Artikel

Vijf Amerikaanse stadions die jouw MLS-ervaring onvergetelijk maken

Nu de Europese topcompetities ten einde zijn gekomen, val je als voetballiefhebber in een groot zwart gat. Toch blijft de bal altijd wel ergens rollen. Juist in deze voetballuwe periode liggen er kansen om overzees een onvergetelijke trip te beleven. De MLS dendert bijvoorbeeld gewoon door deze zomerse maanden, wat jou de mogelijkheid geeft om tijdens je Amerikaanse ‘roadtrip’ een wedstrijd te bezoeken in stadions waar je ‘u’ tegen zegt. Alvast een kleine spoiler: historische voetbaltempels als Craven Cottage zal je in de VS niet tegenkomen. Indrukwekkende catacomben wel.

Vijf Amerikaanse stadions die jouw MLS-ervaring onvergetelijk maken

Mercedes-Benz Stadium - Atlanta United

Een van de meest imposante stadions in de Verenigde Staten is het Mercedes-Benz Stadion. Gelegen in Atlanta, thuisbasis van Atlanta United en American football club Atlanta Falcons. Voor alle tech-liefhebbers is het stadion eentje om hoog op de bucketlist te zetten. Zo beschikt het Mercedes-Benz stadion over een uniek uitschuifbaar dak, wat als een soort ninjaster (of Mercedes-ster) samenkomt tot een geheel. Net daaronder is een gigantisch 360 graden LED-scherm, waardoor je herhalingen van doelpunten vanuit alle hoeken van het stadion kunt zien. Atlanta United FC kent een korte historie: opgericht in 2014 en vanaf 2016 deelnemer aan de Eastern Conference. Ondanks de jeugdigheid heeft de club de trouwste fanbase van de hele MLS: gemiddeld zitten er 53.000 behoorlijk enthousiaste toeschouwers op de banken in het Mercedes-Benz stadion. Voor 25 dollar heb je al een ticket voor een MLS-wedstrijd in Atlanta te pakken.

Mercedes benz stadium

Subaru Park – Philadelphia Union

Een van de relatief kleinere stadions van de MLS is Subaru Park, gelegen in Pennsylvania. Met plek voor 18.000 mensen heerst er een intieme sfeer. Wat dit stadion zo mooi maakt, is de ligging. Subaru Park, net iets ten zuiden van Philadelphia gelegen, grenst aan de Delaware River en de Commodore Barry Bridge. Zo kijk je als automobilist rijdend over de brug recht het stadion in. Doordat de overkapping bewust bescheiden is gehouden, kijk je vanuit het stadion over zowel de brug als de rivier uit. Philadelphia Union is momenteel een van de beste teams van de MLS. Nadat ze in 2020 hun eerste succes behaalden met het winnen van de Supporters’ Shield gaat het tegenwoordig alleen maar bergopwaarts met de club uit Philly.

Subaru park

Yankee Stadium – New York City FC

Voor de echte Amerika-beleving is het Yankee Stadium in New York toch ook wel het tippen waard. New York City FC speelt haar thuiswedstrijden in het wereldberoemde honkbalstadion tot het nieuwe stadion is gebouwd. De thuishaven van NY Yankees is makkelijk bereikbaar vanuit de stad via de verschillende metrolijnen. Daarnaast heeft de asymmetrische vorm en onlogische opbouw (voor voetbal) van de tribunes ook wel z’n charme. Vanuit de gehele MLS-gemeenschap is er veel kritiek op het voetballen in een honkbalstadion, maar de seizoenkaarthouders geven aan dat het eigenlijk best goed toeven is op de Yankee-banken. De plek waar normaal gesproken home-runs worden geslagen vormt voor de spelers de ideale plek om met de fans een feestje te vieren. Kaartjes koop je gemakkelijk via ticketmaster.

Yankee stadium

Lumen Field - Seattle Sounders

Lumen Field, waar de Seattle Sounders in spelen, is een prachtig stadion met een werkelijk verbluffende architectuur. Door een open zijde achter één van de doelen heb je in Lumen Field uitstekend uitzicht op de skyline van Seattle. De enige opvulling is een kleine, in een punt oplopende tribune waardoor je je als supporter op een zwevende boeg van een schip waant. Voor 28 dollar zit je hier al. Ook heeft de stadionarchitect naar wens van multimiljardair Paul Allen het overdekte stadion zo ontworpen dat het qua akoestiek alle andere arena’s te boven gaat. Wanneer je een wedstrijd van de Sounders bezoekt, staat oud-Eredivisionist Albert Rusnák hoogstwaarschijnlijk in de basis.

Lumen field

Allianz Field – Minnesota United

Allianz Field heeft in het eerste opzicht overeenkomsten met het schitterende Stade Vélodrome in Marseille: wit, ronde vormgeving en een golvende tribune. De capaciteit van 19.400 man komt de sfeer alleen maar ten goede. Minnesota United speelt haar thuiswedstrijden daardoor in een volgepakt stadion met een gigantische staantribune achter de goal. Deze tribune wordt ook wel de ‘Wonderwall’ genoemd, vanwege de Oasis-hit dat hier elke wedstrijd luid wordt gezongen. De tribune is de steilste van de hele MLS, waardoor je als supporter de keeper bijna kan aanraken. Voor 25 dollar sta je naast de fanatieke fans, een zitplaats bemachtig je vanaf 40 dollar.

Minnesota united

Beeld: BSR Agency

Gerelateerd

SANTOS #28: De Voetbalshirtbijbel

Artikel

Ja, dat werd wel eens tijd: een SANTOS volledig gewijd aan voetbalshirts. In een tijd waarin vintage exemplaren populairder zijn dan ooit en nieuwe shirts niet zelden worden aangekondigd met een ceremonie waar Prinsjesdag bij verbleekt, moest het er eens van komen.
Bekijk dit item

De roots van Oranje: de talentenfabriek van Rotterdam-Zuid

Artikel

Wanneer schrijver Nils Adriaans in binnen- of buitenland een voetbalveld ziet, stopt hij om het te fotograferen. Voor SANTOS bezoekt hij maandelijks de eerste club van een Oranje-international en struint zo de amateurvelden van Nederland af. In deel 2 Spartaan ’20, de kraamkamer van vele carrières op Rotterdam-Zuid.
Bekijk dit item

Tien plekken in München die iets betekenen voor Bayern München

Artikel

Toen Bayern München in 2005 naar de Allianz Arena verhuisde en ineens 10 kilometer van de Frauenkirche speelde, was men bang dat het de binding met de stad München zou verliezen. Niets bleek minder waar. FC Bayern is nog overal in de stad, soms zichtbaar, soms is er een beetje fantasie voor nodig.
Bekijk dit item

De roots van Oranje: de tovenaar van Arkel

Artikel

Wanneer schrijver Nils Adriaans in binnen- of buitenland een voetbalveld ziet, stopt hij om het te fotograferen. Voor SANTOS bezoekt hij maandelijks de eerste club van een Oranje-international en struint zo de amateurvelden van Nederland af. In deel 1 ASV Arkel, de amateurclub van Frenkie de Jong. ‘Droomt Frenkie nog wel?’
Bekijk dit item