Artikel

Tien plekken in München die iets betekenen voor Bayern München

Toen Bayern München in 2005 naar de Allianz Arena verhuisde en ineens 10 kilometer van de Frauenkirche speelde, was men bang dat het de binding met de stad München zou verliezen. Niets bleek minder waar. FC Bayern is nog overal in de stad, soms zichtbaar, soms is er een beetje fantasie voor nodig.

Tien plekken in München die iets betekenen voor Bayern München

Het Olympiastadion

Het was soms behoorlijk doorbijten, zeker als het weer eens sneeuwde op de onoverdekte tribunes en de gevoelstemperatuur ver onder nul gezakt was, maar toch hebben veel Bayern-fans een warm plekje in hun hart voor het Olympiastadion. Bayern speelde (net als 1860 München) ruim 30 jaar in het stadion, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1972. Met het beroemde tentachtige dak één van de meest iconische stadions uit de voetbalgeschiedenis. Gevoetbald wordt er momenteel niet (bespeler Türkgücü München gaf er onlangs de brui aan), maar het hele jaar door kun je het 69.250 plaatsen tellende Olympiastadion nog steeds bezoeken.

Ook een aanrader: pak in de Olympiaturm ernaast de lift 181 meter omhoog voor een geweldig uitzicht over het Olympiastadion en de rest van de stad.

51892922 BSR AGENCY

Städtisches Stadion an der Grünwalder Straße

In het zuiden München ligt het stadion waar Bayern in haar geschiedenis het langst speelde: het Städtisches Stadion an der Grünwalder Straße. Een klassiek Duits voetbalstadion, met onoverdekte staantribunes, en twee (gedeeltelijk) overdekte lange zijdes. 1860 München speelt er tegenwoordig weer, en ook de Onder-23 van Bayern – uitkomend in dezelfde divisie – heeft hier haar thuiswedstrijden.Aan deze Grünwalder Straße speelden Bayern en 1860 München tot de voltooiing van het Olympiastadion in 1972 hun wedstrijden. Tegenwoordig is 1860 weer terug in dit juweeltje met onoverdekte staantribunes, en speelt ook de Onder-23 van Bayern hier haar thuiswedstrijden.

14513929 BSR AGENCY

De wortels van Der Kaiser

Op loopafstand van het stadion aan de Grünwalder Straße ligt de wijk Giesing, een buurt met kleurrijke herenhuizen en appartementsgebouwen. Aan wat nu Zugspitzstraße 6 is woonde de eerste 15 jaar van zijn leven Franz Beckenbauer, misschien wel de allergrootste Bayern-legende die er is. Voetballen leerde Der Kaiser op het voetbalveld voor de deur. Saillant detail: Beckenbauer was in die tijd juist supporter van het toen sterkere 1860 München en zou ook naar die club gaan, maar na een vechtpartijtje in een wedstrijd tegen 1860 besloot hij anders, om vervolgens van Bayern de allergrootste club van Duitsland te maken.

De Säbener Straße

PSV heeft De Herdgang, bij AC Milan is Milanello wereldberoemd en bij Bayern is de Säbener Straße al sinds jaar en dag het doordeweekse hoofdkwartier van de club. Het ligt ook in het zuiden van de stad, niet ver van de Grünwalder Straße. De eerste ploeg traint er, het bestuur zetelt er ook en ook fans kunnen er in de fanshop terecht voor een kaartje en een shirtje.

Marienplatz Shutterstock 281075117

Het centrum van München: de Marienplatz

De Marienplatz is het centrale plein van de stad waar Bayern München praktisch elk jaar verschijnt om de landstitel met de fans te vieren, traditioneel op het bordes van het stadion, het meest in het oog springende gebouw van het plein. U weet wel, waar Louis van Gaal ooit zijn legendarische balkonscène hield. Ga vooral eten in de Ratskeller van het stadhuis, een typisch Beiers restaurant met traditionele gerechten en uitstekende bieren.

Café Gisela

Niet ver van de deftige Odeonsplatz in het centrum werd Bayern München in 1900 opgericht. Veel bleef München niet bespaard in de Tweede Wereldoorlog, waarin het zwaar te lijden had onder geallieerde bombardementen. Het Café Gisela waar in 1900 de FC Bayern München werd opgericht bestaat dan ook niet meer, maar de plek is niet vergeten. Op de Kardinal Döphner Straße, schuin tegenover de doorgang naar de Odeonsplatz, staat een zuil met een clublogo en de akte van oprichting.

IMG 5708

De Clemensstraße: het eerste eigen stadion van FC Bayern

Bijna 120 jaar geleden vond Bayern München hier, in het hart van de wijk Schwabing, haar eerste thuis na op verschillende plekken in de stad gespeeld te hebben. Het stadionnetje bestaat niet meer, maar op de muur van Clemensstraße nr. 50 hangt een plaquette die het verhaal van deze plek vertelt.

P1: vaste prik voor FC Hollywood

Alleen bij het horen van de naam van de nachtclub aan de Prinzregentenstraße 1 krijgt Ottmar Hitzfeld vermoedelijk al hoofdpijn. Begin deze eeuw was het hier in vele opzichten vaak raak met de sterren van FC Bayern: een stomdronken Stefan Effenberg hoekte er een vrouw tegen de vlakte en Oliver Kahn werd – met een hoogzwangere mevrouw Kahn thuis – op slag verliefd op een dertien jaar jongere barvrouw. Reden voor Louis van Gaal om de tent in de gaten te houden, al kunnen we niet bevestigen dat Louis er zelf in de bosjes heeft liggen gluren.

Dante-Stadion

Niet het bekendste stadion van München, dit pareltje aan de Dante Straße. Er is geen club uit München die er niet gespeeld heeft, al was het in het geval van Bayern München geen lang leven beschoren. Gevoetbald wordt er nu niet meer, maar de monumentale hoofdtribune is er toch één die je even moet zien. Een tribune die in een soort trapezevorm loopt en aan de buitenkant doet denken aan een oud schoolgebouw, dat kom je niet elke dag tegen.

IMG 5810

Fan-Arena

Toe aan een lekker Beiers biertje? Tegen München Hauptbahnhof zit aan Arnulfstrasse 16 een typische Bayern-kroeg, de Fan Arena. De buitenkant oogt wat grimmig – het zit in een passage van de straat af – maar de binnenkant maakt alles goed. Alles is hier in de clubkleuren van Bayern en als je het officiële Bayern-museum in de Allianz Arena te ver weg vindt, kun je hier ook behoorlijk aan je trekken komen.

Beeld: BSR Agency, Shutterstock, SANTOS