Dit zijn alle 21 voetbalstadions in Londen
Londen is dé voetbalhoofdstad van Europa. Er zijn maar weinig plekken waar je zoveel voetbal vindt als hier. Maar liefst 21 voetbalstadions, van Wembley Stadium en Chelsea’s Stamford Bridge tot aan Dulwich Hamlet’s Champion Hill en Welling United’s Park View Road. Dit zijn alle onderkomens van de clubs uit de zes hoogste Engelse divisies.
1. Wembley Stadium (Engeland)
Wembley Stadium: een arena van grote wedstrijden, historie en magie. Het is de thuishaven van het Engelse nationale elftal en daarmee ook het grootste voetbalstadion in Londen. Iedere doorgewinterde voetballiefhebber zou eens het verpletterende Wembley, gelegen in de gelijknamige wijk in het noordwesten van de Britse hoofdstad, moeten bezoeken.
2. Emirates Stadium (Arsenal)
Arsenal speelt zijn thuiswedstrijden in het Emirates Stadium in de Londense wijk Islington. Een vrij typisch modern stadion zoals je die wel vaker ziet. De buurt rondom het stadion daarentegen, is wel bijzonder: standbeelden van clublegendes als Thierry Henry en Dennis Bergkamp en overblijfselen van het oude, en toch legendarischere, Highbury.
3. Tottenham Hotspur Stadium (Tottenham Hotspur)
Direct na de opening van het Tottenham Hotspur Stadium in 2019, behoorde het al tot een van de mooiste (en modernste) stadions van Europa. Een indrukwekkende voetbaltempel waarbij volop aandacht is besteed aan de details, met de gouden haan op de top van de South Stand als pronkstuk. Het hypermoderne onderkomen staat eigenlijk in schril contrast met de omgeving, want Tottenham is een van de armste wijken van het land en op z’n zachts gezegd niet de beste buurt in Londen.
4. London Stadium (West Ham United)
Vier jaar na de Olympische Spelen van 2012, trok West Ham United de deuren van Upton Park achter zich dicht en vestigde zich in het London Stadium. De voetbalclub verloor hiermee veel van zijn charme, maar begint steeds meer te wennen aan de Olympische arena, die het gat van The Hammers met de Engelse topclubs zal moeten verkleinen. Het stadion, dat eigenlijk geen voetbalstadion is, ligt op een gezellige locatie in de wijk Stratford naast één van de grootste winkelcentra van Engeland.
5. Stamford Bridge (Chelsea)
Chelsea’s Stamford Bridge ligt in niet in Chelsea maar in de naburige wijk Fulham, een van de chicste en mooiste wijken van Londen. De blauwe tribunes staan, zoals het hoort, dicht op het veld in het heerlijk Britse stadion. De arena is voor een club als Chelsea aan de kleine kant, maar uitbreiden is niet gemakkelijk door de omliggende miljonairswoningen. Dit vinden wij helemaal niet erg, The Blues mogen hier nog lang van ons spelen.
6. Craven Cottage (Fulham)
Even verderop in Fulham vind je ook nog het voetbalstadion van Fulham FC, misschien wel de mooiste voetbaltempel van de stad. Met een monumentale voorgevel, een prachtig ‘jagershuisje’ in de hoek en een toplocatie aan de Theems heeft het historische onderkomen alles. Als je maar één stadion kan bezoeken in Londen, ga dan naar Craven Cottage en wandel door Bishops Park en de nabije omgeving.
7. Selhurst Park (Crystal Palace)
De thuishaven van Crystal Palace vliegt een beetje onder de radar, maar stiekem is Selhurst Park een van de leukste stadions in de Engelse hoofdstad. Zodra je de trein uitstapt bij station Norwood Junction, in de rustige buitenwijk South Norwood, heb je eigenlijk niet meer het gevoel dat je in Londen bent. Het oude stadion van Palace ligt tegen een heuvel aan en de dubbeldekkertribune aan Holmesdale Road springt er meteen boven uit.
8. Brentford Community Stadium (Brentford FC)
Helaas speelt Brentford FC niet meer in het oude Griffin Park, wat voor de sloop wellicht wel het meest speciale stadion in Londen was. Sinds 2020 spelen The Bees in het splinternieuwe Brentford Community Stadium, gelegen in de West-Londense wijk Brentford. Van buiten is het zeker niet de mooiste arena, maar van binnen is het verassend leuk door het aflopende dak en de asymmetrie.
9. The Den (Millwall)
De roemruchte thuishaven van Millwall ligt in de hippe wijk Bermondsey, die in de laatste decennia flink is opgebloeid. Niettemin, vind je rondom The Den nog steeds donkere steegjes en doorleefde autogarages. Iets wat natuurlijk perfect past bij het ruige en intimiderende imago van de voetbalclub van de dokwerkers en fabrieksarbeiders.
10. Loftus Road (QPR)
Loftus Road is het knusse en compacte stadion van Queens Park Rangers. Het onderkomen is van buiten zeker geen architectonisch hoogstandje, maar van binnen is door zijn dubbeldekkertribunes karakteristiek. De thuishaven van QPR is gelegen in de bruisende wijk Shepherd’s Bush waar alle culturen door elkaar heen krioelen. Een bezoek aan het Loftus Road is perfect te combineren met een dagje shoppen, want Westfield Mall, één van de grootste overdekte winkelcentra van Europa, ligt om de hoek.
11. The Valley (Charlton Athletic)
The Valley van Charlton Athletic ligt, hoe kan het ook anders, in een vallei in de groene wijk Charlton. Nadat het stadion onspeelbaar werd verklaard in de jaren ’80 streden de fans jarenlang voor een terugkeer naar The Valley. In 1992, lukte dit en sindsdien speelt hun club weer in het nostalgische onderkomen.
Nog een extra tip: het gezellige Greenwich, toch wel een van de mooiste wijken in Londen, ligt vlakbij. Vanop de heuvel in Greenwich Park heb je een oogverblindend uitzicht op de skyline van het zakendistrict Canary Wharf.
12. Plough Lane (AFC Wimbledon)
Op de foto’s ziet het er niet meteen aantrekkelijk uit, maar het compacte Plough Lane van AFC Wimbledon is leuker dan je in eerste instantie zou denken. Vanaf 1912 tot 1991 speelde de club vrijwel altijd op deze plek. Het moest daarna noodgedwongen verhuizen om veiligheidsredenen en speelde tijdelijk in Crystal Palace’s Selhurst Park. Toen de club begin deze eeuw werd verkocht aan een consortium, besloten ze om de club op een meedogenloze manier te verhuizen naar de stad Milton Keynes. Sindsdien kennen we deze club als MK Dons en werd door de fans van Wimbledon een nieuwe club opgericht, spelend op het bekende ‘thuis’ op Plough Lane.
13. Brisbane Road (Leyton Orient)
Leyton Orient speelt op Brisbane Road, gelegen in de modale Oost-Londense wijk Leyton/Leytonstone waar David Beckham ook opgroeide. Brisbane Road is een stadion van enorme contrasten: een gloednieuwe hoofdtribune met moderne faciliteiten aan Oliver Road en een oude en nostalgische oostelijke tribune waar het verf van de muren bladdert. Maar de hoogtepunten zijn toch wel de appartementen in de noordelijke hoeken, waar bewoners vanaf hun balkon van een wedstrijd kunnen genieten.
14. Gander Green Lane (Sutton United)
Na de allereerste promotie naar het professionele niveau van Sutton United (opgericht in 1898) in 2021, moest Gander Green Lane grondig gerenoveerd worden. De capaciteit werd uitgebreid van 500 naar zo’n 5.000, het kunstgras werd vervangen door natuurgras en de uitsupporters kregen een aparte sectie. Het vrij unieke ovale onderkomen heeft zijn karakter niet verloren en oogt nog steeds als een amateurstadion.
15. The Hive Stadium (Barnet FC)
In het uiterste noorden van Londen vind je The Hive Stadium van Barnet FC, de Londense club waar Edgar Davids zijn spelersloopbaan afsloot en zijn trainerscarrière begon. The Hive is een modern onderkomen met opvallende zwarte tribunes en feloranje stoelen, gelegen op het afgesloten trainingscomplex van Barnet. De hekken staan dagelijks open van zes uur ’s ochtends tot middernacht.
16. Hayes Lane (Bromley FC)
Hayes Lane is al sinds 1938 de thuishaven van Bromley FC, dat sinds 2014 in de National League (vijfde niveau) speelt. Het stadion, dat een capaciteit heeft van 5.150, ligt in een natuurrijke omgeving in Bromley, een zuidelijke wijk voor de middenklasse waar het voelt alsof je de wereldstad Londen hebt verlaten. Voor Bromley’s thuishaven, dat een afschuwelijke nieuwe grijze tribune heeft, hoef je niet te komen. Maar wel als je een Bergkamp, niet Dennis maar zijn zoon Mitchell, aan het werk wilt zien.
