Artikel

24 uur in voetbalstad Manchester

In voetbalstad Manchester kun je je uiteraard dagenlang vermaken, maar is ook bij uitstek geschikt als korte voetbaltrip van één dag. We helpen je met de perfecte 24 uur in de stad van Old Trafford, Manchester City, voetbalshirts én het mooiste voetbalmuseum van Engeland.

24 uur in voetbalstad Manchester

24 uur in voetbalstad Manchester

9.30 uur, Deansgate

POT KETTEL BLACK

In de klassieke Victoriaanse winkelpassage Barton Arcade vind je, schuin achter de winkel van Classic Football Shirts, dit perfecte koffiezaakje voor een heerlijk ontbijt. Het is een beetje een hipstertent, maar de koffie en de broodjes zijn voortreffelijk. De link met voetbal? Nou, je kijkt uit op een regelrecht voetbalshirtwalhalla. Wat wil je nog meer.

10.30 uur, Deansgate

CLASSIC FOOTBALL SHIRTS

De oprichters van Classic Football Shirts komen uit Manchester, hun hoofdkwartier ligt vlakbij het stadion van Manchester City, waar ze een reusachtige hangar beheren met duizenden voetbalshirts. Van daaruit bestieren ze hun enorme webshop classicfootballshirts.co.uk. Maar aan de straatzijde van de Barton Arcade vind je één van hun twee fysieke winkels (de andere is in Londen): altijd een feest om even te bezoeken. De prijzen van de talloze vintage shirts variëren nogal, maar het lijkt ons heel sterk dat je hier niets moois kunt vinden.

11.30 uur, Deansgate

WATERSTONES EN MEER

Wandel over Deansgate in noordelijke richting en je passeert volop leuke winkels en restaurants, en best wel veel met een linkje naar voetbal. De boekenzaak Waterstones is ongeveer halverwege een aanrader: ze hebben een grote collectie van voetbalboeken. Ook geinig: nachtclub Liv is een vrij bekende hotspot onder voetballers. Restaurant Rosso (43 Spring Gardens) iets verderop is óók populair onder spelers, een wat duurdere Italiaan die voorheen in handen was van Rio Ferdinand.

12.15 uur, Cathedral Gardens

NATIONAL FOOTBALL MUSEUM

Sowieso het grootste, maar vermoedelijk ook het mooiste voetbalmuseum van Europa. Midden in Manchester vind je het National Football Museum: altijd een bezoekje waard. Niet alleen raak je nooit uitgekeken op hun geweldige collectie en tal van interactieve snufjes, ook de wisselende tentoonstellingen (op de bovenste verdieping) zijn enorm de moeite waard. Handig: één ticket van twaalf pond biedt je de mogelijkheid om een heel jaar het museum te bezoeken. Heb je nog niet alles gezien? Ga een dag later nog eens terug.13.30 uur, Chester Road

OLD TRAFFORD

Vanaf Victoria Station (pal naast het National Football Museum) kun je eenvoudig het trammetje nemen naar Old Trafford. Check vooral even onze uitgebreide gids naar dit historische stadion. Old Trafford is uiteraard het mooist op wedstrijddagen, maar bij dit majestueuze stadion is een stadiontour ook de moeite waard. Alleen al de vele historische elementen zijn geweldig, waaronder de Munich Tunnel, met zijn eerbetoon aan de Busby Babes.

15.00 uur, Ashton New Road

ETIHAD STADIUM

Welke club je in Manchester exact bezoekt, is uiteraard mede afhankelijk van het speelschema. Van Manchester City kun je van alles vinden, maar een bezoek aan het Etihad Stadium is zeker geen straf - en anders zijn er nog genoeg alternatieven. Rochdale, Oldham Athletic en Altrincham zijn drie heerlijke clubs als je wat obscuurders zoekt, gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Manchester. Ook leuk: FC United of Manchester, de florerende supportersclub van rebellerende United-fans.

17.15 uur, Chester Road

THE TRAFFORD

Welke club in Manchester je ook bezoekt, een bezoek aan de pub kan natuurlijk niet uitblijven, liefst een beetje in de buurt van het stadion. The Trafford is een mooie bij United, al kom je daar op wedstrijddagen alleen binnen met een (thuis)kaartje. Ga je naar het sympathieke clubje Altrincham FC, een paar haltes voorbij Old Trafford? The King George, iets verderop aan Moss Lane, is perfect en ruim, met mooie voetbalfoto’s aan de muren.

19.00 uur, Tib Street

TIB STREET TAVERN

Manchester is een fijne stad om uit te gaan: een soort rauwe versie van Eindhoven, waar je het hele centrum prima te voet kunt verkennen. Wie na de wedstrijd nog even de stad in wil, kan prima terecht bij de sportsbar annex pub Tib Street Tavern, midden in het Northern Quarter. Sowieso is dit een erg leuke, wat hippe en alternatieve buurt met tal van leuke cafés en eettentjes. Ben je meer op zoek naar het typisch Engelse uitgaansleven met veel alcohol en vrouwen in strakke, blote jurkjes (zelfs midden in de winter)? Roxy Ball Room is dan een prima optie, zoals vrijwel alles in de omgeving van het Print Works-gebouw. Wil je iets meer ‘stijl’ juist? Dan is de omgeving van de straat Deansgate (zie ook hierboven) de beste optie.

03.00 uur, Sir Matt Busby Way

HOTEL FOOTBALL

Het ligt niet per se gunstig ten opzichte van het centrum, ‘s nachts moet je een Uber of taxi nemen, maar een ‘voetbalhotel’ is het natuurlijk wel: Hotel Football van de gebroeders Neville is niet per se spectaculair, maar best wel leuk om een keer te zien. Pal naast Old Trafford is het hotel steevast volgeboekt ofwel erg duur op wedstrijddagen van United, maar op doordeweekse dagen vallen de prijzen wel mee.


Bonustips:

Heb je nog wat uurtjes te vullen in Manchester? Restaurant San Carlo (King Street West) is erg populair onder spelers van Manchester United. Truus en Louis van Gaal gingen in hun tijd bij Manchester United graag eten bij Wing’s aan Lincoln Square, een prima Aziatisch restaurant. In het grote centrale winkelcentrum Arndale vind je volop sportwinkels, maar ook twee winkels met (voetbal)memorabilia: Simply Iconic en Gold Star. Ook grappig en een tikje onverwacht misschien: in Arndale zit ook een grote winkel van Cruyff Sports.

Beeld: SANTOS