Artikel

Engelandvaarders: Gerard Wiekens

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Met vandaag: Gerard Wiekens, vaste waarde bij een Manchester City uit een ander tijdperk.

Santos Gerard Wiekens 34

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)

“Er was nog geen sprake van een rijke sjeik toen ik bij City kwam. We probeerden vooral uit de First Division te komen, maar degradeerden direct. City had al ambities, ik heb gespeeld met Giorgi Kinkladze, die kwam op de training in een Ferrari, en met George Weah, die arriveerde in een Rolls Royce. Maar beiden waren ongelooflijk aardig. Maar ik maakte ook Joey Barton mee, die wilde iedere dag vechten.

City voetbalt nu in Etihad Stadium maar wij speelden op Maine Road. Geweldig. Op welk niveau we ook speelden, er zat vrijwel altijd dertigduizend man en ook bij uitwedstrijden zag je overal lichtblauw. Al werden we niet altijd even vriendelijk ontvangen door onze eigen fans, zeker toen we ook in de Second Division wedstrijden verloren. We deden soms noodgedwongen een warming up in het gymlokaal van een aanpalende basisschool, reden dan in een minibusje vijf minuten voor de aftrap door de supporters naar de kleedkamer. Toen het beter ging –ik werd zelfs nog tot speler van het jaar verkozen en sta dus in een rijtje met De Bruyne, Kompany en Agüero- zongen ze ‘Walking in a Wiekens Wonderland’ voor me.

In Nederland hield ik nog niet van bier, maar na een paar weken bij City dronk ik mee, je had simpelweg geen keus. Wel een verschil: in Nederland stop je als je je een beetje dronken voelt, in Engeland drinken spelers door tot ze van hun barkruk lazeren. Maar een dag later renden ze op de training vooraan.

Na mijn City-periode ging ik terug naar Veendam, terwijl ik in Engeland had kunnen blijven spelen. Speelde ik op De Langeleegte voor 1200 man, toen dacht ik: wat heb ik in vredesnaam gedaan?”


Gerelateerd

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Een Belgisch prachtaffiche, voor dertien euro naar de Bundesliga en een achterdeur naar Leverkusen - Dortmund

Artikel

Zoals elke week heeft SANTOS weer het nodige uitzoekwerk voor de reislustige voetballiefhebber gedaan. Wat speelt er allemaal, en waar kun je makkelijk voor aan kaartjes komen? Wij zochten het voor je uit.
Bekijk dit item
De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

De budgettip: ‘gratis’ met de trein naar de Bundesliga

Artikel

Je opent om een uur of half één je favoriete uitslagen-app en ziet dat er om half zeven wordt afgetrapt bij Schalke 04 – RB Leipzig. Een snelle check, zijn er nog kaarten? Een paar uur later zitten we in de Veltins Arena naar Bundesliga-voetbal te kijken, en dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten.
Bekijk dit item
SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

SANTOS Roadtrip: The Old Firm, Rangers - Celtic

Artikel

In deze video reizen we af naar één van de allergrootste wedstrijden ter wereld: THE OLD FIRM, RANGERS - CELTIC! Meer dan honderd jaar rivaliteit, een keiharde strijd op leven en dood tussen protestant en katholiek, blauw en groen en nog veel meer. Een gevecht om de eer van Glasgow, En dat allemaal in één van de gaafste stadions van Groot-Britannië, Ibrox Stadium!
Bekijk dit item
SANTOS Football Podcast: München

SANTOS Football Podcast: München

Podcast

Guten Abend allerseits! Er is geen buitenlandse stad waar meer Nederlandse voetbalgeschiedenis ligt dan in München. Dus trokken we de Lederhosen aan en reisden we af naar Beieren om de Stern des Südens eens nader te onderzoeken. Bereid je voor op veel Bayern München, 1860 München, nieuwe en oude stadions, schreeuwende trainers, Kaiser Franz Beckenbauer, het Oktoberfest en toch ook een stukje FC Hollywood. Auf geht's!
Bekijk dit item