N.E.C. (En-ie-see) mag jaren zijn weggeweest uit de eredivisie, toch is Nijmegen een echte voetbalstad met de ‘olympische’ De Goffert als episch centrum. Met supporters met een groot cultureelhistorisch besef en een knoklustige tante.
De Goffert; een stadion ín een stadion
Loop je om de in 2000 gerenoveerde ‘nieuwe’ Goffert heen dan valt direct iets bijzonders op: het nieuwe stadion is feitelijk gebouwd in het oorspronkelijke stadion dat meer dan 30.000 mensen kon herbergen. Decennialang waren in Nederland alleen de Kuip en het Amsterdamse Olympisch Stadion groter. Dat laatste stadion diende als inspiratie, zelfs de Olympische ringen werden gekopieerd, hoewel de Spelen nimmer naar Nimwegen kwamen. Die ringen zijn er nog steeds. Net als oude hekken, trappen en de stadionklok. Het torentje boven de hoofdingang is al even authentiek.
Wandelen door veelzijdig Goffertpark
De Goffert ligt centraal in Nijmegen, de wandeling naar De Goffert door het prachtige Goffertpark -met daarin ook een speelweide, een kinderboerderij en een theehuis- is een zalige amuse. In het Goffertpark worden ook geregeld grootschalige concerten gehouden.
Bloed, zweet en spaden
‘Welkom in de Bloedkuul’, vertelt een spandoek. Die wat sinistere bijnaam dankt het stadion aan het bloed, het zweet en de tranen die het kostte om tachtigduizend kubieke meter grond met de hand uit te graven; een werkverschaffingsproject voor werklozen in de jaren dertig die daarbij de nodige bloedbaren opliepen. Aan de achterzijde van het stadion is een grote spade te zien met een inscriptie als aandenken.
Historische grond: De Hazenkamp
De Goffert was aanvankelijk een omnisportstadion, dat pas na de oorlog de thuishaven van N.E.C. werd. De club huisde daarvoor vijfhonderd meter verderop in de wijk De Hazenkamp waar het twaalfduizend mensen kwijt kon. De contouren van het veld zijn er nog steeds zichtbaar. Ernaast zat Quick in een al even groot onderkomen.
Knokken met tante Toos
Wie NEC tot in de haarvaten wil leren kennen, fietst een keer mee met René Bleumink, bestuurslid van stichting De Bloedkuul en geschiedenisdocent. Hij toont je alle belangrijke NEC-plaatsen in de stad. Zoals de Rozenstraat waar Toos van Binsbergen woonde. ‘Tante Toos’ heeft een eigen gedenksteen in De Goffert ter hoogte van vak 080. Ze was de moeder van de East-side, de harde kern van de club en ging tot op zeer late leeftijd ook mee naar alle uitwedstrijden. Sloeg een ME’er een van haar jongens met de lat dan sloeg zij terug met haar paraplu. Haar laatste huis in de Rozenstraat was de verzamelplaats van fans om samen naar uitwedstrijden te reizen.
Café De Sportcentrale was overal
De 13-jarige(!) NEC-oprichter Guus Lodenstijn begon op zijn veertigste een kroeg, De Sportcentrale jarenlang een begrip in Nijmegen onder NEC-supporters. Het café verhuisde van de Van Broekhuysenstraat 12-14 (nu café Faber) naar de Molenstraat (nu café de Drie Gezusters) naar de Spoorstraat, startpunt van NEC-wandelmarsen. Dat laatste pand ging tijdens de oorlog in vlammen op, maar daarna herrees er wederom een Sportcentrale aan de Betouwstraat 38 (nu studentencafé Groots). NEC-fans drinken tegenwoordig in in De Eendracht, de jeugdopleiding naast het stadion, of binnen het complex bij De Schup. Oud-speler Eric van Rossum runt café D’n Hertog in de Hertogstraat.
NEC-artikelen van Henniesee
Op de Weurtseweg 157-159 is de buurtwinkel van de verstokte NEC-fan Hennie Linders (Henniesee) die zich onderscheidt van andere winkels door het grote assortiment aan unieke NEC-artikelen.
Quick 1888: enige Nijmeegse prijswinnaar
Nijmegen was kort voor de oorlog een waar voetbalbolwerk. NEC speelde bovenin mee op het hoogste niveau, maar Quick 1888 is de enige Nijmeegse club met een tastbare hoofdprijs. In 1949 won het de KNVB beker, maar omdat de KNVB beker toen nog een wisseltrofee was ontbrak lang elke herinnering. Tot er in 2017 geld werd ingezameld om een replica aan te schaffen die werd uitgereikt door Michael van Praag. Je vindt hem in de vitrine op Sportpark De Dennen aan de Dennenweg waar verder vooral de authentieke toegangspoort opvalt.