Wembley voor beginners: hierom moet je erheen
Het zal altijd één van de meest iconische stadions ter wereld blijven: Wembley Stadium. Staat-ie nog op je bucketlist, of wil je er dolgraag nóg een keer heen? Deze gids wijst je de weg, ook buiten de gebaande paden.
Het stadion waar je geweest moet zijn
Kun je het als doorgewinterde voetballiefhebber aan jezelf verkopen om nog nooit op Wembley te zijn geweest? Wij vinden van niet, heel eerlijk gezegd. Alleen al de naam 'Wembley' roept zoveel magie en historie op, dat het typisch zo'n plek is waar je ooit in je leven geweest moet zijn. Het nieuwe Wembley, geopend in 2007, is misschien niet meer zo karakteristiek als zijn voorloper met de beroemde Twin Towers, het oorspronkelijke Empire Stadium uit 1923. Maar nog altijd is Wembley een verpletterend stadion met een geweldige akoestiek, massieve tribunes en een imposante architectuur. De sfeer is, zeker bij finales, overweldigend. Ga er vooral een keer heen.
Maar hoe en wanneer?
Op Wembley worden vrijwel uitsluitend 'grote' wedstrijden gespeeld: bekerfinales, interlands en beslissende play-off-wedstrijden om promotie. Dat maakt het niet altijd eenvoudig om aan kaartjes te komen. Zeker niet voor de finales om de FA Cup en de League Cup, enigszins afhankelijk van welke clubs er spelen. Tottenham Hotspur speelde een tijdje op Wembley toen het eigen Tottenham Hotspur Stadium werd gebouwd, maar die tijd is voorbij,
Toch zijn er volop opties om naar een mooie wedstrijd op Wembley te gaan. Zo kun je voor reguliere kwalificatie-interlands van Engeland vaak prima aan een kaartje komen via de website van de FA. Een nóg betere optie zijn de finales van de play-offs in de diverse profdivisies, die doorgaans in de laatste weekenden van mei worden gespeeld.
Ook hier ligt het eraan welke clubs de finale halen: met relatief kleine clubs zoals Burnley of Brentford heb je meer kans dan in het geval van pakweg Leeds United of Newcastle United, maar vaak blijven er wel kaarten over in de 'general sale', te bestellen via de clubsite. Voor de play-offs in de lagere divisies kun je vrijwel altijd op een relaxte manier aan kaarten komen. Wembley zit dan niet vol, maar sfeervol is het wel. Voor veel kleine clubs is het een droom die uitkomt om op Wembley te mogen spelen.
Ontdek ook de buurt rondom Wembley
Als je per se de wandeling wilt maken over Wembley Way, het beroemde voetpad dat naar het stadion leidt, dan kun je het beste de metro nemen naar station Wembley Park. Wil je ook de buurt rondom het stadion ontdekken, neem dan de metro naar Wembley Central (vaak ook wat rustiger om te bereiken).
Dat station ligt midden in het centrum van de wijk Wembley, feitelijk een soort voorstadje. De buurt is niet toeristisch of fraai, wel enorm multicultureel en divers, en daarmee exemplarisch voor het moderne Londen van nu. Onderweg naar het stadion kom je ook een paar klassieke pubs tegen, waaronder The Liquor Station en JJ Moon's. Niet spectaculair, maar ook niks mis mee.
Bonustip: Als je er toch bent, loop dan voorl ook even door de straat Neeld Crescent. In een bescheiden huis op de hoek groeide de Engelse sterspeler Raheem Sterling op als kind. Een romantisch beeld: je kunt Wembley moeiteloos zien opdoemen achter de huizen. Sterling droomde er jaren van om er ooit te spelen - en maakte het waar. Vlakbij vind je ook nog de pub The Corner House, die erg populair is op wedstrijddagen.
De herinnering aan 1966 is overal
Aan het eind van Wembley Way, aan de noordkant van het stadion, tref je onvermijdelijk het standbeeld van Bobby Moore met de wereldbeker, pal voor de ingang van het stadion. De herinnering aan 1966, het jaar van de enige hoofdprijs die de nationale Engelse ploeg ooit won, is nog altijd overal in en rondom Wembley. Er is een 'Bar 1966' in het stadion en in de gangen tref je volop foto's van het legendarische WK. Wanneer je een Stadium Tour boekt, tref je in één van de centrale hallen een voetbalmuseum met souvenirs, al is 'museum' wel een wat groot woord.
Het blijft onbegrijpelijk dat de iconische Twin Towers van het oude Wembley volledig verloren zij gegaan bij de verbouwing die in 2002 begon. In plaats daarvan heeft Wembley nu een 'arch' als herkenningspunt, de grote boog die je tot ver buiten Londen kunt zien.
Hotels, winkels en een hip foodcourt
Het gebied in de directe omgeving rondom Wembley Stadium is sinds 2007 uitgebreid ontwikkeld, een beetje zoals ook bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam-Zuidoost. Je vindt rondom het stadion allerlei hotels, horeca en winkelcentra, waaronder de London Designer Outlet, een grote mall waar je zo'n beetje alle grote merken kunt vinden.
Het is niet per se het meest gezellige gebied van Londen, maar je kunt je er prima vermaken. Aan de noordkant van het stadion tref je het Wembley Box Park, een soort foodcourt met kleine winkeltjes. Leuk, al is het Box Park in de hippe wijk Shoreditch nog wat aardiger en authentieker. Vlakbij Wembley Stadium ligt ook Wembley Arena, een grote concerthal waar veel grote bands optreden, vergelijkbaar met Ahoy' of het Ziggo Dome.
Wembley heeft ook een England Stadium Store met voetbalsouvenirs, maar heel opgewonden zul je daar vermoedelijk niet van raken. De merchandise is nogal obligaat. Voor Engelse voetbalshirts kun je beter in één van de sportzaken in de omgeving terecht.
Zoek je hotel in Camden, Notting Hill of rond Baker Street
IJzeren wet als je naar Londen gaat: regel je logistiek een beetje logisch en strategisch. Het heeft geen zin om steeds kriskras door de stad te gaan reizen, daar is Londen veel te groot voor, en het is zonde van je tijd.
Wembley zelf is geen wijk waar je je een compleet weekend kunt vermaken, een dag is echt genoeg. We zouden ja daarom aanraden om in een leuke wijk aan de noord- ofwel westkant van het centrum te gaan zitten. Camden (alternatief en levendig, zie foto), Notting Hill (hip en deftig) of het gebied rondom Baker Street (toeristisch, maar wel écht Londen) liggen gunstig ten opzichte van het stadion.
Wil je een combinatie maken tussen een wedstrijd op Wembley en een andere Londense club. Er is keus genoeg natuurlijk, check vooral onze ultieme reisgids naar Londen.
Beeld: BSR Agency/Shutterstock