

Als je een prioriteitenlijstje met stadions hebt zou Everton helemaal bovenaan moeten staan. Goodison Park is één van de mooiste stadions van Engeland, behoort tot een uitstervend ras en verdwijnt binnen nu en een paar jaar. Ga naar Everton, nu het nog kan. Bedank ons later maar.
Everton
Door sommige mensen wordt Everton weleens ‘de kleine club van Liverpool’ genoemd. Ten onrechte vinden wij. Natuurlijk is de erelijst van buurman Liverpool FC wat langer, maar ook The Toffees hebben een geschiedenis waar veel clubs een puntje aan kunnen zuigen. Everton is één van de oudste clubs van het land, en er is op het hoogste niveau geen club waar je de geschiedenis zo voelt als hier.
Goodison Park
Waarom je nu naar Everton moet? Wel, ze gaan verhuizen. Het prachtige openluchtmuseum Goodison Park gaat over een paar jaar, na meer dan 130 jaar dienst te hebben gedaan, verdwijnen. Het stemt ons romantici verdrietig maar ook Everton moet mee in de rat-race van de Premier League, en dus gaan ze één van de mooiste stadions van Engeland verlaten. Een stadion waar Pélé en Garrincha nog scoorden, een halve finale op het WK plaatsvond en de meeste wedstrijden in de Engelse hoogste divisie gespeeld werden. Het voelt haast misdadig om hier te vertrekken.
Goodison Park mag dan van buiten niet eens zo speciaal zijn, de ligging is dat wel. Let op hoe dicht de huisjes op Goodison Road tegen de hoofdtribune aan staan. Het is een geweldig gezicht om op de wedstrijddag de Evertonians door de smalle straatjes naar het stadion te zien wandelen.
De binnenkant van ‘Goodison’ is fantastisch, met de plaatsen dicht op het veld en de hoofdtribune die loodrecht omhoog lijkt te lopen. Wij raden een plekje op de tribune op de Howard Kendall Gwladys Street End aan, waar traditioneel de meest vocale Everton-fans zitten. En let op het geklepper van de houten stoeltjes, als de hele tribune tegelijk op staat: het klinkt ons als muziek in de oren.

Dixie Dean

Loop een rondje om het stadion, want op de buitenkant is een soort tijdlijn van de geschiedenis van Everton afgebeeld. Begin aan Bullens Road, bij het uitvak, en wandel tegen de klok in om het stadion heen en je bent helemaal bij over de Toffees.
Uiteindelijk kom je, om het rondje compleet te maken, uit bij de grootste speler uit de clubgeschiedenis: Dixie Dean, vereeuwigd met een standbeeld voor de stadionpoort aan Walton Lane. Een eerbetoon aan de man die bijna 400 goals maakte in het blauw, maar tegelijk een herdenkingsplaats geworden voor overleden Everton-supporters. Dixie Dean overleed in 1980 op een vrij bijzondere wijze, want hij kreeg een hartaanval op Goodison Park tijdens de derby tegen Liverpool. Als er zoiets bestaat als een mooie dood, dan moet dit het haast wel zijn.
St. Luke's Church
Een bijzonder onderdeel van Goodison Park is de kerk, St. Luke’s Church, in de noordwesthoek van het stadion. De kerk is bijna net zo oud als het stadion en onlosmakelijk met Everton verbonden. Vroeger was de kerk vanaf het veld heel goed te zien, en klommen waaghalzen hier het dak op om de wedstrijd te kunnen volgen. Er vinden nog steeds diensten plaats in de kerk en Evertonians komen hier nog weleens een kaarsje branden op een goede afloop van de wedstrijd. Op wedstrijddagen vind je in de kerk ook kraampjes die tal van voetbalrelikwieën verkopen.
Sinds enkele jaren staat er voor de kerk een driekoppig standbeeld met grootheden uit het verleden: De ‘heilige drie-eenheid’ Howard Kendall, Alan Ball en Colin Harvey, het legendarische middenveld van het kampioenselftal uit 1970.
Stanley Park en de wandeling naar Anfield
Het is een bekend verhaal, dat van de afstand tussen de clubs Everton en Liverpool, die hemelsbreed nog geen kilometer beslaat. Er tussenin ligt Stanley Park, waardoor je met een mooie wandeling van een kleine tien minuten van het ene naar het andere stadion stiefelt. Wat je vandaag niet meer zou zeggen (en ze bij Liverpool ook liever vergeten) is dat Everton ooit haar thuiswedstrijden op Anfield speelde, nog voordat er überhaupt sprake van Liverpool FC was. Vandaag de dag is er uiteraard niks meer dat aan Everton doet denken te vinden, wij raden toch aan om er even een kijkje te gaan nemen.
Everton Lock-Up
Als je voor het eerst in Liverpool komt verbaas je je er misschien over dat Everton ook een wijk van de stad is. Typisch genoeg speelt de voetbalclub in de wijk Walton en heeft het eigenlijk nooit in de wijk gespeeld, die eigenlijk pas aan de andere kant van Anfield begint.
Ooit afgevraagd wat dat torentje in het clublogo is? Het is de ‘Everton Lock-Up’, een klein monument in het hart van de wijk Everton. Je vindt het tussen Shaw Street en Village Street in, en vroeger wilde je hier echt niet belanden: Het deed dienst als mini-gevangenis, om dronkenlappen en kleine criminelen een nachtje ter overpeinzing in te stoppen. Vandaag de dag heb je vanaf de helling ernaast een mooi uitzicht over de stad Liverpool.

Bramley Moore Dock
Al benieuwd naar de toekomst van de club en het nieuwe stadion? Ga dan naar het Bramley Moore Dock, even ten noorden van het stadscentrum. Hier, aan de rivier de Mersey, verrijst binnen enkele jaren een gloednieuw stadion met plaats voor meer dan 50.000 Evertonians. Het zal Goodison Park niet overtreffen, maar de ligging van het nog naamloze stadion belooft een hoop goeds.
Kaartjes
Kaartjes voor Everton koop je via de officiële website van de club. Doorgaans is er – zeker voor Premier League-begrippen – vrij goed aan kaarten te komen voor thuiswedstrijden. Mocht het uitverkocht zijn, dan kun je altijd nog terecht op de doorverkoopsite Stubhub, een officiële partner van de club.
Bereikbaarheid
Je kunt naar Goodison Park het beste met de trein reizen. Op een kwartiertje lopen ligt station Kirkdale, waar je de trein van en naar Liverpool Central kunt nemen, een ritje van nog geen tien minuten.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency