Artikel

Zomervakantie aan de Côte d'Azur: het WK-stadion van Antibes

Antibes. Als één van de mooiste badplaatsen aan de Côte d’Azur in trek bij vakantiegangers uit heel Europa, en niet te vergeten de internationale jetset. Een plek waar voetbal heel veel weg lijkt, maar het toch niet is.

Zomervakantie aan de Côte d'Azur: het WK-stadion van Antibes

Als je in de jachthaven van Antibes naar de dure jachten staat te kijken loop je linksaf, en na enkele tientallen meters kom je bij een klassiek ogende stadionpoort. ‘Football Club Antibes’ staat erop. Het is het Stade du Fort Carré, een plek met een bijzondere geschiedenis.

In 1938 werd het dan pas derde WK voetbal georganiseerd door Frankrijk, verspreid over tien voetbalsteden. Vele daarvan, zoals Parijs, Marseille en Bordeaux kennen we nog steeds als zodanig, maar ook: Antibes. Destijds was Olympique d’Antibes een aanzienlijke club, en het Stade du Fort Carré met 15.000 plaatsen een behoorlijk stadion.

Oorspronkelijk was het organisatiecomité dan ook van plan om wereldkampioen Italië (met onder andere Giuseppe Meazza en Silvio Piola) hier tegen Noorwegen te laten spelen. Echter, de Italiaanse bondsofficials gaven – en dat kon toen nog – na het nemen van een kijkje in Antibes toch liever de voorkeur aan het Stade Vélodrome van Marseille. Uiteindelijk werd er één WK-wedstrijd gespeeld, maar wel een heuse kwartfinale tussen Zweden en Cuba (8-0).

Het stadion dankt z’n naam aan het Fort Carré dat hoog boven het stadion uittorent. Meest in het oog springend is het indrukwekkende standbeeld van een Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. En natuurlijk het geweldige uitzicht. Van op het veld en de tribunes heb je een fantastisch uitzicht over de Baie des Anges en kun je in de verte zelfs Nice zien liggen.

Qua voetbal heeft het Stade du Fort Carré echter z’n waarde wel verloren. Vlak na het WK degradeerde Olympique d’Antibes uit de hoogste afdeling. Het zou er nooit meer terugkeren. Momenteel speelt FC Antibes op het negende niveau, maar nog wel in dat geweldige Stade du Fort Carré, zij het op een bijveld van kunstgras. Een wedstrijd kun je dus best overslaan, maar als je deze zomer in Antibes bent is het zonde om niet even naar het legendarische stadion te gaan.


Beeld: Shutterstock

Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item