Los Angeles, meer ‘voetbal’ dan je zou denken
SANTOS-hoofdredacteur Sjoerd Mossou bezocht onlangs de derby van Los Angeles tussen Galaxy en LAFC, ook wel ‘El Tráfico’ genoemd. De miljoenenstad aan de Amerikaanse westkust heeft méér voetbalcultuur dan je misschien zou denken, zo bleek. Vijf tips & tricks.
Twee échte voetbalstadions
Het stadion van LA Galaxy heeft een nogal lelijke sponsornaam: het Dignity Health Sports Park, gelegen in stadsdeel Carson aan de zuidkant van Los Angeles. Maar het stadion zelf is verrassend leuk en een écht voetbalstadion bovendien, in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse sportstadions. Het is met 27.000 plekken vrij compact, met vier heel verschillende tribunes. De twee lange zijdes hebben twee verdiepingen en een dak, de korte zijdes ieder hun eigen karakter. Aan de noordkant prijkt een groot scorebord en een rij boxen en reclameboarding zoals je die ook in honkbalstadions wel ziet. De meer ‘open’ zuidkant ligt tegen een groene heuvel met palmbomen als decor. Hier huist ook de harde kern van LA Galaxy, compleet met een ouderwetse staantribune.
- De stadsrivaal LAFC, die pas een paar jaar bestaat, heeft óók een eigen stadion dat primair gebouwd is voor voetbal ofwel ‘soccer’. Het BMO Stadium ligt in Exposition Park en werd in 2018 geopend, compleet met een modern glooiend glazen dak. De sfeer is er uitstekend.
Eten en drinken op z’n Amerikaans
Het Dignity Health Sports Park ligt deels in een kuil. De hoger gelegen omloop ligt volledig om de tribunes heen en is vrij toegankelijk voor iedereen met een kaartje. De sfeer is er typisch Amerikaans: met talloze eetstalletjes en kraampjes, waar het voor de wedstrijd krioelt van de mensen. Ook leuk: op de parkeerplaatsen wordt volop gebarbecued door groepen supporters, al uren voor de aftrap.. Buiten het stadionterrein staan talloze straatverkopers met souvenirs en (aanrader!) Mexicaanse hotdogs. Dat laatste is geen toeval; zowel bij Galaxy als bij LAFC wemelt het van de Mexicaanse invloeden.
Heerlijke Mexicaanse voetbalsfeer
Californië heeft een enorme Mexicaanse gemeenschap van tientallen miljoenen immigranten, met de grootste concentratie in LA. Het is één van de redenen dat juist deze Amerikaanse stad een relatief rijke traditie heeft in het ‘soccer’: de meeste Mexicanen hebben veel meer met voetbal dan met de traditionele Amerikaanse sporten. Je ziet dat duidelijk terug op de tribunes bij Galaxy, maar méér nog bij de aanhang van LAFC. De club bestaat pas kort en speelt pas sinds 2018 in de MLS, maar is opmerkelijk populair bij de Mexicaanse gemeenschap. De voertaal van liedjes is er zelfs overwegend Spaans: en tussen de harde kern waan je je zowaar in Guadalajara of Mexico-city. LAFC profiteert daarbij deels van het feit dat Chivas USA, de Amerikaanse tak van de Mexicaanse topclub Chivas, een paar jaar geleden werd opgeheven. Een deel van de aanhang sloot daarop aan bij LAFC, dat ook qua marketing nadrukkelijk georiënteerd is op een jong Latino- en Mexicaans publiek.
Kaartjes geen probleem, wel duur
Entreekaartjes voor wedstrijden van zowel Galaxy als LAFC zijn duur, zoals vrijwel alles aan de westkust van Amerika prijzig is voor Europese begrippen. Maar ze zijn eenvoudig te bestellen via de officiële clubwebsites. Reken gerust 120 dollar voor een plekje achter het doel bij een grote wedstrijd, waaronder ook de onderlinge en altijd goed bezochte stadsderby. Één keer per jaar wordt ‘El Tráfico’ (een knipoog naar de enorme verkeersdrukte in LA) overigens gespeeld in de enorme Rose Bowl in Pasadena, bekend van de WK-finale van 1994. Een spektakel op zichzelf.
Volop rivaliteit, geen haat
Het ging er verrassend vurig aan doe bij de El Tráfico die wij bezochten, mede dankzij het indrukwekkende en in veelal zwart gehulde uitvak, thuiskleur van LAFC. Vooraf liepen supporters van beide clubs vredelievend door elkaar op de gezellige omloop, en ook op de meeste tribunes zaten volop supportersgroepjes door elkaar heen. Alleen op de relatief fanatieke zuidtribune van het Dignity Health Sports Park waren fans van ‘FC’ niet welkom. De rivaliteit was tijdens de wedstrijd in alles voelbaar, met volop misbaar van het uitvak richting de staantribune van Galaxy. Er werd met bier gegooid en de plaatselijke sheriff moest een paar keer handelend optreden. Maar na afloop liep iedereen weer rustig naar buiten en bestelde nog een Mexicaanse hotdog met kleurige paprika en verse uien. Het cliché dat Amerikaans publiek het ‘soccer’ niet snapt en daarom amper voelt wat er op het veld gebeurt? Niets van gemerkt, al heeft LA Galaxy - als de gerenommeerde club die het is - wel een wat verwend publiek.
Beeld: SANTOS