Dit moet je weten voor je bucketlist-trip naar Buenos Aires
Het staat bovenaan de bucketlist van vrijwel iedere voetballiefhebber: een trip naar Buenos Aires, de meest verpletterende voetbalstad ter wereld. Maar wat moet je weten voordat je je reis gaat plannen? SANTOS geeft je alvast wat handige tips.
Geen betere voetbalstad dan deze
We kunnen kort zijn: Buenos Aires slaat alles. De ontelbare voetbalclubs met hun eigen stadions, kriskras door de stad. De cafés met al hun voetbalsouvenirs. De voetbalwinkeltjes en de markten. De weergaloze wijnen en biefstukken. Het nachtleven. De sporen van Diego Maradona. Er is geen betere manier om Buenos Aires te ontdekken dan door gewoon de geur van het voetbal te volgen.
In dit artikel zullen we echt niet compleet zijn, verre van, daarom zal dit zeker niet onze laatste gids zijn naar de hoofdstad van Argentinië. Maar dit zijn alvast wel wat handige, praktische tips. Om je een beetje op weg te helpen (en je lekker te maken).
Let op: houd uiteraard rekening met alle maatregelen en ontwikkelingen rondom Covid-19. Reis verstandig en verantwoord.
Let op het speelschema
Er is in Buenos Aires keus te over, maar wil je naar een specifieke derby, of per se naar een wedstrijd in La Bombonera, dan is het handig om het speelschema eerst goed op waarde te schatten. Grofweg loopt het voetbalseizoen normaal gesproken gelijk aan dat in Europa (al is het in 'onze' winter juist warm in Argentinië, en andersom), maar het competitieformat wordt geregeld veranderd. Dat maakt het er niet altijd overzichtelijker op.
Het WK in Qatar heeft de boel voor dit jaar nog eens extra op zijn kop gezet. Zo begint de reguliere competitie van 2022 pas in mei - en loopt tot oktober 2022. Check een site als Soccerway, zij zijn erg compleet en actueel (Houd daarbij wel rekening met het tijdsverschil).
Belangrijk om te weten: de nationale Argentijnse televisie beschouwt voetbal als een soort grondrecht, daarom worden ongelooflijk veel wedstrijden live uitgezonden, verspreid over het hele (lange) weekend, van vrijdag tot maandag. Dat is ideaal als je meerdere wedstrijden wilt bezoeken, maar het houdt wel in dat de tijdstippen van duels kunnen verschuiven, soms zelfs een paar weken voor de aftrap. Boek je reis dus 'ruim' om teleurstellingen te voorkomen.
Een kleine geruststelling: de topwedstrijden zijn vrijwel altijd op 'prime time' op zaterdag ofwel zondag. Boca Juniors-River Plate plannen ze dus niet op een maandagmiddag, maar een wedstrijd van pakweg San Telmo wellicht wel.
Kaartjes? Geen zorgen, maar wees alert
Officieel kun je voor een wedstrijd in La Bombonera niet eens een kaartje kopen, maar geen paniek, je kunt je vlucht met een gerust hart boeken. Er zijn in Argentinië altijd manieren om iets geregeld te krijgen.
Even los van Boca Juniors: voor de meeste wedstrijden in Argentinië is het in het geheel geen probleem om aan kaartjes te komen. De richtlijnen zijn vaak onnavolgbaar, de wijze van voorverkoop verschilt per club en zelfs per wedstrijd, maar het informele circuit is groot. Voor toeristen wordt vaak met liefde een uitzondering gemaakt.
(Zoals gezegd: Boca Juniors is veruit de grootste uitdaging, gevolgd door River Plate. Lees het volgende blokje voor meer informatie over specifiek deze twee clubs.)
Wat erg wil helpen: een lokale gids of 'broker' die je tijdens je trip in Argentinië helpt met allerlei praktische zaken. Vaak hebben hotels en Airbnb's bevriende 'mannetjes' die je graag helpen met het regelen van taxi's, het boeken van kaartjes of het maken van een reservering voor een restaurant. Vaak zijn ook taxichauffeurs daar met liefde toe bereid.
Je betaalt daar wat extra voor natuurlijk, maar het is ideaal: zeker ook om kaartjes voor wedstrijden te kopen voor een fatsoenlijke prijs. Je gids weet vaak de weg om tijdelijk een membershipkaart te regelen, of even aan de kassa uit te leggen dat jullie toeristen zijn. En de kans is best aanwezig dat hij nog wel een vriend heeft met een membership-kaart voor Boca Juniors. Let wel: het is in Argentinië gebruikelijk dat je voor dit soort diensten een vergoeding betaalt.
Tickets voor Boca Juniors en River Plate
'Gewoon' een kaartje kopen via de clubwebsite is bij Boca Juniors niet mogelijk. Alle kaarten zijn vergeven aan 'members' of 'socios', net als in veel gevallen bij rivaal River Plate. Maar geen zorgen. Er zijn grofweg vier wegen naar een kaartje (ja, ook voor een Superclásico, alleen liggen de prijzen dan een stuk hoger):
- Heb je een lokale gids gevonden met een goed netwerk, zoals hierboven uiteengezet? Goede kans dat hij nog wel een kennis heeft met een membership van Boca Juniors of River Plate. Heb je zelf vrienden of kennissen in Buenos Aires? Nog beter natuurlijk. En dankzij sociale media zijn er ook allerlei wegen om in contact te komen met echte liefhebbers, die je graag op weg helpen.
