Artikel

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De Bundesliga is afgelopen weekend weer uit zijn winterslaap gekomen, en goed ook. Na een reguliere speelronde in het weekend stond er ook een midweekse speelronde op het programma, of zoals de Duitsers zeggen: ‘ein Englische Woche’.

Per toeval komen we er op dinsdagmiddag achter dat Schalke 04 in de vooravond RB Leipzig ontvangt. Toch even kijken of er nog kaarten zijn en verdomd, jawel. Het is alweer even geleden dat we bij Schalke geweest zijn, destijds nog een absolute topclub en vaste klant in Europa. Maar das war einmal. Inmiddels is Schalke gedegradeerd en weer gepromoveerd, maar staat het dit seizoen toch weer roemloos onderaan. Hoe dan ook, een echte Traditionsverein tegen één van de leukst voetballende ploegen van Duitsland, die zich bovendien heeft gekwalificeerd voor de knock-outfase van de Champions League. Dan moet je eigenlijk niet twijfelen, en dat doen we dan ook niet.

Vaak krijgen we bij SANTOS de vraag hoe we dat nou allemaal precies doen. Hoe we aan kaarten komen, en waar we dan op letten. Graag delen we dat. Uiteraard begint het allemaal bij kaartjes. Een snelle blik op de officiële site van Schalke leerde dat er nog enkele plaatsen waren, met prijzen variërend tussen de 26 en de 52 euro voor volwassenen (kinderen, ouderen en studenten betalen minder). Die kun je zonder restricties kopen als je een accountje aanmaakt op de site, en het is dan ook binnen enkele minuten geregeld.

(tekst gaat verder onder de foto)

Dan de reis. Met de auto ben je als Nederlander in een vloek en een zucht in Gelsenkirchen. De ervaring leert echter ook dat het na afloop op de uitgestrekte parkeerterreinen rond de Veltins Arena nog weleens heel lang kan duren voor je weg kunt. We besluiten het anders te doen en nemen de trein, en daar zit dan ook de grootste besparingstip.

In Duitsland probeert men te stimuleren dat fans met het openbaar vervoer naar het stadion komen, en daar is een even simpele als makkelijk oplossing voor bedacht. Bij je toegangskaartje voor de wedstrijd zit een retourreis met het openbaar vervoer van en naar het stadion inbegrepen, geldig in de regio van de desbetreffende voetbalclub. Regionale treinen, S-Bahn, U-Bahn, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt ermee reizen. Let op: de grote ICE-treinen in Duitsland vallen hier niet onder.

Goed nieuws: voor de clubs in het Ruhrgebied betekent dat je in de hele Rhein-Ruhr-regio gratis reist op vertoon van je wedstrijdkaartje. Nog beter nieuws: station Arnhem Centraal is door middel van een regionale trein verbonden met deze regio. Dat betekent dus dat je met vanaf Arnhem gratis met de regionale trein reist - dus niet de ICE - naar de voetbalclub die je gaat bezoeken. Borussia Dortmund bijvoorbeeld, of VfL Bochum, maar dus ook Schalke 04. Met hetzelfde voetbalkaartje neem je op station Gelsenkirchen Hbf (eerst even overstappen op Oberhausen Hbf) vervolgens tram 302 naar de Veltins Arena, maar dat nummer mag je ook vergeten: je kunt immers ook gewoon de blauwe stroom mensen volgen.

Wij zijn Nederlanders, en dus houden we van goedkoop. Ons vertrekpunt vandaag was Utrecht, vanwaar een retourtje met de NS naar Arnhem ons 15 euro kostte (lang leve de kortingskaart). Dat zijn dan ook direct de enige reiskosten die we gemaakt hebben. Vervolgens hadden we voor 26 euro een kaartje voor Schalke 04 – RB Leipzig, en hadden we dus voor 41 euro een compleet voetbaltripje. Vooruit, we hebben ons in Gelsenkirchen ook wel even gelaafd aan een grote Pils en Currywurst mit Pommes, maar thuis moet je ook eten en drinken.

Zelf deze reis eens ondernemen? Schalke 04 speelt dit seizoen nog acht thuiswedstrijden in de Bundesliga. Nog wel, want na de pijnlijke 1-6 thuisnederlaag die wij tegen RB Leipzig zagen lijkt het ons schier onmogelijk dat dit Schalke zich nog gaat handhaven dit seizoen. Nog een goede reden om snel te gaan dus.

Beeld: Shutterstock