Artikel

Engelandvaarders: Sander Westerveld

Vraag ze naar hun avonturen in Engeland en pret en weemoed kruipt in hun ogen, ondanks wat littekens hier en daar. Met vandaag: Sander Westerveld behoort tot het kleine clubje spelers dat zowel bij Everton als Liverpool speelde, maar kan toch bij beide ploegen aan de Merseyside nog prima over de vloer komen.

Engelandvaarders: Sander Westerveld

(eerder verschenen in SANTOS #14, 2019)

“Jamie Carragher was voor mij de meest Engelse speler. Na wedstrijden lag hij op de kleedkamervloer aan het infuus. Alles had hij dan gegeven. Maar dan ook echt álles.

Ik was in Nederland een keeper die zich best roerde in het eigen doelgebied, maar in Engeland kreeg ik er zelfs training in. Dan gingen mijn teamgenoten tegen me aanspringen bij voorzetten. Heel goed want in de wedstrijden was het niet anders. Fifty Fifty ballen moeten voor jou zijn. Spitsen denken daar: waarom zou een keeper meer recht hebben op die bal? In die duels was het dus benen vooruit voor mij. Ik heb nog de littekens in mijn kont van een duel met Clyde Wijnhard die toen bij Leeds United speelde. En Duncan Ferguson van Everton ging er zo hard in dat mijn knie op negen plaatsen gehecht moest worden.

Onze Franse manager Gérard Houllier bande het bier uit het spelershome. Ook het traditionele kerstfeest ging niet meer door. Dat was wel een dingetje voor de meesten. Er was een groot verloop. Ik won in een seizoen vijf prijzen, maar even later was ik vijfde keeper en moest ik weg. Maar… no regrets. Anfield blijft altijd Anfield. Het summum der voetbalstadions. En Liverpool blijft de droomclub. Bij een redding staan ze op de banken en voor elke speler is een liedje. ‘He’s big, he’s Dutch, we like him very much, Westervéééld, Westervéééld.’ Dat is toch geweldig?”


Gerelateerd

Rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland

Artikel

In Nederland zijn we over het algemeen verwend met mooie en degelijke voetbalaccommodaties. Gelukkig maar, zo slecht hebben we het hier niet. Maar toch heeft het ook wel wat als een stadion er niet meer zo clean uitziet, als de tand des tijds heeft toegeslagen. Leon Janssen Lok trok naar de overkant van de Noordzee en ging op zoek naar de rauwe voetbalhistorie in Schotland en Noord-Ierland.
Bekijk dit item

SANTOS Football Podcast: Europese Awaydays 23/24

Podcast

Europees voetbal. Met natte haartjes nog net je favoriete club mogen zien, of juist samen met je vrienden in de kantine onder het genot van een welverdiend biertje na de training. Maar er zijn ook gelukvogels die hun club daadwerkelijk achternareizen Europa in. Welke mooie Europese tripjes staan er op het programma? Mijn naam is Jean-Paul Rison, en dit is de SANTOS Football Podcast. Op naar Europa!
Bekijk dit item

Twee Champions League-ploegen, Europees voetbal en een avondje in de Eredivisie

Artikel

De interlands zijn nog maar amper achter de rug en de agenda vult zich weer met tal van mooie affiches. In eigen land, over de grens en op alle mogelijke niveaus. SANTOS pikt elke week de mooiste wedstrijden waar je nog naartoe kunt eruit. Dit is ons overzicht!
Bekijk dit item

De voetbalstadions van Dublin

Artikel

Vanavond speelt Oranje in Dublin een belangrijke uitwedstrijd bij Ierland, een land waar we sinds 2001 niet al te goede herinneringen aan hebben. Maar tijd om de bitterheid opzij te zetten: naast de bekende status als het paradijs vol pubs is Dublin ook een verrassend leuke voetbalstad.
Bekijk dit item