed

Reis je PSV achterna naar Kopenhagen? In de Deense hoofdstad is genoeg te beleven, zowel qua voetbal als met aanverwante zaken. SANTOS zet de tofste plekken voor je op een rij.

Kopenhagen: Scandinavische schoonheid en stadions in overvloed

Parken

Het Parken-stadion is natuurlijk de plek waar het moet gebeuren voor PSV, de thuishaven van FC Kopenhagen, de grootste club van het land. Een relatief modern stadion, zo’n 30 jaar geleden gebouwd op de plek van het oude Deense nationale stadion. Hoewel het van buiten niet direct uitnodigt is het van binnen best aardig, voelt het erg gesloten en intiem. De fanatieke fans (Sektion 12) van Kopenhagen doen de rest. Ook de moeite waard: de FCK Experience, het museum van de club. Je komt er via de fanshop, en toegang is gratis.

Met de auto? Vergeet de rivaal niet

Als je vanuit Nederland met de auto naar Kopenhagen gaat kom je sowieso langs Brøndby, de aartsrivaal uit de gelijknamige voorstad van Kopenhagen. Het Brøndby Stadion is een leuk voetbalstadion, oogt wat Duits en ligt slechts een paar minuten rijden van de snelweg. Ideaal om even te stoppen op de heen- of terugweg.

Shutterstock 1475198576

Talloze andere stadions

Het barst in en rond Kopenhagen van de clubs en stadions. Pal naast Parken ligt het Osterbrø Stadion van B93 Kopenhagen, in een ver verleden negen keer kampioen in Denemarken. Het historische hoofdgebouw van het stadion is werkelijk prachtig. Ten noorden van de stad speelt AB in het Gladsaxe Stadion, in de gelijknamige voorstad. Nog iets verder naar het noorden vind je Lyngby BK en FC Nordsjælland. In het zuiden vind je het Valby Idrætspark van BK Frem en het Sundby Idrætspark van Fremad Amager.

Ruime keuze uit bars

Naar bier hoef je in Kopenhagen niet lang te zoeken. In het centrum van de stad kun je je lol behoorlijk op tussen de Rådhusplatsen en de Kongens Nytorv, bijvoorbeeld bij The Dubliner, aan winkelstraat Strøget. Beroemd is ook de Biergarten van pretpark Tivoli, pal naast het centraal station van de stad. Om de hoek, aan de Vesterbrogade, vind je niet ver van de Rådhusplatsen tal van goeie pubs. Je kunt ook een rondleiding door de Carlsberg-brouwerij krijgen, niet ver van het centrum.

Cultuur

Kopenhagen is een prachtige Scandinavische stad waar genoeg moois te zien en te beleven is. We noemden de Rådhusplatsen al even, het plein waar in 1992 de Deense selectie gehuldigd werd. In de wijk Nyhavn (beroemd om haar gekleurde huizen) kun je heerlijk aan het water wat eten en drinken. En vergeet natuurlijk – Bassie & Adriaan-fans opgelet! – het beeldje van De Kleine Zeemeermin niet. Ook leuk: de wijk Christiania, een wijk van hippies, krakers en anarchisten, die door haar bewoners als een echte vrijstad wordt beschouwd.

Beeld: Shutterstock, BSR Agency

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item