Tien redenen om eens naar 1. FC Köln te gaan
Een voetbaltripje naar 1. FC Köln is wat minder bekend dan een bezoekje aan bijvoorbeeld Schalke 04 of Borussia Dortmund. Ten onrechte, want eigenlijk hebben der Effzeh en Keulen het allemaal. Tien redenen om eens naar 1. FC Köln te gaan.
1. FC Köln, een onderschatte grote club
De afgelopen 25 jaar jojoot de 1. FC Köln meer heen en weer tussen Bundesliga en 2. Bundesliga dan de mensen in Keulen lief is. Het zou het beeld op kunnen wekken dat het niet zo’n grote club is, maar niets is minder waar. Tot ver in de jaren ’80 was Köln een absolute topclub in Duitsland die altijd meedeed om de prijzen, en die af en toe zelfs weleens Deutsche Meister werd. Tegenwoordig komt de club daar niet meer bij in de buurt, maar het is nog steeds een grote club: zo hebben Die Geißböcke maar liefst 132.000 leden, in Duitsland hebben alleen Bayern, Dortmund en Schalke er meer. Noem dat maar een kleine club!
Het herkenbare RheinEnergieStadion
Het RheinEnergieStadion is even modern als historisch. Al sinds 1923 speelt Köln op deze plek, die tientallen jaren het Müngersdorfer Stadion heette. Aan het begin van deze eeuw is het stadion volledig gerenoveerd, maar op een stijlvolle manier. Van een ovaal stadion is het naar een stadion met strakke, rechte lijnen gegaan, met op elke hoek een bijzondere lichtzuil die de Keulse thuishaven al van verre herkenbaar maakt. Naast de thuiswedstrijden van Köln is het ook altijd een echt toernooistadion geweest: voor het EK van 1988, het WK van 2006 en ook komende zomer weer, bij het EK van 2024. In Keulen worden vier groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.
De stad Keulen heeft voor elk wat wils
Keulen behoeft als stad wellicht geen introductie, maar we zeggen het toch maar even: het is misschien wel één van de leukste steden van Duitsland, in welk seizoen dan ook. Met je partner of het gezin naar de kerstmarkten, het Keulse carnaval of gewoon een keer in de zomer met je vrienden, in Keulen is het altijd gezellig en heb je ruim de keus uit goeie kroegen en uitstekende restaurants. En alleen de aanblik van de Dom van Keulen (de grote kerk in hartje stad) is het tripje naar de stad al waard.
Bier: het beroemde Kölsch
Zoals zoveel Duitse steden heeft Keulen ook z’n eigen bier, en dat is absoluut een aanrader. Het Kölsch-bier is licht van smaak en wordt geserveerd in traditionele longdrinkglazen die je alleen hier ziet. Beroemde brouwerijen als Gaffel, Früh en Reissdorf hebben ook allemaal hun eigen Brauhaus in de stad, waar je kunt genieten van Keulse gerechten én natuurlijk de nodige glaasjes Kölsch. Ook in het stadion kun je het lokale bier uiteraard krijgen!
Mascotte Hennes IX
Er zijn wel meer clubs die een dier als mascotte hebben, maar een levend dier dat bovendien geen thuiswedstrijd overslaat, dat zie je alleen in Keulen. De bok Hennes is al tientallen jaren onlosmakelijk aan 1. FC Köln verbonden en komt ook terug in het logo van de club. De traditie vindt z’n oorsprong in 1950, toen Köln van een lokaal circus een bok cadeau kreeg ie direct ‘Hennes’ werd genoemd, naar de toenmalige speler-coach Hennes Weisweiler. Inmiddels zijn we bijna driekwart eeuw verder en is Hennes IX de negende in lijn en populairder dan ooit. Hij woont in de Zoo van Keulen (waar hij ook te bezoeken is), maar elke thuiswedstrijd staat hij met zijn begeleider langs de zijlijn, pal voor de Westtribune.
De sfeer: massaal, luidruchtig en emotioneel
Ze zijn er in Noord-Londen nog steeds van aan het bijkomen. Bijna drieduizend Duitse fans mochten er komen bij Arsenal – Köln in 2017, het werden er bijna twintigduizend. Het typeert hoe trouw de Keulse fans zijn, uit én thuis. In thuiswedstrijden is het maar zelden stil en wordt het stadion opgezweept door de fanatieke supporters op de Südtribune, waar de ultra’s staan.
De beroemde clubliederen
Het wordt voorafgaand aan elke wedstrijd gedraaid als de spelers het veld op komen, en er is geen fan die niet met ‘Mer stonn zo dir, FC Kölle’, het in het Keulse gezongen clublied van Höhner meezingt. Alle sjaaltjes gaan de lucht in, en even later wordt er fanatiek mee gezwaaid. Ook de goaltune van de club is de moeite waard, ‘Denn wenn et Trömmelche geht’ van Räuber: een onvervalste Keulse carnavalskraker, waarbij het ‘Kölle alaaf’ door het hele stadion wordt meegeschreeuwd.
Een onweerstaanbaar broodje döner van Lukas Podolski
Een op het eerste gezicht bijzondere combinatie, maar ook weer niet. Lukas Podolski besloot in de herfst van zijn carrière met een (Turkse) compagnon een dönerzaak te openen in hun stad Keulen, en het bleek een doorslaand succes. Inmiddels zit Mangal Döner op meer dan tien locaties in Keulen, Düsseldorf en Bonn, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: de broodjes zijn simpelweg verschrikkelijk lekker. Weltmeisterqualität!
Keulen ligt praktisch om de hoek
Het fijne aan Keulen is dat je er vanuit Nederland ook nog eens zo bent. Met de auto doe je er vanuit Utrecht 2 à 2,5 uur over, en ook met het openbaar vervoer is de stad aan de Rijn uitstekend bereikbaar. De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Frankfurt – die ook in Utrecht en Arnhem stopt - verbindt de hoofdstad in 2,5 uur met Keulen. Ook gaat er vanaf Venlo een regionale trein naar Duitsland, waarna je – met een korte overstap in Mönchengladbach – 1,5 uur later in hartje Keulen staat.
Kaartjes: eenvoudiger dan je denkt
Er wordt vaak gezegd dat het bij 1. FC Köln onmogelijk is om aan kaartjes te komen, maar dat valt eigenlijk wel mee. Ja, de club is populair, en daardoor worden er vaak alleen kaarten aan leden verkocht, maar geduld wordt beloond. Voor veel wedstrijden wordt de ticketshop op de website van de club (waar seizoenkaarthouders hun plekje ook te koop aan kunnen bieden) twee dagen voor de wedstrijd alsnog opengesteld voor niet-leden. Scherp zijn dus – al kan je natuurlijk ook gewoon lid worden van Köln, dan is het helemaal eenvoudig. Je zal er in ieder geval geen spijt van krijgen. Viva Colonia!