Nog altijd volgens velen het ultieme voetbalstadion van Nederland. In De Kuip in Rotterdam-Zuid blèrden de fans Feyenoord over menig dood punt heen. Met dank aan de unieke akoestiek. Het stadion herbergt daarnaast vele verhalen en bijzondere elementen.
De Kuip: teveel te zien en te horen
Ook wie nooit naar een thuiswedstrijd van Feyenoord is geweest zal het Feijenoordstadion, zoals het officieel heet, vaak hebben gezien. Vanaf de Van Brienenoordbrug heb je een perfect uitzicht op ‘het icoon aan de Maas’. Vooral in het feeërieke avondlicht is De Kuip onweerstaanbaar.
Binnen gaat het los. Vooral vanaf de Gerard Meijer-tribune klinkt gedurende de hele wedstrijd kabaal; liedjes, scheldkannonades, gefluit, geklap. Door de overkapping weerkaatst het geluid. Zeker als ook de andere zijdes meezingen is dit met afstand het meest oorverdovende, voor tegenstanders meest intimiderende stadion van Nederland.
Dat komt ook doordat de kuipstoeltjes zowat tegen elkaar aan zijn geplaatst, het beton hier en daar bobbelt, de laagste tribunes op steigers zijn geplaatst en de bronzen beelden van de architecten achter het stadion, de oertrainer Ernst Happel en topspeler Coen Moulijn vrij streng kijken.
Tussen kunst en kitsch
Boek vooral een rondleiding, want er is nog zoveel meer te zien dan het Feyenoordmuseum in het aanpalende Maasgebouw. De kitscherige muurschilderingen in de spelerstunnel vol hoogtepunten uit heden en verleden bijvoorbeeld waardoor spelers naar de immer fenomenale grasmat optrekken. De prominente glas-in-lood-wand bij de Olympiatribune waar de oude binnenstad van vóór het bombardement wordt uitgebeeld. Maar ook het lompige standbeeld ‘De Voetballer’ is geliefd en mag never nooit verdwijnen, vinden verstokte Kuipbewoners. (Overigens woonden er vroeger daadwerkelijk mensen in De Kuip, aan de oude Maaszijde in een dienstwoning, tegenwoordig dienstdoend als kantoortje.)
’t Haantje: stamcafé van Happel, Van Hanegem en Kindvall
In café ’t Haantje in het hart van de wijk Lombardijen was het vaste menu van de legendarische Oostenrijkse oud-trainer Ernst Happel (onder wie Feyenoord de Europa Cup I won in 1970) koffie, cognac en een gehaktbal onder het genot van een potje klaverjassen. ’t Haantje, waar Happel, Van Hanegem en Kindvall vlakbij woonden, is nog steeds een geliefde indrinkplek voor Feyenoord-supporters.
Feyenoord-horeca van verschillend allooi
Feyenoordsupporters tref je overal in Rotterdam. Een goede plek is Café aan Zet (Schiedamseweg), De Schuimspaan (Laan op Zuid) of café Timmer (Oude Binnenweg). In de gelikte wijnbar 1Nul8 op De Meent heb je kans Robin van Persie te spotten aan zijn eigen tafeltje of Cor Pot in gesprek te zien met een langbenige dame. Bij The Harbour club (Kievitslaan) is René van der Gijp stamgast en komen veel Feyenoord-spelers, maar die kiezen ook geregeld voor Aqua Asia club (Holland Amerika kade).
Held van Zuid kwam uit het Oude Noorden
Wie Feyenoord-icoon Coen Moulijn (1937-2011, 487 wedstrijden) trekt van Rotterdam-Zuid naar het Oude Noorden, naar het ‘Muurtje van Moulijn’ aan de Bloklandstraat. Daar trapte de jonge Coen eindeloos met zijn bal tegen een muur die werd gesloopt, maar in 2014 prachtig is heropgebouwd en voorzien van een plaquette en schitterende foto’s van ’s mans levensloop.
‘Uiteindelijk kom ik uit het Oude Noorden, dat moet je nooit vergeten,’ is een gevleugelde uitspraak van Moulijn die staat vereeuwigd op het kleurrijke viaduct onder Station Rotterdam Noord.
Coolsingel: van Carpentier tot Kuijt
‘Zo dus dit is nou de Coolsingel’, sprak Johan Cruijff in 1984. Zojuist was hij met Feyenoord landskampioen geworden. De boulevard, de laatste jaren flink opgeknapt met meer groen en minder autobanen en een stadhuis dat ontdaan is van roet, is volgens sportgeschiedenis.nl al vanaf 1921 decor van sporthuldigingen. De primeur viel een Franse bokser ten deel, Georges Carpentier. ‘Coolsingel’ is inmiddels een synoniem voor titelkoorts. Ter voorpret plonzen Feyenoorders in de Hofpleinfontein aan het begin van de Coolsingel, voor het laatst gebeurde dat in 2017 toen Dirk Kuijt later voor een uitzinnige menigte de kampioensschaal toonde.
Pak de watertaxi!
Naar De Kuip kun je op vele manieren (tram, trein, auto) maar met de watertaxi pak je de hele skyline mee en het gaat ‘teringhard’. Je ontloopt de files en kunt op de kade nog snel een biertje of sateetje halen bij Bennie Beer, vernoemd naar Bennie Wijnstekers.
Kaartjes
Beeld: Pim Ras