17. Victoria Road (Dagenham & Redbridge FC)
Op de rand van een industrieterrein in de oostelijke arbeidersbuurt Dagenham staat Victoria Road. Het is de thuishaven van Dagenham & Redbridge FC, die in 2011 nog in League One (de derde divisie) speelde. Aan het oude stadion, dat niet perse een aanrader is voor de gewone voetbaltoerist, is dat overigens niet te merken.
18. Grosvenor Vale (Wealdstone FC)
In de buurt van de laatste halte van de Central Line van de Londense metro vind je Grosvenor Vale in Ruislip, de thuishaven van vijfdeklasser Wealdstone FC. Ook dit stadion zal je niet in de toeristenboekjes vinden en kun je gerust overslaan. De oude blauwwitte tribune in het zuidoosten heeft wel wat, maar om daarvoor naar het uiterste westen van Londen te reizen, waar überhaupt vrij weinig te beleven is, is te veel gevraagd.
19. Park View Road (Welling United)
Park View Road is een van de leukere stadions in het semiprofessionele voetbal in Londen. Zowel zesdeklasser Welling United en amateurteam Erith & Belvedere FC spelen hier. Beide clubs hebben hun eigen ingang, kleedkamers en kantine langs de lange zijdes van het veld. Aan de ene kant van het doel zie je de bomen van Danson Park, aan de andere kant zie je de huizen op Park View Road met een bushalte waar om de zoveel minuten een rode dubbeldekker stopt.
20. Beveree Stadium (Hampton & Richmond Borough FC)
Het Beveree Stadium is een karakteristiek stadion met een mix van oude en nieuwe tribunes omgeven door de bomen. Het is de thuishaven van Hampton & Richmond Borough FC, ook wel The Beavers genoemd. Het is de enige voetbalclub uit het welvarende en pittoreske Richmond Upon Thames, waar vele scènes van de hitserie Ted Lasso zijn gefilmd. In de buurt vind je ook het majestueuze Hampton Court Palace met zijn naburige parken en het beroemde rugbystadion Twickenham Stadium. Een perfecte buurt om te ontdekken als je alle grote trekpleisters in het centrum al hebt bezocht.
21. Champion Hill (Dulwich Hamlet)
Dulwich Hamlet is een van de hipste semiprofessionele voetbalclubs in de Britse hoofdstad. De club met de roze en donkerblauwe shirts vecht tegen homofobie en fascisme. Tijdens thuiswedstrijden in Champion Hill in het hippe East Dulwich vind je overal spandoeken met linkse teksten. De club is razend populair en steeds meer mensen vinden hun weg naar Champion Hill.
En nog meer fraaie stadions…
Er zijn ook nog tientallen kleinere voetbalstadions van amateurclubs in Londen. De meesten zijn niet zo bijzonder, maar een aantal zijn zeker een bezoekje waard mocht je er de tijd voor hebben en/of in de buurt zijn.
Zo heb je het Queen Elizabeth II Stadium van Enfield Town, Enfield and Haringey en New Salamis. Het stadion is beschermd erfgoed en heeft een fraaie art-decotribune uit 1953. King George’s Field van de Corinthian Casuals ligt op een vrij bijzondere locatie naast een treinspoor, wat voor unieke foto’s maakt. De vrouwen en jeugdteams van Chelsea spelen tegenwoordig in het Kingsmeadow Stadium, het voormalige stadion van AFC Wimbledon. De thuishaven van Kingstonian FC en Tooting & Mitcham FC, Imperial Fields, heeft een mooie staantribune met een klein dak ter breedte van de zestienmeter en een moderne hoofdtribune.
Voetbalreisgids Londen
Word je hier nu ook helemaal warm van en kan je niet wachten om Londen en al zijn voetbalclubs te bezoeken? Bestel dan alvast onze handige Voetbalreisgids Londen met alle ins and outs en tips and tricks van de Londense clubs. We wijzen je ook meteen op weg naar de gezelligste voetbalpubs, de beste voetbalwinkeltjes en de bijzonderste straten, parken en muren. Nu bovendien in prijs verlaagd!
Beelden: Shutterstock