Wie Volendam binnenrijdt, ziet links vier lichtmasten en rechts de popperige gevels van de huisjes in de haven. Precies in het midden staat de kerk. Die ene aanblik zegt alles over het unieke karakter van de enige dorpsclub in het betaald voetbal.
Kras Stadion; pal tussen de arbeidershuisjes
Er wordt weleens geopperd het Kras Stadion te verplaatsen naar de weilanden van de Purmer, hemelsbreed een kilometer buiten de dorpsgrens. De meeste mensen trekken wit weg bij die gedachte. Daarmee zou FC Volendam het unieke karakter verliezen.
De thuishaven wordt omzoomd door arbeidershuisjes van rode bakstenen en pannendaken. In een van die straatjes, schuin tegenover de hoofdingang, woont Piet Jonk. De trouwe terreinknecht trad 31 jaar geleden in de voetsporen van zijn vader Jaap (‘Piel’), naar wie een tribune is vernoemd.
Steeds meer kleur en karakter
Het degelijke stadionnetje uit 1975 is een paar keer verbouwd en heeft inmiddels 7.384 zitplaatsen op vier losse tribunes. De binnenkant begint steeds meer kleur te krijgen. Op de sobere grijze muren aan de zijde waar de fanatieke supporters van de Hekside hun café hebben zijn levensgrote muurschilderingen gemaakt van de clubiconen Dick Tol, Wim Jonk, Johan Steur en Jack Tuyp. De gebroeders Mühren staan in de planning. Jonk, de Volendamse recordinternational, is ook levensecht te bewonderen, de oud-speler is op moment van schrijven hoofdcoach.
De Dijk; een heerlijk dagje uit
Door de idyllische ligging aan de boorden van het IJsselmeer groeide het vissersdorp uit tot de drukstbezochte toeristische attractie in Noord-Holland. Scheidsrechters en notabelen van bezoekende clubs trekken speciaal een dagje uit als ze naar (FC) Volendam moeten. Ze nemen hun partner mee, slenteren over de beroemde Dijk, eten een gebakken visje en kunnen daarna lopend naar het Kras Stadion: een wandeling van nog geen tien minuten. Grote kans dat je een bekend gezicht ontwaart, naast voetbal en vis, staat Volendam ook om zijn zangers en BN-ers bekend. Volendammers verlaten zelden hun geboortegrond.
Jan Smit & co stellen hele hart open voor de FC
Jan Smit zou al z’n gouden platen willen inruilen voor één wedstrijd in het eerste elftal van ‘de FC’. Het zegt veel over zijn clubliefde. Net als Elton John dat deed bij FC Watford, hoopt Smit op een dag voorzitter te zijn. Na de training komt hij weleens een balletje trappen met zijn zoontje. De vicevoorzitter wierp zich met zijn vrienden Nick en Simon en de 3JS op als een belangrijke sponsor toen de nood hoog was. Onder de naam Votown Allstars verzorgen ze jaarlijks een concert in het stadion. De opbrengst gaat naar de club.
Houten bruggetje tussen heden, verleden en toekomst
Een houten bruggetje verbindt FC Volendam met RKAV Volendam. De huidige trainer Wim Jonk, die zelf ooit de oversteek maakte, heeft de samenwerking tussen prof- en amateurtak nieuw leven ingeblazen. Hij ziet het als de levensader van de club.
Jack en Pé Mühren; spitsvondige stadionspeakers
Stadionspeaker Jack Mühren is – behalve de broer van Arnold en Gerrie – ook de neef van dorpslegende Pé. De toneelschrijver zat 59 jaar in de radiocabine en vermaakte de mensen met zijn spitsvondigheid. ‘Met nummer vier: Frank Verlaat. Mooi op tijd, jochie.’
Neef Jack wil zeker geen imitator zijn. Maar soms als er een bal over het dak verdwijnt, kan hij het niet laten om te zeggen: ‘Die ligt nu bij Jan Smit in het zwembad.’ Afgelopen zomer is Mühren begonnen met een talkshow over de dorpsclub. Bert van Marwijk, Louis van Gaal, Willem van Hanegem en Guus Hiddink wijzen Mühren nooit af. Hun gage is een pondje paling van Smit-Bokkum.
Sporthuis Tol: de laatste schoenen van Cruijff en meer…
Het mooiste museum heeft geen officiële status en de afmeting van een bezemkast. Op de benedenverdieping van Sporthuis Pier Tol staat achter glas – tussen oude foto’s, houten kicksen en een door de eigenaar gedragen Nederlands elftal-shirt – de heilige Graal: het laatste paar voetbalschoenen van Johan Cruijff uit 1984.
Beeld: BSR, ANP