Hoewel Excelsior in de schaduw staat van grote broer Feyenoord en rivaal Sparta is een bezoek aan Woudestein best een aanrader. Het stadion in Kralingen wordt ook wel ‘de huiskamer van het betaald voetbal’ genoemd. Onder supporters heerst bij elke thuiswedstrijd een echte familiesfeer.
Gemoedelijk Woudestein
Wie aan Excelsior denkt, denkt aan Woudestein. Woudestein, vanwege sponsorredenen Van Donge & De Roo Stadion genoemd, ligt aan de rand van Kralingen en is met een capaciteit van 4.400 een van de kleinste stadions van Nederland. Kralingen is een wijk gekenmerkt door hoge herenhuizen, trapveldjes en sociale huurwoningen. Van buiten heeft Woudestein niet veel om het lijf, maar binnen is de sfeer opperbest. De Robin van Persie-tribune, een staantribune aan de zuidkant, is de dirigent die met zang en getrommel het stadion opzweept.
Uitbreidingsplannen
In de jaren vijftig konden er zo’n 11.000 mensen plaatsnemen in Woudestein. Die tijden liggen ver achter ons. Wel zijn er plannen om het stadionnetje flink te moderniseren. Niet alleen met een uitbreiding naar 6.500 plaatsen, maar ook door vier fraaie flats op het dak te plaatsen. Het is echter nog maar de vraag wanneer de bouw voor dit ‘Excelsior City’-plan van start zal gaan. De Rotterdamse gemeenteraad moet nog altijd goedkeuring geven voor de uitbreiding.
Excelsior, de heen-en-weer van Rotterdam
Excelsior werd in 1902 opgericht onder de naam Rotterdamse Voetbal en Atletiek Vereniging Excelsior. In het 120-jarig bestaan schommelt Excelsior vaak tussen de Eredivisie en de eerste divisie. Alleen FC Volendam promoveerde vaker naar de Eredivisie (10x) dan Excelsior (9x). De meest memorabele momenten uit de geschiedenis van Excelsior vonden dan ook plaats in de nacompetitie. Excelsior promoveerde in 2010 door rivaal Sparta te vellen met de gelijkmaker in de 94ste minuut. In 2022 wist Excelsior promotie af te dwingen door een beladen duel met ADO Den Haag op strafschoppen te winnen. In de Excelsior-versie van Sweet Caroline zit een audiofragment van de promotie in 2010. Galmend door de stadionspeakers levert dat bij Excelsiorsupporters nog altijd een brede glimlach op.
Markante voorzitter Henk Zon
De hoofdtribune van Woudestein draagt met trots de naam van ‘Mister Excelsior’ Henk Zon. Zon was van 1952 tot 1977 voorzitter van Excelsior. De goedlachse voorzitter zette zich altijd in om geld in te zamelen voor ‘zijn’ Excelsior. Het initiatief van Zon om oud papier op te halen voor guldens, leverde Excelsior de bijnaam Oud Papier-club op. Zon zong daarnaast al te graag het clublied en als het vijfde team nog een vlaggenist nodig had, raasde Zon met bolhoed en al langs de lijn. Naast een tribune en fraaie foto’s van Zon (met een tientje in zijn hoed) in de catacomben, is er in Rotterdam-Noord ook een straat vernoemd naar de voormalig voorzitter. De zo’n honderd meter lange Henk Zonstraat is vergezeld door andere straatnamen vernoemd naar Rotterdamse voetballers zoals Leen Vente, Henk van Spaandonck en Wim Lagendaal.
Cafés
Al sinds jaar en dag bezoeken Excelsior-supporters vóór en na een wedstrijd de cafés Hoekzight en De Dijk. Gelegen aan de levendige Oostzeedijk en makkelijk bereikbaar met de tram, is het dé plek waar menig Excelsior-supporter voor een wedstrijd samenkomt en van een pilsje geniet. Meer dan één Excelsiorsjaal zul je er echter niet aan de muur zien hangen. Met drie profclubs in Rotterdam zijn beide cafés uiteraard ook voor Feyenoord- en Sparta-fans te bezoeken.
Fanplein Excelsior en businessruimte
Voorafgaand aan een wedstrijd verzamelen supporters van Excelsior zich rondom het stadion op het fanplein. Achter de toegangspoorten, niet groter dan een zestienmetergebied, is het de plek om flinke zak friet- of een warme stroopwafel te scoren. Je vindt er ook een ouderwetse kantine. Erg druk is het ook altijd in de businessruimte waar coryfeeën, oud-spelers, pers, sponsors, studenten en medewerkers door elkaar staan. Zeker na afloop kan het hier tot laat enorm gezellig zijn. De uitslag heeft daar weinig invloed op.
Kaartjes
Tickets voor wedstrijden van Excelsior zijn eenvoudig verkrijgbaar op de officiële website van de club. Voor maar €16,50 heb je al een plek op de Erasmustribune. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en bestellen maar.
Bereikbaarheid
Vanaf station Rotterdam Centraal rijden er twee trams richting Woudestein: 21 en 24. De tram stopt nagenoeg voor de deur. Mocht je van plan zijn met de auto naar Kralingen te reizen is er rondom het stadion is genoeg plek om je auto te parkeren.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency