FC Porto kunnen we, net als aartsrivaal Benfica, toch wel tot de Europese topploegen rekenen. Wat in ieder geval als een paal boven water staat: een avond in het vurige Estádio do Dragão is voor iedereen de moeite waard, en in voetbalstad Porto ben je ook niet zomaar uitgekeken.
Estádio do Dragão
Het voor het EK van 2004 gebouwde Estádio do Dragão (het Stadion van de Draken) is, of je er nou van houdt of niet, wel een stadion wat je in één oogopslag herkent. Een moderne arena, maar wel met een duidelijk karakter door de hoge ligging, fraaie blauwe stoeltjes, het imposante dak en de beroemde open gaten achter beide doelen. Met iets meer dan 50.000 plaatsen een meer dan waardig stadion wat bij de statuur van topclub Porto past.
Muurschilderingen op het stadion
Als je een rondje over de promenade rond het stadion maakt, zullen de verschillende kunstwerken je zeker opvallen. De draken op de stadionmuren springen in het oog, maar ook de in graffiti-achtige stijl gemaakte kunstwerken van legendarische spelers en momenten uit de clubgeschiedenis. Zo zie je onder andere het beroemde hakje van Madjer, Deco met de UEFA Cup en Falcao met één van zijn beroemde goals.
Het fantastische clubmuseum
Als je dan toch rond het stadion loopt mag een bezoek aan het clubmuseum niet ontbreken. Je vindt er van alles. Standbeelden van grote trainers als Bobby Robson en José Mourinho een geweldige prijzenkast en natuurlijk speciale aandacht voor de twee keer dat FC Porto de ‘Cup met de Grote Oren’ wist te winnen. En dan hebben we het nog niet eens over de oude spelerstunnel, de Toyota van Madjer en de geweldige shirtjesgalerij gehad.
O Braseiro Das Antas
Natuurlijk, toen FC Porto het Estadio das Antas verliet moest menig fan een traantje laten. Maar het goede nieuws was dat FC Porto wel in de buurt van het oude stadion bleef. Wat heet: als je vanaf het Estádio do Dragão omhoog de Alameda das Antas op loopt, vind je aan je rechterhand direct de lege plek waar ooit het oude stadion stond. Als je even verder loopt vind je een paar klassieke barretjes die er in de tijd van het oude stadion ook al zaten, zoals ‘O Braseiro das Antas’. Een geweldig klein zaakje met veel sjaals en foto’s, waar je een biertje kunt krijgen voor amper een euro maar bovenal kunt genieten van een heerlijk Portugees sfeertje. Ook leuk: uiteraard kun je er ook de specialiteiten van Porto bestellen: een glas port en een francesinha (een gigant van een sandwich).
Campo da Constituição
Lang geleden, van 1913 tot 1952 om precies te zijn, speelde FC Porto midden in de stad. Het Campo da Constituição was het kloppend hart van de club, er werden titels gevierd, en het grote Real Madrid kreeg er ooit zelfs met 5-0 op de broek. Het bleek in de jaren ’50 te klein, en dus werd het Estadio das Antas gebouwd, maar toch heeft FC Porto de plek nooit helemaal verlaten. Wat heet: na een serieuze opknapbeurt is het nu nog altijd één van de plekken waar jeugdteams hun wedstrijden spelen, er zit een fanshop en ook de oude stadionmuur is in ere hersteld.
Estádio da Lima
Liefhebber van verlaten stadions? Loop dan bij het stadion hierboven nog even door de Rua da Constituição in, naar het oosten. Sla linksaf de Rua de Alegria in, en na enkele tientallen meters tref je aan je linkerhand een leeg veld aan. Op een muur is een bescheiden kunstwerk gemaakt, dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat. ‘FOOTBALL HISTORY WAS HERE’, staat er in bescheiden Engels. En het klopt ook wel, want het zijn de resten van het oude Estádio da Lima. Hier week FC Porto naar uit als ze een stadion van wat groter formaat nodig hadden, bijvoorbeeld voor de legendarische wedstrijd tegen Arsenal in 1948. De door Porto gewonnen beker in die wedstrijd is de grootste ter wereld, en nog altijd te bewonderen in het clubmuseum. Sinds de jaren ’50 heeft de club niet meer in het Estádio da Lima gespeeld, en bijzonder genoeg is er sindsdien helemaal niets met de plek gedaan. Aan de noordkant van het veld – waar je overigens zo op kunt stappen – vind je nog steeds de staantribunes van weleer, of beter gezegd: wat daar nog van over is.
Aliados, de plek voor de grootste feesten
Als absolute grootmacht in Portugal wordt FC Porto grofweg zo om het jaar kampioen. En dat mag natuurlijk gevierd worden, om precies te zijn op de Avenida dos Aliados in hartje stad. Op de kop van het plein staat het stadhuis waar de spelers dan verschijnen en uitkijken over een mensenmassa van honderdduizenden, helemaal tot de Praça de Liberdade en het station van São Bento aan toe. Links van het stadhuis vind je overigens, op nummer 325, het oude hoofdkwartier van de club.
Kaartjes
Voor reguliere thuiswedstrijden van FC Porto kun je vrij eenvoudig aan kaarten komen. Voor de toppers tegen Benfica en Sporting moet je vaak wel socio, lid van de club zijn. Op de website van FC Porto kun je er alles over vinden.
Bereikbaarheid
Dankzij het gelijknamige metrostation Estádio do Dragão ben je zo van en naar het stadion. Verschillende metrolijnen brengen je binnen enkele minuten vanaf het voetbal naar treinstation Porto-Campanhã en het stadscentrum.
Beeld: Shutterstock, SANTOS