Bij De Graafschap, de trots van de Superboeren, koesteren ze hun unieke identiteit. Je ziet dat terug op tal van plekken in de Achterhoek: van café Masselink tot het huis van Theo Varsseveld tot Varsseveld tot ‘De Kantine’.
De Vijverberg heeft een unieke ‘kantine’
De Vijverberg is geliefd om zijn compacte tribunes, zijn ‘Engelse’ dug-outs en de gigantische spandoeken, maar het absolute pronkstuk is ‘De Supporters Kantine’. Een supporterscafé van liefst achthonderd vierkante meter waarin 2000 man past, schuin onder de Spinnekop-tribune. Het gebouw werd in 2018, met wat hulp van de club, volledig gefinancierd én gebouwd door de supporters van De Graafschap zelf. In het midden pronkt een enorme bar, omringd door voetbalshirts en voetbalsouvenirs. Bennie Jolink en allerlei andere Achterhoekse helden klinken uit de speakers, of staan soms zelfs live op het grote podium. Ook uitsupporters zijn welkom, maar wees er op tijd; vaak staat er al uren voor de wedstrijd een rij.
Tussen bossen en boeren
De Vijverberg ligt deels in een woonwijk waar Luuk en Siem de Jong opgroeiden, maar vooral prachtig tussen de bossen en weilanden. De blauw-witte tractor voor de hoofdingang, de muurschilderingen van Simon Kistemaker, de klanken van Normaal, de mensen: je voelt en ziet aan alles dat je bij de Superboeren bent.
Broodje bal van Tante Lien
De huisspecialiteit van De Graafschap is het broodje gehaktbal. De ballen werden decennialang bereid door gastvrouw Tante Lien, overleden in 2017. Ze kreeg, als enige De Graafschap-icoon, een standbeeld.
Het huis van Theo
Op het terrein van de Vijverberg staat een woonhuis, schuin achter het uitvak, vlakbij de spoorwegovergang. Jarenlang woonde hier de oude terreinknecht Theo Vergeer, nog zo’n typisch clubicoon van De Graafschap. In ‘Het huis van Theo’ (Lijsterbeslaan 89) werd de laatste jaren een paar keer een overnachting verloot onder De Graafschap-supporters. De bedoeling is dat het huis de komende jaren transformeert tot een clubshop annex clubmuseum.
Kapotgaan in Gaanderen
De mooiste trainingslocatie van De Graafschap was in de bossen van Gaanderen, door Fritz Korbach liefkozend ook wel ‘Klein Milanello’ genoemd. Die velden liggen er nog steeds: vraag ernaar als je in Gaanderen bent.
Koreaans Varsseveld
In het Achterhoekse dorp Varsseveld ontvangen ze hun Koreaanse toeristen nog steeds met open armen. Zelfs bijna twintig jaar na het WK van 2002, waarop coach Guus Hiddink stuntte met de nationale ploeg van Zuid-Korea, geldt de geboren Varssevelder en ex-De Graafschap-speler nog altijd als een nationale held in het Aziatische land. Het Guus Hiddink-museum dat hier kort na het WK van 2002 verrees, is er niet meer, maar het ouderlijk huis van de familie Hiddink (aan de Spoorstraat) weet iedere Varssevelder moeiteloos aan te wijzen. Ook sommige straatnaambordjes met een speciale Koreaanse vertaling, zijn er nog steeds.
Café Masselink & Café Hattrick
Café Masselink is een begrip onder supporters, het ligt een paar honderd meter verderop aan de Dennenweg. In Engeland is het heel gebruikelijk om uitsupporters hartelijk te ontvangen, in Nederland een stuk zeldzamer, maar café Masselink is de grote uitzondering. Wie er nog heen wil, moet snel zijn. Het zalencomplex dreigt binnenkort te gaan sluiten, al is het ook niet helemaal uitgesloten dat Masselink wordt overgenomen. Even checken dus.
Een ander beroemde kroeg in de historie van De Graafschap was Café Hattrick in de Grutstraat 21, in het centrum van Doetinchem. De kroeg werd gerund door elf vrienden, stuk voor stuk De Graafschap-supporters. Tegenwoordig huist hier Bar & Bistro Jules. Geen typisch voetbalcafé, maar perfect voor een relaxed hapje en een drankje.
Museum met De Graafschap-hart
De vaste collectie in Het Stadsmuseum Doetinchem (Burgemeester van Nispenstraat) leert je alles over de stad, de tentoonstellingen zijn altijd verrassend, met geregeld aandacht voor voetbal en De Graafschap.
Beeld: Marco Magielse, ANP