- De meest 'veilige' en beproefde manier om een ticket te kopen, is via een gespecialiseerd toeristenbureau. Je vindt volop van die bureau's op internet (bijvoorbeeld LandingpadBA), maar ook hotels brengen je graag in contact met een aanbieder. Vaak worden hier 'guided tours' aangeboden, dus inclusief een gids die met je meegaat naar het stadion. Dat klinkt misschien suf, maar in het geval van Boca Juniors en La Bombonera ben je wél verzekerd van een geldig kaartje. Je begeleider is je 'levende' garantie dat je sowieso binnenkomt. Nadeel is wel dat de prijzen aanmerkelijk hoger liggen dan bij een regulier kaartje, al valt dat naar Europese maatstaven nog relatief mee. (Op de 'grijze' ticketmarkt ben je voor een thuiswedstrijd van pakweg Liverpool vaak aanmerkelijk meer kwijt).
- Een andere optie zijn online kaartverkopers zoals ViaGogo. Daar zit zeker een risico aan, voor hetzelfde geld komt de verkoper niet opdagen, maar onze ervaringen zijn best goed. Ook hier helpt het als een local kan helpen de contacten te leggen. Vaak moet je je online gekochte kaart ophalen in een café in de buurt van het stadion. Dat is best een avontuur. Het helpt een handje als iemand in je omgeving goed Spaans spreekt.
- Houd je van een gokje wagen? Ook rondom het stadion zul je volop kaartenhandelaars treffen op de zogenoemde zwarte markt. Let hier goed op, want de verhalen over oplichters zijn talrijk. Bij Boca Juniors zijn de kaartjes een soort plastic creditcards, dus niet van papier. Onderhandel bij voorkeur met twee handelaars tegelijk om de prijs te drukken. En probeer je kaart altijd fysiek te vergelijken met die van een 'local'. Klopt de prijs en de datum? Is het geen kinderkaart? Zie je geen gekke drukfouten of details die afwijken?
Gouden tip: als je met een groepje bent, koop dan één kaartje extra voor de verkoper zelf. Vraag hem mee te gaan. Dan heb je als het ware een levende garantie bij je.
Maar is het niet heel gevaarlijk?
In de jaren '90 en aan het begin van deze eeuw kampte het Argentijnse voetbal met grote golven van geweld. Op de tribune vielen geregeld doden en gewonden: een rechtstreeks gevolg van de terreur die de zogenoemde Barras Bravas afdwongen in de stadions.
Sindsdien is er veel verbeterd. Uitsupporters zijn (helaas) meestal verboden door de Argentijnse bond, maar die maatregel luwde wel de geweldsgolf. Wees vooral niet naïef, een bezoek aan RKC-Sparta is nog altijd veiliger, maar wie zijn gezond verstand gebruikt, kan prima naar een Argentijnse voetbalwedstrijd. Als toerist zit je op de hoofdtribune vaak prima en veilig. Dat is wat minder spectaculair dan tussen de harde kern achter het doel misschien, maar je hebt wel prachtig zicht op de supportersmassa's.
Houd er altijd rekening mee dat Buenos Aires veel gevaarlijke buurten kent: ga niet met dure horloges, gadgets en veel cash geld over straat lopen. De stadions van clubs als San Lorenzo, Dock Sud, San Telmo, en Nueva Chicago liggen in ruige buurten, soms zelfs in krottenwijken. Laat je daar zo dicht mogelijk bij de hoofdingang afzetten, liefst binnen de stadionpoorten. Ook hier komt een lokale gids goed van pas.
Kortom: wees op je hoede, maar angst is echt niet nodig. Veruit de meeste Argentijnse voetbalfans vinden het geweldig dat je hun club bezoekt.
Er is veel méér dan La Bombonera
Logisch dat je graag naar Boca Juniors wilt, of naar het Monumental van River Plate. De Superclásico tussen beide clubs is al helemaal bucketlist-werk natuurlijk, maar er is op voetbalgebied oneindig veel meer te zien in Buenos Aires en omgeving. Staar je dus vooral niet blind op de twee 'usual suspects'. Elk van de tientallen clubs in de Argentijnse hoofdstad heeft zijn eigen charme.
De twee grote clubs van de buitenwijk Avellaneda, Racing en Independiente, hebben hun geweldige stadions vlakbij elkaar liggen. Het meest luidruchtige en melodieuze publiek? San Lorenzo. Het meest oogverblindende, monumentale stadion? Estadio Tomás Adolfo Ducó van Huracán. De ruigste clubs? Nueva Chicago en Dock Sud.
En dan hebben we bolwerken zoals Velez Sarsfield, Lanús, Banfield en Argentinos Juniors (de eerste club van Maradona) nog niet eens genoemd.
Er zijn zoveel mogelijkheden, dat je bijna zou verdrinken in de stadions en de clubs in Buenos Aires. Blijf daarom SANTOS Football Planet volgen. De komende tijd blijven we werken aan onze stadiongidsen en tips-artikelen, praktisch en handzaam.
Beeld: BSR Agency/Shutterstock