Alkmaar is trots op de club van de grote trainers, het aantrekkelijke voetbal, de rijke historie, de toptransfers, de florerende jeugdopleiding en de moderne bedrijfsvoering. Het AFAS stadion is er steeds meer een afspiegeling van.
Rechtop in de wind
Zeker sinds de recente verbouwingen werkt het AFAS-stadion zich steeds verder omhoog in het linkerrijtje van Nederlandse voetbalonderkomens in de categorie ‘modern’. AZ heeft van de nood (een deel van het dak stortte in) een deugd gemaakt en de hele dakconstructie veranderd. Vooral de boog boven de hoofdtribune is fraai en doet denken aan Stadium of Light in Sunderland en St. Mary’s in Southampton.
Het helpt tegen de grootste spelbreker: de wind. In het door weilanden en autowegen omzoomde stadion (capaciteit: 19.500) heeft die vrij spel. Directeur Robert Eenhoorn heeft er zijn missie van gemaakt om de wind uit het stadion te bannen. Het dichtmaken van de hoeken is een volgende stap.
Geen zalmroze maar knalrood
Vrijwel verdwenen in het AFAS-stadion is het overvloedige zalmroze, de lievelingskleur van oud-voorzitter Dirk Scheringa die daarmee ook andere hobbyprojecten decoreerde. De spelersopgang naar het stadion is nu knalrood, met graffiti van kunstenaars Boye Wognum en Pim de Jongh. Wel gebleven is het gezellige spelershome dat ook dienstdoet als interviewruimte met een bar en houten stoelen en tafels. Hier aanschouwde op 19 april 2009 de selectie hoe Ajax met 6-2 van PSV verloor waardoor de tweede kampioensschaal naar Alkmaar kwam.
Speuren naar De Hout
Hoe modern AZ vandaag de dag ook mag ogen; het epicentrum van voetbalstad Alkmaar lag decennialang in de knusse, maar aftandse Alkmaarderhout gelegen in een nog steeds bestaand gelijknamig stadspark met daarnaast de vermaarde Alkmaarse drafbaan. Lichtmasten, nauwe catacomben, een bruin café als spelershome en onwelriekende pisbakken; dat was ‘De Hout’.
In aanpalende noodgebouwen moesten grote oefenmeesters als Louis van Gaal, Willem van Hanegem en Co Adriaanse hun plannen bedenken, terwijl Klaas en Louis, een olijk duo met een verstandelijke handicap, jarenlang overal tussendoor scharrelden.
Op de plek van het stadion bevindt zich nu een rustig bejaardenwijkje met aan de rand daarvan een nauwelijks zichtbare plaquette als aandenken aan het stadion.
Gunnery’s Irish Pub
Een geliefde AZ-kroeg in Alkmaar is Gunnery’s Irish Pub (Verdronkenoord 123), dat zijn hoogtepunt beleefde toen AZ in 2016 het Ierse Dundalk trof in Europa.
Supporterscafé Amstelhoek; favoriet van Van Hanegem
AZ werd opgericht in grand café Het Gulden Vlies in de Koorstraat 30. Daar werd ook de eerste landstitel in 1981 gevierd, met optredens van Willeke Alberti en André Hazes. Het wordt eind 2021 verbouwd en krijgt een nieuwe naam, maar aan de rand van het centrum naast parkeergarage Karperton zit nog wel supporterscafé Amstelhoek. In de gokkast naast de deur gooide Willem van Hanegem in zijn tijd als AZ-speler wel eens muntjes, legde hij een biljartje of dronk hij zijn glaasje naast ploegmaten als Hugo Hovenkamp of Henk van Rijnsoever.
Snackbar Danny; favoriet van Van Galen
Stadion de Alkmaarderhout mag verdwenen zijn, snackbar Danny houdt stand aan de Kennemerstraatweg. Een snackbar zoals een snackbar móét zijn inclusief groene decoratie tussen de kroketten en frikandellen en rode lichtbakken met in witte letters alle snacks onder elkaar. Het broodje AZ, wit broodje hamburger, met huzarensalade, ei, uitjes en de speciale, zelfgemaakte snackbar Danny-saus (rood en wit uiteraard), wordt nog steeds gretig afgenomen. Barry van Galen en Henk Timmer kwamen er steevast een vette hap halen na wedstrijden. Het laatste AZ-shirt van Van Galen is de grootste trots van de zaak tussen tal van AZ-parafernalia.
Trainen en talenten kweken in Wijdewormer
Bij AZ zijn de meeste trainingen openbaar. Daarvoor, en voor jeugdwedstrijden, moet je wel naar Wijdewormer (Zuiderweg 74A, tussen Amsterdam en Zaandam in).
Jong Holland; decor van de allereerste profwedstrijd
Vlakbij de plek waar vroeger de Alkmaarderhout stond, liggen de velden van amateurclub Jong Holland. Aldaar vond de allereerste profwedstrijd op Nederlandse bodem gespeeld tussen Alkmaar ’54 en Venlo. We schrijven 14 augustus 1954 om 18 uur ’s avonds, dertienduizend mensen waren erbij. Volgens de overlevering was het een matte vertoning, maar maakte het feest na afloop in de stad veel goed. De selectie van Venlo stapte pas de volgende ochtend weer op de trein naar Limburg.
Beeld: Marco Magielse, ANP