Artikel

Red Bull Arena in Leipzig: Zentralstadion 2.0 heeft eindelijk een bespeler

Morgen neemt Oranje het op tegen Frankrijk, in Leipzig. Het speelde hier ook op het WK 2006 al eens, maar er is in Leipzig heel wat veranderd. Zo is er in het stadion uit het niets een Duitse topclub verrezen.

Red Bull Arena in Leipzig: Zentralstadion 2.0 heeft eindelijk een bespeler

25 oktober 2022. Er is een minuut van applaus voorafgaand aan het CL-duel tussen RB Leipzig en Real Madrid. Niet iedereen op de tribune is op de hoogte van over wie het gaat. Een oud-speler lijkt onlogisch voor een club die pas 13 jaar bestaat. Een Madrid-legende wellicht? Niets van dat alles. Eerder die week is in Oostenrijk Dietrich Mateschitz overleden. Wie zegt u? Dietrich Mateschitz, één van de twee topmannen achter het energiedrankje Red Bull, en de drijvende kracht achter de sporttak van de blikjesgigant. Zonder Mateschitz geen RB Leipzig, Red Bull Salzburg – en ook geen Red Bull-wereldtitels voor Max Verstappen. Het publiek in Leipzig geeft de Oostenrijker een ovationeel applaus. Ze hebben deze avond volledig aan hem te danken, en het door hem gecreërde RB Leipzig verslaat Real Madrid met 3-2.

Om RB Leipzig op te richten moesten er wel wat hobbels genomen worden. In Duitsland reclame in een clubnaam verboden, dus Red Bull Leipzig was van de baan. Maar er werd een slim trucje bedacht: de club werd RasenBallsport genoemd, afkorting RB. En inderdaad, de afkorting bleef het meeste hangen.

Waar de club met veel scepsis werd ontvangen in de zo traditionele Duitse voetbalwereld, zo blij was het stadsbestuur van Leipzig. Er werd een compleet nieuw stadion gebouwd met miljoenen aan staatssteun om het WK van 2006 naar de stad te halen. Dat lukte, en zo speelde onder andere het Nederlands elftal hier tegen (toen nog) Servië en Montenegro, maar daarna werd het heel stil. Met de komst van RB Leipzig kreeg het vernieuwde Zentralstadion toch nog een vaste bespeler.

Een compleet nieuw stadion, maar toch ook niet helemaal. In Leipzig lag namelijk al het megalomaan grote Zentralstadion, met plek voor 120.000 toeschouwers de trots van de DDR. Na de hereniging van Duitsland was het simpelweg niet meer nodig, en zeker niet zo groot. De architecten kwamen met een bijzondere oplossing: doordat het oude stadion zo achterlijk groot was kon je de nieuwe arena er ook gewoon in bouwen, volledig binnen de kom van het oude stadion. En zo geschiedde. De nieuwe arena werd in het oude Zentralstadion gebouwd, en vandaag de dag loop je nog altijd via de oude tribunetrappen naar de nieuwe Red Bull Arena. Zelfs de oude entreegebouwen - in klassiek Oost-Europese fashion - staan er nog. Een bijzondere botsing van oude en nieuwe architectuur, en als je dicht op het stadion staat zie je niet eens dat de Red Bull Arena er ook nog in ligt.

Voor sfeer hoef je niet direct naar RB Leipzig, daarvoor is het allemaal net even wat te klinisch. Maar toch, het project intrigeert wel. We zouden het in ieder geval goed kunnen begrijpen als u toch een keer gaat kijken in Leipzig. Voor het leuke voetbal, en gewoon om die gekke stadionconstructie een keer met uw eigen ogen te zien. Interessant doen bij een oude staantribune met verrotte treden kan een andere keer ook wel weer, al zijn ook die in Leipzig nooit ver weg.

Am Sportforum 3, 04105 Leipzig


Wil je van meer tips over voetballand Duitsland, dit EK en de speelsteden profiteren? Bestel dan nu 'SANTOS #26: Jetzt geht's los!' hier!