Het Stadio Via del Mare mag dan misschien niet bovenaan je bucketlist staan, een bezoek aan het Zuid-Italiaanse Lecce zal je niet snel vergeten. Zo zijn de supporters van Lecce vermaard om hun passievolle aanmoedigingen. Daarnaast is de historische binnenstad, bestempeld als het ‘Florence van het Zuiden’, een lust voor het oog.
Via del Mare
Het Stadio Via del Mare is sinds 1966 de thuishaven van Lecce. Een monumentale rondvormige betonbak gelegen aan de gelijknamige weg die van Lecce tot aan de kustplaats San Cataldo reikt. Tussen de arbeidersflats en dure villa’s in ligt het stadion, ver buiten het hart van Lecce. Waar de parkeerplaatsen rondom het stadion en zijn betonnen geraamte niet veel felle kleuren bevatten, is dat binnen wel anders. De maar liefst 40.670 stoeltjes zijn gehuld in clubkleuren geel en rood. Er is wel een atletiekbaan waardoor de tribunes wat ver van het veld staan.
Twee ‘concurrerende’ supportersgroepen
Tijdens wedstrijden nemen Lecce twee supportersgroepen het tegen elkaar op om de beste sfeer te creëren: La Gioventù op de zuidtribune en Ultrà Lecce op de noordtribune. Met fakkels, vlaggen en vuurwerk schuwen de fans van de giallorossa het niet om de tegenstanders en bezoekende tifosi te intimideren.
US Lecce
Lecce staat nou niet bepaald bekend als een hoogvlieger in het Italiaanse voetbal. Het in 1927 opgerichte Unione Sportiva Lecce eindigde hooguit als negende (in 1989). Je vindt Lecce voornamelijk balancerend tussen de kelder van de Serie A en de top van de Serie B. Na een omkoopschandaal in 2012 werd Lecce teruggezet naar de Prima Divisione, destijds het vierde niveau van Italië. Hier bleef het vijf jaar hangen. Na achtereenvolgende promoties opereerden de giallorossa in 2019 eindelijk weer op het hoogste podium: de Serie A. Lecce zakte in 2020 weer af naar de Serie B om vervolgens na twee jaar terug te keren.
Stadio Carlo Pranzo
Net buiten de stadsmuren aan de Via Francesco Calasso, begaf zich tussen 1924 en 1985 het vorige stadion van Lecce: het Stadio Carlo Pranzo, vernoemd naar een voormalig voetballer die omkwam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het houten stadion bood plek aan zo’n twaalfduizend toeschouwers. Hoewel er sinds de sloop in 1985 niets meer van het Stadio Carlo Pranzo terug te zien is, zijn de imposante zestiende-eeuwse stadsmuren nog altijd het bezoeken waard. Een wandeling maken over het vijftien meter hoge fort in de avond is een garantie voor wat prachtige plaatjes.
Legendes
Op 2 december 1983 sloeg het noodlot toe toen Michele Lorusso en Ciro Pezzella, twee ijzersterke verdedigers van Lecce, omkwamen bij een auto-ongeluk. Vanwege vliegangst besloot het duo, met maar liefst in totaal 569 wedstrijden voor Lecce op hun naam met de trein te reizen naar de uitwedstrijd in Varese. Om de twee spelers te eren werd in 2017 een muurschildering gemaakt in de wijk Stadio di Lecce, dichtnabij het Via Del Mare. Het is een van de vele metershoge muurschilderingen aan de Via Ragusa die de sobere achterstandswijk wat kleur moeten geven.
Fanstore
In het centrum van Lecce vind je twee fanstores. De officiële US Lecce Fanstore bevindt zich tussen de smalle straatjes aan de Via Fabio Filzi. Duidelijk herkenbaar aan zijn moderne strakke voorgevel met daarop in koeienletters U.S. Lecce Fanstore. Een andere plek om je Lecce merchandise te scoren is bij Lecce Store Salentinamente, gelegen aan de Via Vittorio Emanuele II tegenover de zestiende-eeuwse Chiesa di Sant'Irene-kerk in de buurt van het historische centrum van Lecce: Piazza Sant'Oronzo.
Historische centrum
Als Lecce weer eens promoveert naar de Serie A, komen fans van de giallorossa bijeen in de historische binnenstad. De echte blikvanger van de Piazza Sant’Oronzo is het adembenemende Romeinse amfitheater. Het gedeeltelijk opgegraven amfitheater huisvestte in zijn hoogtijdagen zo’n 25.000 mensen. Ook het Piazza del Duomo staat tijdens huldigingen vol met trouwe Lecce-supporters. Zo’n driehonderd meter van het Piazza Sant’Oronzo verwijderd, is het Piazza del Duomo het grootste plein in de binnenstad met de zeventigmeterhoge Kathedraal van Lecce als pronkstuk.
Cafés
Aangezien het Via del Mare ver buiten de binnenstad ligt, zijn er niet veel restaurants in de buurt van het stadion te vinden. Het ‘I Paladini’ aan de Piazzale Sondrio, op zo’n kwartier lopen van het stadion, is een goede plek om voor een wedstrijd van Lecce van een authentieke Italiaanse pizza te genieten. Wil je bij je bezoek aan Zuid-Italië met je gedachten nog even terug naar Noord-Europa? Dan is Rubens Brasserie Pub de juiste plek, haast een openluchtmuseum voor de bierliefhebber. Aan de Via Giacomo Matteotti, in de buurt van de prachtige gemeentetuin, hebben ze tal van Noord-Europese bieren op de planken staan. Guiness, La Trappe, Stella Artois, ga zo maar door. Daarnaast kan je er binnen ook Serie A-wedstrijden kijken, waaronder uiteraard die van Lecce.
Kaartjes
Met zo’n groot stadion voor een relatief kleine club in Italië zit het met het ticketaanbod wel goed. Kaartjes voor Lecce vindt je op Italiaanse ticketwebsite Vivaticket: https://uslecce.vivaticket.it/. Voor een bezoek aan een wedstrijd van Lecce ben je tussen de €19,- en €55,- kwijt. Kaarten gaan vaak pas één week van te voren in de verkoop.
Bereikbaarheid
Aangezien het Via del Mare ver buiten het stadcentrum ligt, laat de bereikbaarheid wel te wensen over. Op zo’n uur lopen van het centrum en zonder buslijn die je naar het stadion brengt, is de taxi je beste optie.
Beeld: BSR Agency, Shutterstock