Dat NAC ongekend populair is in Breda en omstreken, behoeft nauwelijks uitleg. Zelfs in donkere tijden is de club goed voor minimaal 12.000 seizoenkaarten. Het Avondje NAC is herboren in het Rat Verlegh stadion al zal de herinnering aan de Beatrixtraat nooit verdwijnen.
Rat Verlegh stadion: thuisbasis van het moderne Avondje NAC
Het duurde even, maar het Rat Verlegh Stadion is na 25 jaar innig omarmd door de NAC-supporters. Na de verhuizing uit de Beatrixstraat moesten veel fans even wennen: het stadion oogde nog wat karakterloos en nieuw. Bovendien lag het verder uit het centrum, wat niet praktisch was voor een echt Avondje NAC: de succesformule uit de jaren ‘70 werd mede zo’n hit omdat de binnenstad vlakbij was. Tegenwoordig kan het ook aan de Rat Verleghstraat kolken. Dik 12.000 seizoenkaarten staan garant voor een volle bak.
Scherp op het eigen cultuurtje
Bij NAC zijn de supporters zeer scherp op hun eigen cultuurtje: trommels, mascottes en ‘goaljingles’ zijn in Breda ten strengste verboden. Supporters verfden het beton hoogstpersoonlijk in de clubkleuren, versierd met graffiti’s. Grote zwartwitfoto’s eren het verleden. Het stadion is qua architectuur vrij basic, maar door de steile hellingsgraad van de tribunes voelt het compact en intimiderend aan. Op wedstrijddagen is het stampvol in café Beatrix onder de befaamde B-Side; NAC’s eigen gele muur. Ook in de sponsorruimtes, skyboxen en overige stadioncafés gaat het steevast tot in de late uurtjes door.
Bij NAC begint alles in het café
Om de hoek van de Grote Markt, midden in het centrum, vind je de charmante Sint Janstraat en sportsbar Old Dutch. Een prima kroeg waar je volop sport kunt kijken, met veel historische (NAC-)foto’s en voetbalsouvenirs aan de muren. Dit is historische grond bovendien, want op de bovenverdieping van dit café werd NAC op 19 september 1912 opgericht, uit een fusie van NOAD en Advendo. Pal voor de deur van Old Dutch vind je een kleine plaquette die verwijst naar de oprichting van NAC.
Voorbeschouwen in De Bommel, De Beyerd en O’Mearas
Voor een klassiek Avondje NAC trap je af in café De Bommel (Halstraat 1), één van de bekendste en meest authentieke cafés van de stad. Ook populair onder supporters zijn de Ierse pub O’Mearas aan de andere kant van de Markt, en Dok 19 aan de Haven. Iets uit de richting, maar ook een echt NAC-cafe: het stokoude De Beyerd in de Boschstraat.
Oude sporen van NAC; Haagdijk & Beatrixtstraat
Wie de rauwe, volkse kant van NAC echt wil voelen, ontkomt niet aan de Haagdijk en - in het verlengde - de Nieuwe Haagdijk en de Haagweg, aan de noordkant van het centrum. Een vettige, stadse straat waar oud-bondscoach en NAC-legende Kees Rijvers lang een sportzaak had (op nummer 74).
Vanuit het centrum slingert de Haagdijk vlakbij de plek waar vroeger het oude stadion aan de Beatrixstraat. De plaquette aan het eind van de Beatrixstraat helpt bij het vinden van de exacte locatie van dit legendarische, helaas gesloopte onderkomen. Op de kruising met de Fellenoordstraat vind je gelukkig wel nog steeds café De Kopse Kant, een typische volkskroeg met veel NAC-souvenirs aan de muren.
NAC-menu bij café Schraven
Iets verderop vind je cafetaria Schraven. In deze voortreffelijke familiezaak die al ruim een eeuw bestaat, kun je op wedstrijddagen een ‘NAC-menu’ bestellen; verse friet met stoofvlees, een huisgemaakte nasibal (aanrader!) en een flesje Jupiler.
Café Breda met oud-NAC-speler Remie achter de toog
Wie de route op weg naar het stadion compleet wil maken, loopt nog een beetje verder naar het noorden, over de brug. Daar zit sinds 2021 het café van de legendarische NAC-rechtsbuiten Peter Remie: Café Breda. Remie, goed voor dik driehonderd wedstrijden in het geelzwart, tapt er met zijn vrouw hoogstpersoonlijk de biertjes. Ook oude clubiconen als John Karelse en Ton Lokhoff komen hier geregeld. De kroeg is pretentieloos, maar met volop fraaie NAC-foto’s aan de muren.
Benoist sportartikelen
Nu je toch op de Haagweg bent, kun je nog maar beter nog een klein stukje doorlopen richting nummer 30. Daar vind je een klein authentiek winkeltje dat ‘Benoist Supportersartikelen’ heet met heel veel NAC-souvenirs, compleet met shirts die door de jeugdteams zijn gedragen.