Artikel

Engelandvaarders: Gerard Wiekens

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Met vandaag: Gerard Wiekens, vaste waarde bij een Manchester City uit een ander tijdperk.

Engelandvaarders: Gerard Wiekens

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)

“Er was nog geen sprake van een rijke sjeik toen ik bij City kwam. We probeerden vooral uit de First Division te komen, maar degradeerden direct. City had al ambities, ik heb gespeeld met Giorgi Kinkladze, die kwam op de training in een Ferrari, en met George Weah, die arriveerde in een Rolls Royce. Maar beiden waren ongelooflijk aardig. Maar ik maakte ook Joey Barton mee, die wilde iedere dag vechten.

City voetbalt nu in Etihad Stadium maar wij speelden op Maine Road. Geweldig. Op welk niveau we ook speelden, er zat vrijwel altijd dertigduizend man en ook bij uitwedstrijden zag je overal lichtblauw. Al werden we niet altijd even vriendelijk ontvangen door onze eigen fans, zeker toen we ook in de Second Division wedstrijden verloren. We deden soms noodgedwongen een warming up in het gymlokaal van een aanpalende basisschool, reden dan in een minibusje vijf minuten voor de aftrap door de supporters naar de kleedkamer. Toen het beter ging –ik werd zelfs nog tot speler van het jaar verkozen en sta dus in een rijtje met De Bruyne, Kompany en Agüero- zongen ze ‘Walking in a Wiekens Wonderland’ voor me.

In Nederland hield ik nog niet van bier, maar na een paar weken bij City dronk ik mee, je had simpelweg geen keus. Wel een verschil: in Nederland stop je als je je een beetje dronken voelt, in Engeland drinken spelers door tot ze van hun barkruk lazeren. Maar een dag later renden ze op de training vooraan.

Na mijn City-periode ging ik terug naar Veendam, terwijl ik in Engeland had kunnen blijven spelen. Speelde ik op De Langeleegte voor 1200 man, toen dacht ik: wat heb ik in vredesnaam gedaan?”


Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item