Werder Bremen is mogelijk niet meer de topclub die het geweest is. Toch is de sfeer in het imposante Weserstadion er niet minder op geworden. Dankzij de centrale ligging in Bremen heb je bij een bezoek alle tijd om de stad en zijn vele cafés te ontdekken.
Weserstadion
Het Weserstadion heeft zijn naam te danken aan rivier de Weser die langs het stadion stroomt. Gelegen in een uiterwaarde kent de omgeving veel natuur. Het Weserstadion biedt plaats aan zo’n 42.800 toeschouwers, waarvan 10.600 staanplaatsen. Binnen het stadion word je getrakteerd op een orkaan van geluid vanuit de sfeervolle Ostkurve. Vergeet niet voor de wedstrijd mee te zingen met het clublied van Werder: Lebenslang Grün Weiß.
Zonnepanelen en lichtmasten
Al vanaf de oprichting van Werder in 1889 wordt er op grasvelden langs de Weser gevoetbald. In 1909 werd het Weserstadion geopend. Destijds niet meer dan een veld met één houten tribune. Door de jaren heen is het stadion veelvuldig gerenoveerd, van 2008 tot 2011 voor het laatst. Een tweede ring, tribunes dichter bij het veld, glazen panelen aan de buitenkant en zonnepanelen op het dak maakt het enerzijds modern. Maar vanwege geldgebrek voor een derde ring zijn de zestig meter hoge iconische lichtmasten bewaard gebleven.
Kampioensster en degradatie
SV Werder Bremen, opgericht in 1889, is een van de meest gedecoreerde voetbalclubs uit het Duitse voetbal. In de vroege historie werden veelal regionale kampioenschappen gewonnen. Met de invoering van de Bundesliga in 1963 is Werder Bremen met vier landstitels (1965, 1988, 1993, 2004) één van de zes clubs die met een kampioensster boven het logo speelt. In het Werder Bremen-museum in het stadion zijn alle gewonnen prijzen te bewonderen. De laatste jaren is Werder Bremen echter vaker te vinden in het rechterrijtje van de Bundesliga. In 2021 degradeerde Grün-Weiß zelfs naar de 2. Bundesliga. Binnen één seizoen wist Werder terug te keren naar het hoogste niveau.
Franz Böhmert
Het Weserstadion ligt achter de Osterdeich, aan de Franz Böhmert-Straße, vernoemd naar oud-voorzitter Franz Böhmert. Böhmert was 41 jaar werkzaam bij Werder Bremen in diverse functies, zo begon hij clubarts. Onder zijn bewind werd Werder Bremen tweemaal kampioen van Duitsland en werd de Europa Cup II gewonnen. De Franz Böhmert-Straße strekt zich uit achter de noord- en oostzijde van het stadion. Ook ligt tennisvereniging Rot-Weiss aan de straat. En mocht je tijdens je bezoek aan Bremen op zoek zijn naar wat verfrissing, achter het stadion schuilt er nog een zwembad.
Feestende fans op Bremen Marktplatz en Domshof
Op 8 mei 2004 werd Werder Bremen voor de vierde keer in de clubgeschiedenis kampioen van Duitsland. In München werd titelconcurrent Bayern met 1-3 verslagen. Op de Domshof in Bremen kon je die dag over de mensen heenlopen. Elke vierkante meter stond vol met feestvierende Werder-supporters. Nog altijd is dit een belangrijke dag in de geschiedenis van Werder. De binnenstad van Bremen is herkenbaar aan zijn ouderwetse gebouwen en historische monumenten zoals de Dom van Bremen.
Op 15 mei 2021, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Regensburg om promotie af te dwingen naar de Bundesliga, werd er een mars gehouden vanaf de Marktplatz in het stadcentrum tot aan het stadion. Zo’n twaalfduizend supporters liepen mee. Werder Bremen wist met 2-0 te winnen waardoor promotie een feit was.
Wuseum
Wil je meer te weten komen over de rijke geschiedenis van Grün-Weiß, dan is het Werder Bremen-museum zeker het bezoeken waard. In het zogenaamde ‘Wuseum’ word je getrakteerd op meer dan 120 jaar voetbalgeschiedenis. Van de oprichting in 1899 tot nu. Je vindt er alle gewonnen trofeeën in de geschiedenis van Weder. Ook kan je een tour volgen die je met behulp van oude beelden terugbrengt in de tijd. Het Wuseum bevindt zich aan de noordzijde van het stadion. Van dinsdag tot zaterdag open van 11:00 tot 14:00. Entree kost €4,-.
Café Eisen
Omdat het Weserstadion vrij centraal ligt in Bremen, zijn er in de buurt tal van cafés waar je voor de wedstrijd kunt indrinken of bij gebrek aan kaartjes de wedstrijd kunt zien op tv-schermen. Eén van de cafés is Eisen. Gelegen aan de Sielwall is café Eisen goed te herkennen aan de met graffiti volgespoten gele voorgevel. Eenmaal binnen zie je in één oogopslag de shirts van Werder Bremen en St. Pauli boven de bar hangen. Wedstrijddag of niet in Eisen, zo’n kwartier lopen van het stadion, is het altijd goedgevuld.
Union Bar Und Deichstube Am Brommyplatz
Op de hoek van Hamburger Straße en Oranienstraße vind je Union Bar Und Deichstube Am Brommyplatz. Direct te herkennen aan zijn spierwitte gevel is de Union Bar de geschikte plek om van een Bremens gebrouwen Deichbier te genieten en naar voetbal te kijken. In de buurt van de Union Bar vind je ook Taubenschlag, Wirtshaus en Brommy. Keuze genoeg dus.
Kaartjes
Om een wedstijd te bezoeken van Werder Bremen ben je, afhankelijk van de tegenstander, minimaal €25 kwijt. Bij Werder Bremen werken ze met drie wedstrijdcategorieën: A, B en C. Categorie A voor topwedstrijden, B voor gemiddelde Bundesliga-wedstrijden en C voor mindere wedstrijden. Kaartjes zijn eenvoudig te bestellen via de website van Werder Bremen.
Bereikbaarheid
Het Weserstadion is eenvoudig te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht is het zo’n drie-en-een-half uur rijden tot aan het Weserstadion: volg de A1 tot aan de Duitse grens, vervolgens de A30 richting Osnabrück en tot slot de A1 richting Bremen. Rondom het stadion is er genoeg ruimte om je auto te parkeren.
Ben je van plan met het openbaar vervoer naar Bremen af te reizen, dan kost dat je vanaf station Utrecht Centraal zo’n vijf uur. Neem de trein richting Enschede en stap in Hengelo over op de trein richting Osnabrück en vanaf daar de hogesnelheidstrein richting Bremen. In Bremen brengt tram 3 je tot zo’n vijf minuten lopen van het Weserstadion.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency