De sprookjesachtige voorgevel van Het Kasteel is een geliefd decor voor selfieschieters. Tradities te over in het stadion van Sparta dat geworteld is in het rauwe Spangen, en geliefd tot aan de Noordzeekust.
Eerste voetbalstadion met torentjes en ridderzaal
Hoe komt Sparta een aan Kasteel als stadion? Daarover verschillen de meningen, maar zeker is dat de eerste versie werd gebouwd in 1916, naar een ontwerp van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeijnder, het was tevens het eerste voetbalstadion van Nederland. De meest ingrijpende renovatie vond plaats in 1998-1999: het stadion werd toen bijna volledig herbouwd, en het veld een kwartslag gedraaid. Alleen de bakstenen façade met de twee torentjes bleef bij de verbouwing behouden, inclusief het bouwaardewerk van Willem Coenraad Brouwer waar nu het Sparta Museum in is gevestigd.
Veel Sparta-talenten zijn afkomstig uit de wijk Spangen of Schiemond, beiden lichtelijk in opmars na jaren van achteruitgang. De supporters komen uit de hele Rijnmond-regio en het Westland. Elitair is Sparta allang niet meer, traditioneel nog wel. Voor elke wedstrijd wordt staand uit volle borst de Sparta Marsch gezongen.
Mijmeren over Jayne, zingen met Broederliefde
Voor wie de tekst even vergeten is: vlak voor de statige Kasteelzijde hangt, op de hoek van de Huygenstraat, een roodwit gestreept notenschrift met daarop het Sparta-lied. Helaas is een manshoge zwartwitfoto van filmster Jayne Mansfield die de aftrap nam voor Sparta-DOS in 1957 (waarna het complete Kasteel in katzwijm viel) in de naburige Nicolaas Beetsstraat in 2017 losgewaaid en daarna door de gemeente verwijderd. Wel kun je zomaar de rapformatie Broederliefde op het Cruyff court naast het Kasteel zien voetballen. Zij zijn de huisband geworden bij Sparta-feestjes.
Een knipbeurt in een Sparta-decor
Wie zich laat knippen aan de Jacob Catsstraat 53B door Aad Assman ziet in de spiegel naast zijn gezicht allerlei Sparta-stickers en krijgt een gestreept kapperskleed om. Links kijken Laurel & Hardy gehuld in Sparta-shirts toe. Rechts hangen talloze Sparta-shirts, wedstrijdvaantjes en andere relikwieën die perfect passen in de jaren dertig-stijl. Een prachtige houten deur als entree, authentieke scheermessen, een kapperspaal en strak ingevette coupes prijkend op vintage reclameposters voor pommade. Laat Aad, al sinds 1962 coiffeur, praten over Sparta en voor je het weet ben je klaar, talloze Sparta-anekdotes rijker.
Maak een Deelder-trip
Voor de deur van café Ari struikel je bijna over het kleurrijke houten silhouet van Jules Deelder (1944-2019). De dichter, nachtburgermeester en beroemdste Sparta-supporter woonde naast Ari, op Mathenesserlaan 168, maar zat steevast in het door zijn boezemvriend en Sparta-gezel Ger Koedam gerunde café waar veel voetbalvolk komt. Door heel Rotterdam duiken dichtregels van Deelder op, uiteraard ook zeer prominent op Het Kasteel (‘Dat de hemelpoort veel weg heeft van het Kasteel’). Daar is ook een speciale Deelder-vitrine.
Waar is de meeuw?
Halverwege Sparta-Feijenoord in 1970 trapte doelman Eddy Treijtel een nietsvermoedende meeuw uit de lucht. De stadsrivalen claimen allebei het bewuste dier, opgezet en wel, in hun museum te hebben staan.
Panenka en anderen
Aan de Eendrachtsweg bevindt zich de mooiste sportbar van Nederland, Panenka. Neem plaats op één van de chesterfields, het terras, de houten tribune of in de skybox, kijk naar sportwedstrijden en laat je verwennen door de uitstekende koks. Er worden diverse sportwedstrijden uitgezonden. Poolcafé Delfshaven (Aelbrechtskolk), De Gouden Snor (Kleiweg) of Tapperij vanouds ’t Kraantje (Schiedamseweg) zijn meer specifieke Spartatenten. Sparta-spelers gaan graag naar koffietent Hopper of naar UEB West.
Beeld: Shutterstock, ANP, Panenka